Ало, финансите, не хвърляйте документи | webcafe.bg
newscafe

Ало, финансите, не хвърляйте документи

Webcafe.bg
20.02.2013, 15:37 (обновена 20.02.2013, 17:26)
Симеон Дянков

Снимка: © Sofia photo agency

От Министерството на финансите изхвърлят документи, вместо да ги шортват

Унищожени и скъсани документи на Министерството на финансите бяха видени от репортери в черни торби за боклук в контейнерите зад ведомството, съобщи БНР.

Проверката беше провокирана от информация в социалните мрежи, че от финансовото министерство се изнасят и изхвърлят документи.

По намерените остатъци личи, че документите са на Министерството на финансите. В един от малкото цели документи в купа пише, че заплатите на председателя на Държавната комисия по хазарта Калоян Кръстев и председателя на Агенцията за държавна финансова инспекция Теменужка Петкова са били увеличени от началото на тази година.

Промяната е според член от Кодекса на труда, който гласи, че работодателят може едностранно да увеличава трудовото възнаграждение на работника или служителя. Върху документа няма лого на финансовото министерство, но той беше намерен сред купа унищожени листи. Няма и посочено конкретно увеличение на заплатите.

От друг документ се разбира, че финансовото ведомство пита директора на НАП Красимир Стефанов дали тече ревизионно производство в електроразпределителното дружество EVN.

В купа има и кореспонденция с министъра по управление на еврофондовете Томислав Дончев, която засяга миналогодишни допълнителни възнаграждения на служителите от Главната дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност". 

От Министерството на финансите обясниха, че няма нищо специално в документите и всяка администрация унищожава излишните всекидневно.

Емисията от 800 милиона лева пласирана успешно

Междувременно от МФ съобщиха, че е пласирана успешно шестмесечната емисия ДЦК в обем от 800 млн. лева. Средствата от нея би трябвало да бъдат върнати във фискалния резерв, откъдето бяха платени обещаните м.г. средства на зърнопроизводителите.

На проведения на 20 февруари 2013 година аукцион за пласмент на шестмесечни ДЦК, въпреки високия за вътрешния пазар размер на предложеното количеството, постъпиха поръчки за над 1.15 млрд. лв. Коефициентът на покритие достигна 1.45.

Положителен е и анализът на инвеститорската база, като традиционно за краткосрочния сегмент с най-голям дял придобити съкровищни бонове са банките - 81.3%, следвани от пенсионните фондове, придобили - 9.5% и други инвеститори - 9.2%.

Въпреки значителния обем на предложените за продажба ДЦК за мащабите на местния финансов пазар, постигната средна годишна доходност на цялото одобрено количество от 800 млн. лв. е 1.00%.

За сравнение, на последния проведен аукцион за продажба на шестмесечни съкровищни бонове през 2011 г. регистрираната средна годишна доходност е в размер на 1.38%.

Постигната доходност на аукциона е под доходността на аналогични ДЦК на редица държави от Европейския съюз и региона - Румъния (5.53%), Полша (3.47%), Хърватия (2.1%), Словения (1.6%).

Oще: възнаграждение  документи  министерство на финансите  работодател 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.01.2011, 16:36

1 Valeri Marinov | 20.02.201317:49

що за тъп призив бе, уебкафе?! все едно някой да ви вика: ей, уебкафето, не си изхвърляйте боклука, не делитвайте тъпите непубликувани статийки! луд!?!?!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани