С претенции за мляко | webcafe.bg
newscafe

С претенции за мляко

Webcafe.bg 19.04.2012, 13:00 (обновена 19.04.2012, 13:49)
Мирослав Найденов

Снимка: © БГНЕС

Допустимото сухо мляко в продуктите ще бъде най-много 20% от използваното сурово мляко

Правителството въвежда нови стандарти за млякото и млечните продукти. Идеята на държавата е да ограничи използването на сухо и концентрирано мляко и така да върне истинските млечни продукти в хладилниците ни, съобщи bTV. 

Надписът "масло" ще носят само продуктите, в които има поне 80% мазнини. За киселото мляко ще е задължително да се заквасва само от Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. В противен случай няма как да претендира, че е мляко. 

Етикет "прясно мляко" ще се лепи само на сурово пастьоризирано или стерилизирано мляко. Стандарти ще има и за айрана. В него водата ще трябва да е най-много наполовина, а солта до 0.8 на сто.

Забранява се и използването на желатин и на някои оцветители и овкусители. Допустимото сухо мляко в продуктите ще бъде най-много 20 на сто от използваното сурово мляко. 

В интерес на потребителите всички продукти, които не отговарят на тези изисквания, ще трябва да носят етикета "имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко" и да се продават на отделен щанд. Наредбата може да влезе в сила още следващата седмица.

Oще: желатин  закваска  кисело мляко  масло  млечни продукти  мляко  наредба  стандарти  сухо мляко 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

18 Мина | 20.04.201223:56

Трябва да се отбележи, че съм съгласна с Боби (което си е доста забележително! Намига )
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

17 Mile Manolov | 20.04.201220:44

госин Найденов.. вие сте истинска рожба на северозападналио резерват! поклон
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

16 peta_wawa | 20.04.201218:15

Ама кои са тези дето контролират бе другари, ами те са едни от нас Усмивка, докато анонимната лелка двскарка на квартала излиза със сто уева и пълни чанти от супера или баничарницата, вместо наистина да проверява, тъй ший тя ... Ами обидна е наглостта с която се пробутват неща, за които не ми трябва лаборатория, веднага виждам че в льокавата каймица има стрАшно много вода и усещам зрънцата набъбнал соев продукт, каймата е под 50%! Няма контрол, има лапане за контрольорите. Трябва контрол на контрола Много щастлив ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

15 lele male | 20.04.201217:49

Да се криминализира фалшификацията на бациликус булгарикуса! muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

14 strawsPulledAtRandom | 20.04.201217:22

"...Дали ще са анализи за ДНК при убийства, дето по години ги чакаме да се върнат от чужбина, или това да могат да кажат колко точно процента соя има в даден колбас, а не да казват "има соя, ама не знаем колко е, трябва да пратим в чужбина"..."
---------------
Е то на тях нали това им е играта muhihihihi Ако е от нашите хора - чакаме за ДНК анализ на два косъма вече година. Ако не е от нашите хора - осъждаме си го като пич. Да си беше платил бе, кой му е виновен, ааа Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

13 Bobby_gBG | 20.04.201217:11

Като казах 1 лаборатория, имам предвид по 1 лаборатория за всяко важно изследване, което си е поставила като цел да контролира.

Тоест 1 за ДНК, 1 за соя, 1 за масленост и количество мляко и т.н.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

12 Bobby_gBG | 20.04.201217:09

strawsPulledAtRandom | 20.04.201210:22

Абсолютно си прав де, нашата "държава" вместо да налага нови и нови неконтролируеми стандарти "на гол тумбак чифте пищови", да вземе най-сетне да обзаведе поне 1 лаборатория в страната която е способна да прави такива анализи и измервания, а не да правят абсурдите да пращат до други страни...


Дали ще са анализи за ДНК при убийства, дето по години ги чакаме да се върнат от чужбина, или това да могат да кажат колко точно процента соя има в даден колбас, а не да казват "има соя, ама не знаем колко е, трябва да пратим в чужбина".

Нормалните хора като измислят закон и задължения, първата им работа е да се замислят как ще го контролират това нещо, и дали въобще могат да го контролират, а не да пишат кухи закони.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

11 fALLEN | 20.04.201214:14

а деликатесен продукт са явно съвсем очебийните лайна, дето не требе да се доближават, аз такова кисело мляко не съм виждал, сигурно са забити някъде по ъглите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

10 fALLEN | 20.04.201210:26

ами оказва се, че киселите млека, на които си пише кисело мляко от краве мляко, са тъпкани с растителни мазнини, сухи млека и пр. лайна... не знам къв е тоя невероятен стандарт, ама е пълно лайно явно. или пък не ги плашат санкции...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

9 strawsPulledAtRandom | 20.04.201210:22

"...На боклуците отгоре пише "деликатесен продукт", и за мислещите хора това е напълно достатъчно да разберат какво да купуват и какво не..."
------------
Виж за това съм съгласен, има полза, защото бързо можеш да филтрираш най-големите боклуци. Но няма смисъл да се приемат стандарти колко процента можело да бъде допустимо за хиляда различни вида стандарт, след като може просто да се затегне контрола (и као е необходимо да се регулира законово) защо абсолютно всяка съставка не е описана на етикета до последната запетайка. Ако някой си бил слагал соя в салама за стабилизатор, нека го напише. Не ме интересува дали е 0.1%. Да напише - "соя - 0.1%", "соя - 12%" или пък "соя - 50%". После контролните органи да следят за разминаване и да налагат брутални глоби. А аз ще си избера сам продукт, който да купя. Нямам нищо против стандартите, но по-важният проблем е контролът върху съществуващите такива, не приемането на нови.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани