НС разреши да бъдат обявени досиетата на кредитните милионери | webcafe.bg
newscafe

И досиетата на кредитните милионери...

Webcafe.bg
04.04.2012, 10:51 (обновена 04.04.2012, 13:12)
Сянка на мъж

Снимка: © Getty Images

Как изчезнаха парите, кой и как разпореди това...

Депутатите приеха почти без дискусии на първо четене поправка в закона за досиетата, която позволява да бъдат обявени имената на кредитните милионери, които са били свързани с Държавна сигурност. Промяната в закона бе внесена от Синята коалиция.

Според председателя на комисията по досиетата Евтим Костадинов на база списък на БНБ от 1997 г. на проверка подлежат над 10 500 фирми и около 50 000 души. Двайсетина години след първия кредитен бум и последвалия го взрив на 14 банки ще разберем кои са били марионетките на ДС. Нито един от банкерите не беше осъден за банковите фалити и раздадените необезпечени кредити, с изключение на Христо Александров, известен като Ицо Салфетката от Пловдив - но не поради тези причини.

За принадлежност към ДС ще бъдат проверявани еднолични търговци, управители и членове на управителен или контролен орган на дружества към момента на теглене на кредити, които са останали необслужени.

Заради объркване в закона, комисията по досиетата досега имаше право да провери длъжниците, но нямаше право да обнародва имената им. В средата на февруари стана известно, че несъответствие в закона за досиетата прави невъзможно обявяването на агентите сред кредитните милионери, една част от които вече са проверени от комисията по досиетата.

Председателят на комисията Евтим Костадинов обясни, че в закона е записано, че задължително се установява принадлежност на лицата, посочени като длъжници или са били членове на управителен или контролен орган на предприятие, посочено като длъжник по Закона за информация относно необслужвани кредити. Тези лица обаче не фигурират в списъците в закона, по които става самото обявяване на принадлежност на лицата.

"Искаме да се знае каква е била ролята на ДС в развитието на страната, особено по време на прехода, за да разберем какво е било финансовото и икономическото състояние на страната, как изчезнаха парите, кой и как разпореди това", посочи днес Екатерина Михайлова.

Определени хора успяха да присвоят достатъчно сериозни количества пари и искаме да знаем каква е ролята на тези с принадлежност към тайните служби в този процес, заяви Михайлова.

Според Янаки Стоилов от левицата по-важният въпрос е за имуществените последици от спекулативните операции, по-голяма част извършени в средата на 90-те години, които са и съпътстващ фактор за хиперинфлацията у нас тогава.

"Лицата, които по списъка на БНБ попадат в тази категория, независимо от връзката, която се прави с ДС, да бъдат служебно проверени, ако притежават имущества в размерите, които предвижда Законът за отнемане на незаконно придобито имущество", предложи той, цитиран от БНР.

Oще: кредитни милионери 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани