7 мерки, които ще раздрусат енергетиката | webcafe.bg
newscafe

7 мерки, които ще раздрусат енергетиката

Webcafe.bg, по БТА
26.03.2013, 12:11 (обновена 26.03.2013, 15:47)
Василев

Снимка: © Sofia Photo Agency

Предложените от служебния министър Асен Василев мерки със сигурност ще ядосат много хора

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев предложи 7 мерки, които да стабилизират енергийния сектор и да позволят намаление на цената на тока, предаде БТА.

Те включват смяна на начина за изчисляване на енергията, произвеждана от ТЕЦ-овете, спиране на някои фотоволтаични и ветроцентрали, премахване на ограниченията за износ на ток и др.

Системата на енергетиката е много болна и изключително неефективна с много губещи и малко печеливши. Необходимa е солидарност на всички работещи в тази сфера, заяви Василев.

Българската енергетика има свръхкапацитет и свръхпроизводство. Мощностите в страната са за 12 000 мегавата, консумацията се покрива от 4.7 хиляди мегавата, а в износ са заети най-много още 300 мегавата.

Тоест, мощностите са два пъти и половина повече от това, което страната консумира и изнася, каза Василев. 

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да започне секторен анализ в сектор енергетика. Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да направи одит на обществените поръчки в най-големите държавни енергийни предприятия, нареди още министърът. 

В момента има много мощности, наследени от годините преди 1989 г., които произвеждат и продават на НЕК скъпа енергия, а купуват от компанията евтина енергия. Това нарушава европейските директиви за пазарни помощи, защото изкривяват пазарната среда, посочи Василев.

"В момента ние наследяваме договори за изкупуване на енергия на значително по-високи цени. Тези договори са дългосрочни. Изключително важно е ДКЕВР да каже за електроенергията за бита по какъв начин, спазвайки тези договори, трябва да се формира т.нар. енергиен микс. Очакваме от регулатора по един честен и прозрачен начин да даде тези условия", каза още министърът. 

Мярка 1

Производителите на енергия от възобновяеми източници-фотоволтаици и ветроцентрали, които девет месеца са били в неизпълнение на закона, да бъдат спрени временно, до изпълнение на законовите изисквания. Около 40% от фотоволтаичните и ветроенергийните централи трябва да бъдат спрени, поясни още Асен Василев.

Подготовка и изпращане на предложение до ДКЕВР за смяна на начина на изчисляване на енергията, произведена от заводските централи с "кафява енергия". 

Мярка 2

ДКЕВР да въведе механизъм за нетирано изкупуване от НЕК и ЕРП на електроенергия, произведена от заводски централи, за да се заплащат само разликите между производството и консумацията. 

Мярка 3

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) да предложи редуциране на количеството „студен резерв" за периода до септември 2013 година от 1040 МВт и да предприеме необходимите действия за провеждане на тръжна процедура за изкупуване на "студен резерв" съгласно Закона за енергетиката.

"Студен резерв означава, че имаме мощности, които са готови да започнат работа, за тях плащаме. Нормално е да се проведе търг за това кой може да предложи тези резерви", каза министър Асен Василев. 

Мярка 4

ЕСО да предложи технически издържана и правно допустима възможност за премахване на ограниченията за износ на електроенергия за Турция. 

Мярка 5

ДКЕВР да преразгледа възможността за модифициране на такса пренос, с оглед стимулиране на износа. 

Мярка 6

ДКЕВР да приеме правилата за търговия, като осигури влизането им в сила до 15 април 2013 г., както и да одобри до същата дата Общите условия за достъп на производители до преносната и разпределителните мрежи в страната.

"За да се балансира системата, трябва да се знае какво ще бъде производството и каква ще бъде консумацията. С тази мярка се прави първа стъпка за либерализиране на пазара", каза министър Асен Василев. 

Мярка 7

ДКЕВР да изготви механизъм за точното определяне и контрол на количествата електрическа енергия, формиращи квотата за обществен доставчик - квотни централи, обществен доставчик - крайни снабдители.

Oще: асен василев  веи  енергетика  ес  зелена енергия  кафява енергия  кзк  миет 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.08.2011, 23:13

3 Борис Христов | 27.03.201309:40

Мярка 8

ДКЕВР да започне да работи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

2 deowin | 26.03.201321:19

Единствено мерки 5 и 7 могат да минат за леко неконкретни.
Но не ми е ясно как нещо като "редуциране на количеството „студен резерв" за периода до септември 2013 година от 1040 МВт" или "премахване на ограниченията за износ на електроенергия за Турция" би могло да звучи неопределено. Колко по-ясно и конкретно трябва да е?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.01.2013, 13:54

1 futin4o | 26.03.201314:30

Едни такива безпараметърни, безконкретни, неопределени във времето и пространството цели, едно време ги наричаха Тезиси на Партията. Нищо ново под слънцето.
А това http://www.mi.government.bg/files/useruploads/files/epsp/22_energy_strategy2020_.pdf дали е отменено или променено - най-вероятно никой не се сеща за него - всяко нещо с времето си и всеки път по нов (верния!) път...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани