Шефът на НАП Красимир Стефанов лично канил фирмите, консултирани от Цветан Цветанов, но те отказали | webcafe.bg
newscafe

Фирмите, консултирани от Цветанов, не искат на светло...

Webcafe.bg
28.02.2011, 14:49 (обновена 28.02.2011, 16:50)
Красимир Стефанов, НАП

Снимка: © БГНЕС

Ако искахме да заметем нещо или да покрием цялата фамилия на г-н Цветанов нямаше да го има това несъответствие между доходи и разходи на тъста и тъщата, заяви шефът на НАП Красимир Стефанов

От събота насам не секват изявите на шефа на НАП Красимир Стефанов, който обяснява за проверката на доходите на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Пред Дарик радио в събота и по bTV днес той каза отново: да, срещал се е с Цветанов по време на проверката, да, фирмите, консултирани от Цветанов, не искат да бъдат огласявани, да, от НАП за "Галерия" е изнесена само една страничка от неколкостотин страници документи.

"Имали сме много срещи с г-н Цветанов и то по повод съвместната работа, която имаме по 90 измами. Как си мислите, че се прави една проверка? Че ние стоим настрани от проверявания и най-накрая отиваме с един протокол, даваме му го и му режем главата..."

В НАП ни интересува паричният поток и дали парите са платени, дали е бил нотариално заверен договора за дарение, а не дали днес майката е превела пари на дъщерята, дъщерята на брата и т. н. Така коментира резултатите от проверката Стефанов. По думите му те са четиво за експерти и би трябвало да го погледнат големите одиторски компании, счетоводни къщи, данъчни консултанти, които имат представа какво представлява една данъчна проверка.

За тъста и тъщата на Цветанов са установени несъответствия между доходи и разходи. Съгласно закона автоматично възлагаме ревизия за определена данъчна основа за начисляване на данъци и лихви, заяви още Красимир Стефанов. "Ако искахме да заметем нещо или да покрием цялата фамилия на г-н Цветанов нямаше да го има това несъответствие". Стефанов обясни още, че проверката се наблюдава от прокуратурата, всички материали от нея ще бъдат изпратени в комисията за борба с корупцията и накрая това е прецедент, защото протоколите от проверката са публикувани публично.

Надявам се, че определени политически сили няма да се опитат да превърнат НАП в инструмент за разчистване на политически и междуличностни отношения, заяви още Красимир Стефанов. Нашата работа е да събираме пари и ако обществото иска всичко да е наред, по-добре да ни остави да си вършим работата. Ако някой с името си застане пред НАП и подаде сигнал за нарушение от политик, бизнесмен или някой друг, ние ще го проверим, заяви още шефът на НАП.

Той припомни, че за първи път действащ вицепремиер и цялата му фамилия се проверяват. Така че ако има сигнали за г-н Първанов или дори за г-н Стефанов, със сигурност ще бъдат проверени, каза още шефът на НАП. В интервю пред "Труд" днес Цветанов призовава президентът "да си каже за апартаментите..."

По думите на шефа на НАП единственото нещо, което е изнесено от приходната агенция, е една първа страница на едно искане - и то не от официалната кореспонденция на ревизията. "Става въпрос за една страничка от 5000 страници. Ако беше нещо сериозно изнесено, то най-малко щеше да ги има фирмите,  изплатили консултантските договори на Цветан Цветанов. Аз лично каних тези три фирми, които са изплатили 40 000 лева за три години, да излезнат в публичното пространство, но те се притесняват", заяви още Стефанов.

Едната от фирмите е с чуждестранен капитал и просто не могат да си помислят, че те могат да се забъркат в политически скандали, а собственикът на другата фирма беше много скромен човек, който дойде при мен и каза, че не иска да се набърква в тези скандали. Те се притесняват, че ако се съобщят имената им, за тях повече няма да има бизнес.

В парламента вече е прието, че преди едно дружество да бъде прехвърлено от едно лице на друго, в 60-дневен срок преди прехвърлянето НАП трябва да бъде уведомен. Така ще имаме достатъчно време за предварителен анализ дали с това прехвърляне се цели укриване на данъци, заяви още Стефанов.

Oще: вицепремиер  доходи  инициали  красимир стефанов  монограм  нап  проверка  ревизия  ръкавели  тъст  тъща  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 21:03

3 Kiril Iliev | 01.03.201111:18

ТОЛКОВА СМЪРДИ ВСИЧКО ,ЧЕ И ГЕЛОСАНИЯ СТЕФАНОВ НЕ МОЖЕ ДА ИЗТРИЕ ВОНЯТА
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.01.2011, 15:01

2 WWW_ORIGINALNI_BE | 28.02.201116:13

Шокиран Шокиран Шокиран Те са толкова напред тия фирми че собствениците им повече не им се налага да работят !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.01.2011, 12:03

1 solaar | 28.02.201116:00

" Те се притесняват, че ако се съобщят имената им, за тях повече няма да има бизнес."

Защо мисли така скромният човечец, ако сделката му с TzvTzv е чиста?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани