Президентът предлага 3 стъпки за справяне с олигархията | webcafe.bg
newscafe

Президентът предлага 3 стъпки за справяне с олигархията

Webcafe.bg
31.07.2013, 11:01 (обновена 31.07.2013, 11:22)
Клетва на новия президент Росен Плевнелиев

Снимка: © Sofia Photo Agency

Президентът Росен Плевнелиев заяви по bTV днес, че няма да се яви в парламентарната комисия за борба с корупцията, където шефът й В.С. го "привика" и препоръча три решения за справяне с олигархията.

"Първото са държавните пари - решението е правилата, които се приеха от служебното правителство да се спазят и да бъдат надградени. Второто са обществените поръчки - решението е елементарно - типизиране на поръчките, те не трябва да са за богоизбраните, а да бъдат типови.

Тук ще се разбие и корупцията, защото гражданите няма да ходят да се молят на бюрократите за услуги, всичко ще става електронно. Третото решение: приватизацията - трябва да се види активите къде са отишли, как са отишли, трябва да има, според Плевнелиев, стратегически инвеститори и добри стопани. След тези три стъпки с кръговете ще бъде свършено. С добрите стъпки в правилната посока", каза още Плевнелиев.

По думите му има триъгълник в кръга, каците с мед са три - едната е държавните пари, втората - обществените поръчки - третата е приватизацията, те формират триъгълник.

Президентът заяви, че когато няма правила или могат да бъдат заобикаляни, тогава се раждат зависимостите. "Вече 24 години говорим за кръгове и обръчи, но се въртим в кръг, вместо да решаваме проблема с кръговете. Няма червени, сини, жълти кръгове - всички са центрирани върху държавните пари", каза той.

"В България се говори за олигархия, това са икономически интереси, преплетени с политически, на базата на които се извършва забогатяване не по правилата. Брюксел няма да ни реши проблема с олигархията. Решенията са много прости. Темата с кръговете не може да се затвори само между "Дондуков" 1 и 2" (Министерския съвет и президентството, бел.р.), посочи президентът.

Той препоръча кръговете да се търсят в обществените поръчки. "Президентството не се занимава с обществени поръчки. Търсете приватизация, не се занимаваме с приватизация и трето, търсете държавните пари. Това са трите кръгове. Решението идва оттук", подчерта Плевнелиев.

За офшорните сметки

"Важно е да стане ясно на българските граждани, че крадецът вика: дръжте крадеца, не съм се скрил зад стотици офшорки", каза Плевнелиев. Не съм първият президент, който е атакуван, няма и да съм последният. Когато излязох с принципна позиция срещу назначението на Пеевски за председател на ДАНС, което за мен и за 85% от гражданите бе недопустимо, по същия начин стартираха атаки и срещу мен. Категорично не знаех, че ще бъде предложен Пеевски за председател на ДАНС. Аз свалих доверието си от г-н Станишев и от г-н Местан, не от БСП от ДПС, както и от правителството и премиера Орешарски. За мен това е акт на принципност. Трябва да е ясно, че в основата на всичко стои доверието, каза Плевнелиев. Той посочи, че за да работиш за доверие, трябва да имаш принципна позиция.

Вярвам, че назначението на Пеевски щеше да доведе до непредвидими отрицателни последици за България. Моят разговор с г-н Местан и г-н Станишев два дни преди това беше, че аз съм съгласен да се отнемат правомощия от президента по закона, конституционните ми такива не може да се отнемат, но срещу прозрачност, какво получих - еманация на задкулисие и непрозрачност. Снех доверието си, защото едно беше казано, друго беше направено.

Те казаха: Искаме прозрачност, вярваме, че като слеем ГДБОП и ДАНС ще се даде възможност за председател, който да управлява прозрачно. Видяхме два дни по-късно какво се случи, заяви президентът.

На директно зададен въпрос знаехте ли за назначението на Пеевски, президентът отрече. Той не беше попитан за твърденията, че вечерта на 13 юни е подписал указа за Закона за промените в ДАНС на летището, за да може да на другия ден сутринта Пеевски да бъде предложен и избран в парламента за 15 минути.

За протестите

По темата за протестите Плевнелиев заяви, че това, което се случва, обединява хората, задава посоката за промяна и вярва, че това ще бъде промяна за добро.

