Според Министерството на труда и социалната политика (МТСП) следващата година ще имаме право да ползваме само 10 дни от отпуска си за 2010 г. | webcafe.bg
newscafe

Само 10 дни отпуска от 2010-а прехвърляме за догодина

Webcafe.bg
27.12.2010, 16:18 (обновена 27.12.2010, 18:18)
Тотю Младенов

Снимка: © БГНЕС

От социалното министерство заявиха, че за 2011-а може да се прехвърлят не повече от 10 дни от годишния отпуск от 2010-а

Според Министерството на труда и социалната политика (МТСП) следващата година ще имаме право да ползваме само 10 дни от отпуска си за 2010 г., съобщи БНР.

От КНСБ не са съгласни с тази позиция, тъй като отпуската се дава за прослужено време, коментира президентът на синдиката Пламен Димитров.

Вероятно ще се наложи допълнение в Кодекса на труда, което да регламентира конкретно използването на годишния отпуск за 2010 г., смятат от социалното министерство.

Още с приемането си промените в Кодекса на труда бяха съпроводени с множество спорове. В началото на ноември Конституционният съд отмени т.нар. изгаряне на отпуските и се наложи ограничението, че догодина може да се прехвърлят не повече от десет дни от тазгодишната отпуска, а старите - щат не щат, работодателите ще трябва да изплащат.

Съдиите отмениха текста от Кодекса на труда, с който се предвижда натрупаните отпуски до 2010 г. да могат да се ползват само до края на 2011 г., след което да "изгарят".

Според съдиите обаче текстът, с който се въвежда двегодишна давност за ползването на платения отпуск, не противоречи на Конституцията.

Oще: 2010  2011  кнсб  конституционен съд  отпуск 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.