Царя изгуби двореца "Кричим" | webcafe.bg
newscafe

Царя изгуби двореца "Кричим"

Webcafe.bg
09.06.2012, 10:17 (обновена 09.06.2012, 11:08)
Симеон

Снимка: © BGNES

Симеон Сакскобургготски загуби първия "царски" имот - двореца "Кричим"

Върховният касационен съд потвърди окончателно, че бившият премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок не са собственици по право на двореца "Кричим", съобщи "Труд". Преди това същото постановиха апелативните магистрати от Пловдив.

С решението на ВКС Сакскобурготски загуби първия "царски имот".

Адвокатите на някогашния лидер на управлявалата страната партия НДСВ и сестра му твърдяха, че имотите от Интендантството на цивилната листа на Царя са техни по право и са одържавени неправомерно.

Юристите на Сакскобургготски аргументираха тезата си на база решение на Конституционния съд от 1998 г., с което Законът за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници от 1947 г. е признат за противоконституционен.

Тезата на Сакскобургготски и адвокатите му обаче бе отхвърлена от апелативния съд в Пловдив с мотив, че Интендантството е държавно учреждение, финансирано със средства от бюджета с цел нормалното функциониране на монархическата институция. Същата впрочем е и тезата на държавата.

Така делото стигна до ВКС, който окончателно реши стария спор за статута на Интендантството. Решението на ВКС за двореца Кричим практически определя изхода и на останалите претенции на Сакскобургготски към дворците "Врана", "Ситняково" и "Бистрица", както и за "царските" гори в Рила планина.

Според публикацията ВКС не се занимава с подобен род казуси, но се нагърби с изясняването на "царските реституционни претенции" поради съществените неясноти в законодателството, които са основната предпоставка за затлачването на делата по изброените вече казуси.

Историята на "Кричим"

В началото на века една гора в Пловдивска околия, бивш султански имот и останка от "Великата българска гора", привлича вниманието на Княз Фердинанд І. С вековните дъбове от Кричимската кория го запознава лесовъдът Костадин Байкушев. Гората с лонгозки характер, предоставяща великолепни природни пейзажи с богата флора и фауна, очаровала Князът и той решил да създаде ловен парк.

Скоро това става реалност. След като изкупува околни земеделски земи и внася елени и лопатари, стопанството е заградено. През 1905 г. е построен ловен павилион по проект на арх. Г. Фингов. Независимо от мазилковата архитектура, къщата е скромно функционално съоръжение, съответстващо на предназначението си.

Оформен е и малък, около 2 дка парк, който през 1909 г. е разширен с още 27 дка. Направени са опесъчени алеи и е засадена наша и различна чуждоземна растителност. За гръбнак на парковата композиция са използвани част от съществуващите вековни дъбове. Първоначално паркът е поддържан от пловдивския градинар Илия Мавров.

За горската част на имението, свързана и с ловното стопанство, са полагани особени грижи с любов и към богатата местна фауна. Освен това, тук са аклиматизирани мексикански пуйки, разни видове фазани и дори южноамерикански щраус-нанду. Развъждани са и кеклици, яребици, токачки и др. Управител и водещ ловната програма на Царя от 1907 г. е Васил Бояджиев.

През 1937 г. е построена нова по-голяма сграда. Проектът на арх. Севов е с традиционна архитектура с белези от модернизма, вписваща се в средата с уютна декорация.

Правят се преустройства и в градината.

Oще: вкс  гори  дворец  кричим  пловдив  решение  симеон сакскобургготски  царски имоти  царя 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.12.2010, 20:45

4 Stefan Chervenkov | 09.06.201221:18

Пък ако видим и част от настоящите министри зад решетките, правещи компания на предишните...ееех...
Те хубаво са решили, че двореца не е негов, сега да видим как точно ще му го вземат, и на кого ще го шитнат Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

3 Rodrigo Diaz de Vivar | 09.06.201219:25

Надявам се "загубата" на този съсел да не остане двореца в Кричим, а бързичко да се приключи и със собствеността му върху ""Врана", "Ситняково" и "Бистрица", както и "царските" гори в Рила планина".
Пък, ако видим и някой бивш министър, настоящ хотелиер и банкер от него време в затвора ще е още по добре.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 09.06.201217:01

"Човек може да притежава истински единствено онова,което е направил сам,за да го дари на другите хора!"
Confucius,Chinese philosopher,/551 BC-478 BC/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

1 Бобо | 09.06.201216:13

Бравос, машалла, аферим,чоджум! Станаеме от княжество държава!
Забогатееме. От утре безплатен обед за всички просяци!!!
Царю , да знаеш шо е Бантустан.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани