ВСС: Цветя за министър Диана Ковачева и дискусия по принцип | webcafe.bg
newscafe

Цветя за министър Диана Ковачева и дискусия по принцип във ВСС

Webcafe.bg , По БНР и Агенция Фокус
16.07.2012, 11:11 (обновена 16.07.2012, 14:57)
диана ковачева

Снимка: © Sofia Photo Agency

Министърът на правосъдието Диана Ковачева получи цветя за ЧРД и дебат по принцип във ВСС

Заседанието на ВСС днес, обявено за извънредно, а иначе редовно, започна с цветя за рождения ден на правосъдния министър Диана Ковачева.

То беше свикано от Ковачева заради уволнението на председателя на съюза на съдиите Мирослава Тодорова, отстранена с мотивите за огромни просрочия по три дела. После се оказа, че съветът няма да обсъжда казуса Ковачева, а ще се говори по принцип за дисциплинарната практика на ВСС.

Самото уволнение на Тодорова не може да бъде отменено от ВСС. Тя вече заяви, че ще го обжалва пред Административния съд, който може да го отмени.

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев и главният прокурор Борис Велчев коментираха темата от гледна точка на свръхнатовареността на съдиите. "Практически съдиите работят и вкъщи и на работа, и в празничните дни и във ваканции", изтъкна Груев. "Винаги се питам защо реагираме, когато колата се обърне, за да решаваме подобни проблеми. Ситуацията е ненормална с натовареността", каза още председателят на ВКС. "Винаги ме е боляло и винаги ще ме боли, когато се наказват съдии", заяви той.

След председателя на ВКС и главният прокурор Борис Велчев призова да се разгледа натовареността на съда. "Не знаем каква е истинската картина на огромната натовареност в съдебната власт", заяви Велчев. Не можем да набележим конкретни стратегически мерки, които да предприемем, защото изтича мандатът на ВСС, отбеляза още той.

От 2008 г. досега ВСС е наложил най-тежкото дисциплинарно наказание - уволнение на седем магистрати, каза Петър Стоянов, член на ВСС.

През 2008 г. ВСС е потвърдил 28 наказания на магистрати. От тях 19 са порицания и 9 - забележка. През 2009 г. по 25 дела има 7 порицания и 18 забележки; през 2010 г. за 20 дела - 16 забележки и 4 порицания и през 2011 г. по 4 дела - 2 порицания и 2 забележки, каза Стоянов. Той посочи, че за 2008 г. има осем наказания, от които 95% са с намаляване на трудовото възнаграждение.

"Бавното правосъдие води до отказ от правосъдие. Гражданите трябва да могат да видят, че правата им са защитени и то в срок. Натовареността на магистратите е проблем, който не е лесен и изисква време", каза министър Ковачева.

ВСС трябва да предостави информация за натовареността на съдия Тодорова, каза преди заседанието министърът. "Редно е Висшият съдебен съвет да изчисти дали е била призовавана съдия Тодорова, дали е дала информация, взети ли са предвид нейните възражения".

Или Мирослава Тодорова не може да си организира работата като съдия, или тя не е искала да си напише мотивите по делото, затова аз подкрепих решението на ВСС тя да бъде уволнена, каза Иван Колев, съдия и член на ВСС от квотата на съдебната власт. Той изтъкна, че съдии имат по 300 дела годишно, а тя не е имала никога повече от 260.

"Познавам Тодорова и предполагам, че в света няма случай, когато един магистрат близо пет години да не си е написал мотивите по едно дело и с това да даде възможност да бъде избегната наказателна отговорност за тежко престъпление", допълни пред журналисти Колев след края на заседанието.

Няма друг подобен случай един магистрат да бъде наказан два пъти, призна обаче колегата му Цони Цонев. На съдия Тодорова вече беше наложено наказание намаляване с 15% от работната заплата за срок от 2 години за над 50 просрочени дела. "Не сме имали друг такъв случай, затова не можем да направим съпоставка", добави Цонев.

Според Иванка Иванова от правната програма на "Отворено общество", заседанието няма да промени факта, че Висшият съдебен съвет вече е нарушил правилата.

"Законността на такъв вид събрания трябва много внимателно да бъде осмислена и дневният ред на въпросите, които ще бъдат сложени. Нарушават се принципите на справедливия процес. ВСС вече ги наруши, като не изслуша съдия Тодорова, когато й наложи дисциплинарното наказание, което е основание и Върховният административен съд след това да им отмени решениeто".

По повод извънредното заседание, уволнената съдия Мирослава Тодорова призовава в писмо правосъдния министър да не се допуска дебатът да бъде сведен единствено до нея и воденото срещу нея дисциплинарно производство: Дебатът за дисциплинарната практика на ВСС не може да се извършва на площада по инициатива на представител на изпълнителната власт, не само заради основните принципи на правовата държава, но и защото изисква експертно познаване на проблемите, пише Тодорова.

Уволнената съдийка, която е и председател на Съюза на съдиите в България, предупреждава за възможността заседанието да се превърне в перфидна привидност на отчаяна саморазправа с конкретен магистрат.

Тя предлага цялостно изследване на практиката на ВСС и Върховния административен съд плюс международните стандарти за наказване на съдии, а не персонализиране, за да не се компрометира вече компрометираното производство срещу нея.

Тодорова предупреждава, че има опасност заседанието да се превърне във втора незаконна фаза на дисциплинарния процес и пише до министър Ковачева, че през годините е работила въпреки лошото управление на системата и никога не е била съдия на облекчен режим.

Oще: борис велчев  вкс  всс  диана ковачева  заседание  лазар груев  министър  мирослава тодорова  съдия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 16.07.201216:04

Значи ВСС се досеща за натовареността на съдиите,но не само,че не предприема нищо по въпроса,но и никой не си подава оставката от безполезният орган.
Нали,пак по същата причина,в България върлува най-високата смъртност в цяла Европа,народът обеднява с часове,здравеопазването рухва,а на Бойко Борисов рейтингът расте?!А стига вече са ни правили на идиоти!
   

оценка

+0 -0