Какво е общото между TV7 и мавзолея | webcafe.bg
newscafe

Какво е общото между TV7 и мавзолея

Webcafe.bg
05.11.2012, 16:29 (обновена 13.11.2012, 12:01)
мавзолей

Снимка: © Facebook

Мавзолей над мавзолея...

Прясносъздадена Facebook група и заграждения на мястото на някогашния мавзолей с табели за предстоящо строителство на сграда на гробницата на Георги Димитров, провокираха интерес в социалните мрежи и чуденки.

Но загадката, създадена почти като истинска, е всъщност рекламен трик - ТV7 ще чества там на 7 ноември седем години от създаването си, разкри Webcafe.bg. Предвидена е заря и още неясно какво на площад "Александър Батемберг"1.

В началото рекламната провокация ни изглеждаше почти като истинска. Групата "Да защитим центъра на София от незаконно строителство" и табелите край площадката на бившия мавзолей, съобщаващи за предстоящо строителство на 7 ноември събудиха само недоумение.

Сини стени заграждат циментовата площадка - скромен остатък от гробницата на тоталитарния култ. Вижда се пано с проект на здание, чиято основа е като някогашния мавзолей с монтирана друга сграда върху нея. Като цяло прилича на някои от сградите в центъра на Скопие.

На наше питане източници от "Московска" 33 отговарят, че няма да е строеж, а арт инсталация с подредени картини - временна, а не постоянна. Нищо нямало да се строи, целта била да се провокира общественото внимание.

На самата информационна табела на проекта пише пък, че става дума за строеж на многофункционална сграда с обществени функции, а строителните дейности започват на 7 ноември.

Изпълнител на проекта, възложен от Столична община, е строителна фирма. Свързахме се с асистента Иван Анастасов от фирмата, чийто GSM е изписан на паното. Според него става дума за истински строеж на 8-етажна офис сграда на Столична община на стойност 3 милиона евро, след което градската управа щяла да определи как да се ползват помещенията.

Фирмата-проектант, посочена в информационната табела, не се открива при търсене в Google.

Освен това "асистентът", представящ се като Иван Анастасов, не си беше научил урока: казва, че обществената поръчка е направена преди месец, но думите му се разминават с датата на информационната табела - 18.06.2012, когато е дадено разрешението за строеж.

*Обаче не познахме. Оказа се друга културна проява, по идея на художника Иван Мудов. Той е автор на идеята за арт мавзолей на мястото на съборения мавзолей на Георги Димитров, съобщиха организаторите на фестивала Sofia Contemporary.

Oще: арт инсталация  георги димитров  мавзолей  столична община  строеж 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани