Премиерът Бойко Борисов иска да пенсионира управителя на НОИ, Христина Митрева не се дава | webcafe.bg
newscafe

Борисов иска да отстреля шефа на НОИ, Митрева не се дава

Webcafe.bg
16.05.2011, 12:46 (обновена 16.05.2011, 15:41)
Христина Митрева

Снимка: © БГНЕС

Христина Митрева е едва от година управител на НОИ, мандатът й изтича през май 2013-а, а премиерът Борисов иска тя да освободи поста. Защо...

Управителят на НОИ Христина Митрева не смята да подава оставка, както поиска премиерът Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на института. В средата на миналата седмица Борисов изненадващо обяви в Стара Загора, че Митрева ще се пенсионира.

Фактът, че Митрева е в пенсионна възраст по никакъв начин не означава, че тя трябва да се пенсионира, тъй като Кодексът на труда позволява на хората да работят и след това, заяват още от НОИ.

Христина Митрева беше избрана за управител на НОИ в началото на март 2010 г. от парламента със 148 гласа "за" и един въздържал се. По закон нейният мандат е до 21 май 2013 г. Управителят на НОИ се избира и освобождава от парламента, а не от премиера.

Христина Митрева не е разговаряла по темата за предсрочното освобождаване с министър-председателя.

Защо искат да отстрелят Митрева

Вариантите за предсрочното "отстрелване" на Митрева са два и първопричината са парите за пенсии, но погледнати от различен ракурс - и дискурс. Най-общо казано те се свеждат до това кой е виновен, че се откриват по-големи липси в парите, които ние като плащачи на осигурителни вноски от една страна, и от друга - като данъкоплатци, даваме в общия кюп за пенсиите: НАП или НОИ?  

Планираните приходи за 2011 г. в бюджета на НОИ за т.г. са 6.523 млн. лева, като 4.042 млн. лева трябва да постъпят от осигуровки, които събира НАП. За тези пари обаче шефът на НАП Красимир Стефанов твърди, че са завишени и по тази причина не могат да бъдат събрани.

Поради тези му изявления премиерът миналата сряда се разядоса: "Мисля, че скоро ръководителят на НОИ ще бъде пенсиониран и освободен, защото ми омръзна".

Управителката на НОИ не е направила правилен разчет, като е завишила приходите от осигурителни вноски с 213 млн. лева. Това обясниха миналата седмица от НАП, цитирани от ежедневника "Труд", като казват, че не могат да съберат разписаните им и очаквани от тях пари. НАП са дали възражение по разчетите й през октомври м.г. Въпреки това обаче бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО), който е част от държавния бюджет, е одобрен от парламента така както са били представени разчетите от НОИ. 

От НОИ заявиха тогава, че са направили сметките си по макрорамката на бюджета, която се изготвя от Министерството на финансите. Ако премиера приеме обясненията на НОИ, то тогава значи оптимистичната макрорамка, дадена от МФ и екипа на Дянков, е грешна...

От 2006-а година насам събирането на осигурителните вноски беше прехвърлено към стартиралата тогава Национална агенция по приходите (НАП). Там бяха преназначени и хората, които вършеха тази дейност дотогава в НОИ. През годините обаче те бяха постепенно съкращавани и не е ясно колко от онези близо хиляда "събирачи" са останали на работа.

НАП прехвърля събраните от вноски средства на НОИ, който разпределя парите за пенсии. По традиция обаче парите от осигурителни вноски не стигат за изплащане на пенсиите и бюджетът дофинансира липсите. 

Не е ясно как върви сега събираемостта на осигурителните вноски - и като приходите като цяло спрямо определения за 2011-а план, защото шефът на НАП Красимир Стефанов не е представил конкретни данни за това.

В същото време обаче кабинетът обяви доброто си намерение да раздаде предизборно на пенсионерите еднократни добавки от по 136 лева. По-късно стана ясно, че едва ли ще успеят да дадат на всички - най-вероятно на тези с най-ниските пенсии, като и за тях не е много ясно откъде ще се намерят.

Така или иначе някой, грубо казано, трябва да опере пешкира за това защо парите за пенсии все повече не достигат. Само че в единия случай стрелката сочи министъра на финансите Симеон Дянков и подопечната му НАП, в другия Христина Митрева и НОИ.  

 

Oще: бойко борисов  нап  нои  пенсии  пенсия  премиер  управител  христина митрева 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

4 Rodrigo Diaz de Vivar | 16.05.201114:39

Интересно ми е, защо бабчето не си гледа пенсийката, ами се натиска още зад бюрото. Въпроса ми е риторичен, разбира се.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.04.2011, 19:05

3 Margarita Krasteva | 16.05.201114:36

И аз това питам.
Защо?
Колко ли много са за "отстрелване".
И аз им се каня на двама от наше село, ама ги имам само на снимка и
видеоклип. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

2 pueblo | 16.05.201114:27

Смее се абе като иска да я отстреля,да викне джордж фърст,да го уеба.... нашия нали е ловец Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 14:31

1 Vasil | 16.05.201114:09

за да си въртят далаверите за това . ще сложат свой човек - явно жената не им играе по свирката и не им е удобна .
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани