Кабинетът харчи по-бързо от предвиденото | webcafe.bg
newscafe

Кабинетът харчи по-бързо от предвиденото

Webcafe.bg, по "Сега"
02.06.2014, 11:09 (обновена 02.06.2014, 11:31)
бюджет

Натрупаният бюджетен дефицит е 3 пъти по-голям от миналата година

Кабинетът трупа бюджетен дефицит по-бързо от планираното в закона, а при евентуални негативни решения от Брюксел бюджетът би станал на практика неизпълним, пише в. „Сега“.

Според Закона за бюджета бюджетният дефицит в края на годината не може да надхвърля 1.8% от БВП – около 1.5 милиарда лева. На практика до края на април натрупаният дефицит в хазната е около 57.6% от възможния. В края на април дефицитът по консолидираната фискална програма е 864.5 милиона лева. Това сочат данните на финансовото министерство за изпълнението на бюджета за първите 4 месеца на годината, публикувани в края на седмицата. Преди година дупката в хазната е била три пъти по-малка.

Негативните тенденции за бюджета се задълбочават. Обикновено в първите три месеца на годината дефицитът е висок заради увеличените плащания и по-слабите приходи. В края на март дупката в хазната беше дори малко по-голяма - 874 милиона лева. Намалението през април въпреки приключилата данъчна кампания е едва с 10 милиона лева по-малко. За сравнение в края на март миналата година дефицитът е бил 795.6 милиона лева, а в края на април 2013 г. се е свил до 286.4 милиона лева.

При това през тази година около 160 000 души трябваше да доплащат данъци върху доходите си за последното тримесечие на миналата година, тъй като те не бяха авансово удържани.

Като цяло в хазната се очаква през тази година да влязат общо 24.328 милиарда лева от данъци и осигуровки - с 1.477 милиарда повече от 2013 г. Засега обаче по нищо не личи, че целите ще бъдат постигнати.

В същото време разходите се увеличават до 10.318 милиарда лева - 31.7% от годишния разчет. Спрямо април 2013 г. те са със 743.3 милиона лева повече. Според финансовото министерство това се дължи на ускореното усвояване на средствата по програмите и фондовете на ЕС, на ръста при социалните разходи. Едновременно с това, както се разбра в дните след изборите, кабинетът се кани ударно да харчи още стотици милиони за военни програми и за общините.

Дефицитът от 864.5 милиона лева се формира от дефицит по националния бюджет от 454.1 милиона лева и дефицит по европейските средства от 410.4 милиона лева. В момента средствата по оперативната програма "Околна среда" са спрени, а под заплаха от загуба на средства са още няколко програми, по които бюджетът се е разплатил авансово, пише още „Сега“.

Oще: бвп  бюджет  бюджетен дефицит  данъци  правителство  разходи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани