Рашидов: С европари ще отрежем лентичките на първите два музея на България... | webcafe.bg
newscafe

И Вежди Рашидов ще реже ленти тази година

Webcafe.bg
15.03.2011, 14:01 (обновена 15.03.2011, 14:22)
Вежди Рашидов

Снимка: © БГНЕС

През септември ще започне строителството на т.нар. български Лувър, заяви министърът на културата Вежди Рашидов

Министърът на културата Вежди Рашидов също ще среже ленти като премиера Бойко Борисов на първите два нови музея в България, стана ясно срещата му днес с представители на фондация "Америка за България".

Фондация "Америка за България" ще отпусне безвъзмездно 43 милиона долара през тази и следващите години за проекти в помощ на България. Организацията работи в страната от 2008 г. и е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ), основан от правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие.

"Обстойно разговаряхме, че за първи път в историята на България сме изградили концепция за развитието на музейното дело, това, което е липсвало години наред, за разлика от много европейски страни. Обсъдихме и това, че от 30 години насам за първи път в тежка криза, след два месеца заедно ще бъдем свидетели, че с европари ще отрежем лентичките на първите два музея на България. И аз като г-н Борисов да резна някоя лента. Няма лошо - важното е нещо да се случва. В процедура е и ще започне през септември строителството на наречения от журналистите Български Лувър", заяви още Рашидов.

Според него България има нужда от средна зала за 2000-3000 зрители само за концерти, защото у нас идват безкрайно много международни състави, има спектакли и шоу програми, а няма подобна зала, в която да се провеждат такива събития. Идеята е да се използват средства от фондацията за оборудването на подобна зала. В момента се търси подобна сграда в София, която да е частна и да бъде пригодена за целта.

Ще се помисли за приоритети в археологията, паметниците на културата, които да бъдат финансирани с пари от фондацията. "Ще започнем да работим с "Америка за България". Доколкото разбрахме, тя е много активна", каза министърът.

Средствата в "Америка за България" са предвидени за подпомагане дейността на български структури с нестопанска цел, както и на частния сектор за развитието на успешна и конкурентна пазарна демокрация.

Фондацията подкрепя проекти в областта на изкуството и култура, гражданското общество и демократичните институции, социалната сфера, археология и опазване на историческото наследство, културен туризъм, образование и библиотеки.

През последните две години сме финансирали 182 проекта, а през тази и следващите години ще отпуснем 43 милиона долара за други програми, уточнява Карл Форцхаймър от фондация "Америка за България" в Ню Йорк, цитиран от "Дойче веле".

За две години в областта на изкуството и културата организацията е финансирала 54 проекта за около $3 млн. Доколкото знам, това надхвърля цялата сума на всякакви други помощи и дарения за изкуството и културата в България за последните пет години, уточнява Форцхаймър.

Oще: америка за българия  вежди рашидов  концерти  култура  ленти  министър  музеи  пари  фондация 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани