Протестиращи съдии обявиха ВСС за Висш съвет на слагачите | webcafe.bg
newscafe

Протестиращи съдии обявиха ВСС за Висш съвет на слагачите

Webcafe.bg
13.07.2012, 12:05 (обновена 13.07.2012, 14:56)
съд

На лозунг, издигнат на протеста, пише „ВСС – Висш Съвет на Слагачите”

Съдия Мирослава Тодорова ще обжалва решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което бе уволнена. "Тъй като не съм съгласна с решението на ВСС, ще го обжалвам", каза на пресконференция Мирослава Тодорова, председател на Съюза на съдиите и съдия от Софийския градски съд, която вчера беше уволнена дисциплинарно от Висшия съдебен съвет. „Тъй като съм съдия от 25-годишна, основното ми притеснение е какво става с делата”, заяви Мирослава Тодорова. Тодорова нарече уволнението си "унизително и несправедливо".

Тя коментира дейността на Висшия съдебен съвет. „Дисциплинарната практика на ВСС е изцяло сбъркана. Основната му задача трябва да е да премахва трудностите. Смея да твърдя, че този ВСС не реши нито един проблем, а създава нови”, каза Тодорова. Тя заяви, че подходът на ВСС цели да отклони вниманието и има връзка с това, че тя е председател на Съюза на съдиите в България.

Преди изявлението на Тодорова над сто съдии от цялата страна, както и адвокати и граждани, се събраха пред сградата на Висшия съдебен съвет в знак на протест срещу уволнението й. Това е първи в България протест на магистрати. На лозунг, издигнат на протеста, пише „ВСС – Висш Съвет на Слагачите”.

Още вчера съдиите заявиха, че ще отложат насрочените за тази сутрин дела, които трябва да гледат, за да дойдат на протеста. Тези от провинцията са си взели отпуска. Веднага след решението за уволнение на Тодорова, реагираха млади съдии от цялата страна с остро писмо до Висшия съдебен съвет, противопоставяйки се по този начин дори и на свои преки ръководители. "Ние долуподписаните млади съдии, постъпили в съдебната система след конкурс и обучение в Националния институт по правосъдие (НИП), се обръщаме към Вас, за да изразим дълбокото си възмущение от репресията, която се упражнява върху съдия Мирослава Тодорова", пишат те.

Съдии от СРС, СГС, САС и ВКС ще внесат искане във ВСС да оттегли решението си за дисциплинарното уволнение на Тодорова, съобщи БГНЕС. В противен случай членовете на съвета трябва да подадат оставки.

От Съюза на съдиите пък излязоха с позиция, в която изтъкнаха, че е пренебрегнато влязло в сила решение на Върховния административен съд, според което ВСС е длъжен да осигури право на привлечения към дисциплинарна отговорност да се защити лично. Тодорова имаше право само на писмени обяснения. "Подобен акт е явна демонстрация на незачитане върховенството на закона", се казва в позиция на съюза.

10 неправителствени организации подкрепиха протеста на съдиите и заявиха в декларация: "Този безпрецедентен акт, извършен без Тодорова да е изслушана в съответствие с изискванията на справедливия процес и в разгара на съдийските събрания за номинации за новия ВСС, е поредната политическа поръчка, която в последните месеци на своя мандат ВСС изпълнява в угода на управляващите. Формалните мотиви за уволнението – просрочване на мотивите по дело, е очевидно само повод за разправата с Тодорова, чиято активна позиция за реформа на съдебната система и борбата с корупцията срещна враждебността и безразличието на тези, които я управляват".

"Не е необичайно, при такива груби погазвания на съдебната независимост съдии да демонстрират по подобен начин - на улицата. Освен съдиите във Франция, които миналата година протестираха, преди години в Пакистан съдиите излизат на масови протести, в резултат на което политическото уволнение на председателя на Върховния съд на Пакистан е отменено", коментира по-рано пред БНР съдия Калин Калпакчиев от Апелативния съд.

Правозащитниците, част от които се включиха в протеста, призоваха: В този кръстопътен за българската съдебна система ден се обръщаме към президента, парламента и другите институции, към нашето гражданско общество, с настояване да вземат активно отношение към този безпрецедентен репресивен акт на ВСС. На карта е независимостта на българския съд, на карта е системата за защита на нашите права и свободи! Не е време за мълчание".

Дисциплинарният състав беше предложил най-тежкото наказание за Тодорова заради забавено с 4 години и 9 месеца написване на мотивите по дело за отвличане, поради което то е било прекратено заради изтичане на абсолютната давност, и заради още две дела със забавени мотиви с 3 и 2 години. За първото дело ВСС е бил сезиран от председателя на Апелативния съд Веселин Пенгезов, а за вторите две дела информация изнесе преди време вътрешният министър Цветан Цветанов.

В защитата си пред дисциплинарния състав съдия Тодорова изрежда факти, които според нея показват, че "твърдяното забавяне на изготвянето на мотивите... не е довело нито до вреди, нито за ползи за никого от подсъдимите".

Европейската комисия напомни, че независимостта на съдиите у нас е проблем. Така говорителят на комисията Марк Грей коментира уволнението на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, цитиран от БНР. Той отказа да навлезе в детайли с мотива, че не се занимава с индивидуални случаи.

Правосъдният министър иска ВСС да преразгледа решението си за Тодорова

От вчера до днес направих справка за дисциплинарната практика на ВСС във връзка с наложеното наказание на съдия Мирослава Тодорова и бих могла да кажа, че на основание на това, което видях, не се мери с еднакъв аршин. Затова в този смисъл е по добре ВСС да преосмисли своето решение и да намери начин да преразгледа решението си. Това заяви днес на брифинг в НС министърът на правосъдието Дияна Ковачева по повод скандалното уволнение на съдия Тодорова.

Защото се поставя въпросът дали е обективно и съразмерно наложеното наказание на съдия Мирослава Тодорова и дали има дисциплинарна практика от страна на ВСС за наложеното дисциплинарно наказание.
Има твърде малко случаи на уволнени съдии по повод на забавени дела, призна Ковачева. ВСС трябва да намери начин да преразгледа решението си за съдия Мирослава Тодорова от гледна точка на обективност, убедена е тя. Няма спор, че има извършени нарушения, свързани със забавено правосъдие - за миналата година има един такъв случай, продължи министърът. Била е уволнена съдийка за 20 забавени дела, но нарушенията не са били толкова сериозни, добави Ковачева.

"Няма спор за това, че са извършени тежки нарушения, свързани със забавени правосъдия, забавяне на дела. Има спор за това дали е обективно, съответно и съразмерно на извършените нарушения наложеното наказание на съдия Мирослава Тодорова, според министъра. Решението на ВСС беше взето без дебат, отбеляза Ковачева и заедно с това поздрави съдиите за активната им позиция в случая и ги призова да използват повода, за да поставят проблема с прекомерната си натовареност.

Oще: мирослава тодорова  протест  съдии 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

4 Mile Manolov | 13.07.201217:08

плитък гроб за целата пасмина... без оглед на цвет и партийна принадлежност!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

3 Чинчифон | 13.07.201216:52

Bobby,
Време е да се заловиш с реформирането на съдебната система по твоя проект!Без комунисти,без юристи и без наука!Че то Борисов и Цветанов се изложиха доста шумно.Най-добре е да се заловиш с истинска лустрация,защото българите измират едва с по 6 човека на час.Довърши нещата! Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.03.2011, 09:26

2 Мечока | 13.07.201214:22

то и ти си боклук, ама на никой не му дреме за тебе ..
   

оценка

+3 -3

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

1 Bobby_gBG | 13.07.201213:07

Вън от съдебната система на всички червени боклуци, както и на децата на червените боклуци, които сега са я окупирали! Бесен И протестиращи, и тези срещу които се протестира - 90% са боклуци!
   

оценка

+3 -4

Най-коментирани