Трайков: По-добре сива икономика, отколкото никаква | webcafe.bg
newscafe

Трайков предпочита сива икономика пред никаква

Webcafe.bg
11.05.2011, 10:37 (обновена 11.05.2011, 10:47)
трайчо трайков

Снимка: © БГНЕС

„По-добре сива, отколкото никаква икономика. Ако си в сивия сектор, значи имаш проблем да излезеш в белия. Не можеш да си позволиш разходите за това", така министърът на икономиката Трайчо Трайков коментира изнесените вчера данни за размера на сивата икономика у нас

Анализът за размера на сивата икономика може да се основава на различни оценки. Това каза в интервю министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в отговор на въпрос дали приема изследването за сивата икономика, оповестено вчера.

Трайков посочи, че една от формите на оценка е възприятието на хората. Сивата икономика е неплащане на данъци, контрабанда. Като се изчисли така, тя е около 20-25%, каза икономическият министър.

„Но по-добре сива, отколкото никаква икономика. Ако си в сивия сектор, значи имаш проблем да излезеш в белия. Не можеш да си позволиш разходите за това", изтъкна Трайков.

За да няма сива икономика, бизнесът трябва да се прави с възможно най-малко разходи. Затова Министерството на икономиката прави всичко възможно, за да облекчи административно това. Направиха се законови промени, чрез които се въведе мълчаливото съгласие при всички регистрационни режими. Държавата не може да вземе по-голяма такса отколкото струва услугата.

На въпрос за критиките към икономическото министерство и държавата, че са въведени нови такси - напр. за акт 16, министър Трайков посочи, че до 6 месеца от публикуването на закона, трябва да бъде изготвено мнение по тези критики.

На въпрос на водещия кое налага още в България някой да купува „Кремиковци" чрез поставено лице, чрез момче на 26 години, Трайчо Трайков посочи, че това е практика, но не това е важното. Важното е да не се крият връзките и да няма нищо незаконно.

В отговор на въпрос как ще направим България вход на китайските инвестиции в Европа икономическият министър каза, че инвестиционните политики са важен инструмент и когато инвеститор избере къде да дойде, на последния етап чак се гледат данъците.

„Ние положихме в нашата инвестиционна стратегия географския момент и се насочихме към Китай. Предвиждаме създаване на индустриална зона. Големият инвеститор - единият е Китай. За всички големи инвестиции се конкурираме с 30-40 държави. Сега е моментът да се натисне повече в тази посока. Основен конкурент в региона за привличане на инвеститори са Сърбия и Румъния. Трябва да предлагаме атрактивни условия, защото фундаменталните фактори си приличат".

Като много положителен момент в инвестиционната политика през изминалата година Трайков посочи увеличения размер на инвестиции, които са по-големи от всички други страни в региона. От 1,640 милиарда инвестиции като 1 милиард са в индустрията. Досега преобладаващата част са били в строителството и консултантската сфера. Много добре е, че тази година инвестициите са в промишлеността.

Относно това как гледа на думите на премиера Борисов, че силата на българското производство ще бъде в производството на храни, минерална вода и в енергетиката, икономическият министър посочи, че е важна общата административна среда, регулаторната дейност. В тази връзка министерството е разработило и приело план за намаляване на административната тежест. Резултатът от него засега е с 20 % намаляване на разходите.

На въпрос за АЕЦ „Белене" дали ако не се подпише на 1 юли, на 2 юли може да се стигне до арбитраж, Трайков отговори: „Ние нищо не губим, заявили сме решението си".

Относно това дали не е изгодно за фирмата, която прави проверката, резултатът да е предопределен, икономическият министър каза: „Смятам, че анализът ще бъде обективен, но какво решение ще вземем, зависи от нас. Консултантът трябва да посочи най-добрите параметри. Защо да имате консултант, ако няма да ви помогне сделката да стане. Има фиксирано възнаграждение за консултанта, но решението се взима от собственика".

Като видим техния анализ, каква ще бъде цената на електроенергията, тогава ще вземем решение, изтъкна Трайков.

На въпрос дали е опасно, че са открити пукнатини при ремонта на 5 и 6-ти реактор на АЕЦ „Козлодуй", Трайков каза, че е безопасно, но е притеснително и в момента се водят преговори с руската страна. Това от своя страна показва и какви са рисковете и че трябва много да се внимава.

За това какво трябва да се направи с електроразпределителните дружества когато са засегнати правата на потребителите, Трайков кзаяви, че потребителите трябва да си отстояват правата.

Относно конфликта си с „Лукойл" за цените на горивата икономическият министър посочи, че неговите искания са ясни - да се спазват правилата на страната. Защото в случая има косвени данни, че правилата не се спазват. Защото при най-ниски акцизи горивото в България не е най-евтино. Той обаче каза, че все пак има някакъв ефект от протестите, защото дизелът вече е по-евтин.

Oще: бизнес  енергетика  икономика  инвеститори  китай  лукойл  сива икономика  трайчо трайков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.01.2011, 15:01

2 WWW_ORIGINALNI_BE | 11.05.201112:10

Това е да си мега тапанар , как може да иска това хах
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

1 иван | 11.05.201111:43

Още един бисер на министър на Борисов. Тези, които са в сивата икономика са там, не защото съзнателно престъпват законите на страната и не плащат данъци, мита и акцизи, а защото са БЕДНИ.
Значи ли това изказване на министъра, че всички стопански субекти, които изнемогват в резултат на намалялото търсене и имат проблеми да плащат, данъци, осигуровки и други задължения могат да минат в сивия сектор на икономиката. Къде можем да получим информация, г-н Министре?
Не е лошо да се каже също, че не бива да завиждаме на бедните мафиоти от сивия бизнес, за скъпите коли и другите благинки, защото за бедни хора като тях, това е тяхната единствена радост.
   

оценка

+0 -0