По повод подписката за импийчмънт, Плевнелиев посочи, че това е гражданско право, което уважава. Всички протестиращи имат дълбока цел - обединение на нацията. Именно затова исках да стартирам три дебата в същия формат, подчерта президентът и продължи с коментара за протестите.

"Виждаме колко чувствително е българското общество на тази тема. Гражданите, въоръжени с тяхната правдивост имат правото да правят това, което всички виждаме днес. Имат правото да изискват хора с интегритет, с професионализъм, които да застават на водещи позиции. По делата ще се съди кой какво прави", увери Плевнелиев.

"С премира Орешарски се чухме в неделя, когато имаше събиране заедно с македонската делегация. На чисто прагматично ниво имам какво да кажа на премиера, а и той е добронамерен и обменяме аргументи. Едно е между президента и премиера, друго е между президент и политическите лидери. Моето притеснение е за това, че част от политическите лидери в България са избрали посока на реваншизъм, на задълбочаване, отколкото на решаване на големите проблеми", каза той.

Президентът припомни, че служебното правителство е инициирало правилата с държавните пари, направило е план за електронно правителство. "Ако искаме да преборим корупцията, това няма да стане през Брюксел, а през електронното правителство", допълни президентът.

За привикването от В.С.

Попитан дали ще се яви в Комисията за борба с корупцията, след като днес нейният председател Волен Сидеров заяви, че ще покани на разговор посочените в тефтерчето на Филип Златанов, сред които и президентът, Плевнелиев отговори: "Категорично не, защото всеки, който дори и малко се е докоснал до Конституцията, знае много добре, че духът на Конституцията и правилата, разписани в нашата Конституция, казват взаимен баланс на властите, а не една власт, която да властва над останалите. Аз се питам ако в същата тази комисия в НС се получи сигнал срещу главния прокурор или срещу председателя на Върховния административен съд или на Върховния касационен съд, какво - ще го извикат на разпит там ли?".

Запитан дали това му решение няма да доведе до коментари, че не иска да се яви пред тази комисия, Плевнелиев каза, че много пъти е заявявал, че ще способства за разкритието на истината пред всеки компетентен орган, който е натоварен с това по закон и по Конституция.

"Но няма да участвам в партизански битки и политическо заиграване, просто да използваме на ръба на закона и на Конституцията единствено и само с политически цели за леене на кал и за заиграване на ръба на закона, включително и с най-важните институции в държавата", добави още Плевнелиев.

Не мога да обясня защо един висш представител на българската държавност е водил записките си, не е моя задача, сигурно прокуратурата ще го разбере. Да, получихме писмо от КПУКИ и когато получихме това писмо, ни беше ясно колко лишен от всякакви основания е бил този сигнал. Отговорихме в рамките на три дни и отговорът ни е подкрепен с всички доказателства, каза Плевнелиев. Аз нямам тефтерче, но си пазя записките. И вярвам, че това е част от българската държавност, добави президентът.

Oще: българия  икономически интереси  комисия за борба с корупцията  обществени поръчки  президент  росен плевнелиев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

1 Зелен Бетон | 01.08.201300:54

Плевнелиев все повече започва да ми харесва. Трите му точки са право в целта – на принципа, че за да се отслаби една структура от мафиотски тип, трябва да ограничат паричните потоци към нея. Приходите от криминални дейности не могат да се ограничат толкова бързо, но кражбите от сфери, подлежащи на държавна регулация, могат.

И ако Реформаторският блок е с акъла си, ще сложат тия три точки като свои основни цели. Това е достатъчно стабилна основа за реформаторска платформа, защото по тях би трябвало да има безспорен консенсус, за който нямат значение идейните различия. Така ще се изясни кое е точно реформаторското на блока, ще отпадне въпросът „какво правят Зелените при десните партии“, и същевременно ще се улесни присъединяването и на други.

Всъщност, точно отношението към държавните пари, еврофондовете и приватизацията е главната разделителна линия между защитниците на олигархията и искащите нормална държава. За вторите е важно как най-ефективно да се използват тези ресурси в полза на обществото, докато за първите е важно колко могат да откраднат в процеса на използването им.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани