Строежът на Иракли бил законен | webcafe.bg
newscafe

На Иракли всичко е законно

Webcafe.bg
14.01.2013, 11:06 (обновена 15.01.2013, 12:26)
море, плаж

Над 3000 души по заявки във Facebook ще се борят за лятната си почивка без бетон и строежи

С изпреварващо протеста "Долу ръцете от Иракли" съобщение Министерството на околната среда и водите обяви, че територията, на която се строят ваканционните бунгала, вече е била урбанизирана - там имало пионерски лагер.

Часове преди „финалния щурм" за спасяване на дивия плаж, Нова Караджова даде пресконференция, на която обясни същото - проблем няма, всичко е законно.

Тя върна часовника далеч назад - още през 60-те години, когато БКП дава разрешение 40 дка от защитената територия да бъдат отредени за строителство на почивни бази и пионерски лагери. Съгласно териториално-устройствения план от 1997 г. в местността Кладери в Иракли е допустимо строителство.

Преди дни актуални снимки от девствения плаж взривиха социалните мрежи, показвайки кранове на плажната ивица на Иракли.

Предвижда се там да изникнат 12 бунгала, 3 басейна и складове, но природозащитници се опасяват, че на Иракли ще се изгради по-голям ваканционен комплекс.

От ведомството на Нона Караджова твърдят, че всичко е направено в пълно съответствие с изискванията на екологичното законодателство и при пълна прозрачност.

Така едно от малкото девствени места по Черноморието ще се сдобие с нещо като минитуристически атракцион.

Тъй като процедурите са приключили преди година и половина, Караджова се усъмни защо сега се разпалва общественото внимание към Иракли.

Протестът в защита на местността ще се проведе едновременно в София, Пловдив и Варна.

Какво се е случило?

Процедурата е започнала още през 2009 г., съобщи Нона Караджова и допълни, че са спазени изискванията на Закона за околната среда и биологичното разнообразие.

Хронологията ни отвежда до октомври 2010 г., когато е направено обществено обсъждане, но не няма постъпило нито едно възражение. Друг въпрос е как обществеността е била информирана за това. Знае се, че обявлението за дискусията е била качена на сайта на РИОСВ - Бургас, която стопанисва защитения терен.

Изготвен е пълен доклад по ОВОС и оценка за съвместимостта на инвестиционното намерение със зоните от Натура 2000.

Решението е издадено през август 2011 г. Така на практика се одобрява реализирането на инвестиционното предложение на строежа на новите ваканционни бунгала.

"До ден-днешен не е постъпвало възражение от нито една неправителствена организация или граждани нито в РИОСВ-Бургас, нито в Министерство на околната среда и водите", каза обяви Караджова.

От МОСВ допълват, че са въведени редица условия за всички фази на изпълнението, които да гарантират опазването на околната среда и режима на зоните от Натура 2000.

МОСВ обвини "Да спасим Иракли" в тенденциозност

"Независимо че процедурата е проведена в условията на пълна прозрачност, в продължение на повече от година до този момент под никаква форма не е изказано недоволство срещу реализирането на ваканционния комплекс от страна на заинтересувани страни. Това доказва, че мотивите на инициативата "Да спасим Иракли" са тенденциозни и лишени от градивност", пише в съобщението на МОСВ.

Екоактивистите припомнят, че съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, плажната ивица би трябвало да е изключителна държавна собственост, а строителството на плажа и дюните - забранено.

"Да спасим Иракли" настоява за незабавно обявяване на Иракли, Кара Дере и Камчийски пясъци за защитени територии и издаване на заповедите им за защитени зони по Натура 2000 и европейската директива за местообитанията.

През лятото страната ни трябва да докладва за състоянието на защитените зони, а природозащитните организации се опасяват, че голяма част от тях са унищожени заради бездействието на институциите.

Къде ще се строи?

От МРРБ пратиха съобщение до медиите за административните процедури, проведени за територията на местността „Иракли", гарнирано с новината за пълна проверка на строителните дейности.

Става дума за три поземлени имота (№27454.23.85, №27454.23.63, №27454.23.19) в местността „Кладери" в землището на с. Емона, собственост на „ДАРС ИНВЕСТ" ЕООД.

В началото на 2012 г. кметът на община Несебър одобрява застрояването на поземлен имот №27454.23.63 и поземлен имот 27454.23.85. Става дума „За ваканционно селище" с максимална височина на застрояване 7,5 метра и минимално озеленяване 70% за частта, попадаща в зона „А", тоест на първа линия на морета.

За частта от имота, попадаща в зона „Б", се предвижда плътност на застрояване 30% и минималната озеленена площ - 50%.

Главният архитект на община Несебър издадава разрешение за строеж на 30.11.2011 г. за „Локална пречиствателна станция за отпадъчни води", а през 13.03.2012 г. - Ваканционен клуб - първи етап за 5 къщи.

Пред май 2012 г. следва разрешение за строеж за Ваканционен клуб - втори и трети етапи за ресторант, спа център, 9 къщи, рецепция и басейн.

Пред септември 2012 г. е одобрен строежът на 9 едноетажни бунгала, 5 двуетажни бунгала и 3 склада с басейни.

Разрешенията за строеж са издадени на името на „Емона 2000" ЕООД, Добрин Иванов и „ДАРС ИНВЕСТ" ЕООД.

Oще: дюни  иракли  мосв  нона караджова  строеж  черно море 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.09.2011, 15:43

2 Александър Тацов | 15.01.201301:26

В суматохата днес, 14 Ян 2013 никой не разбра, че ВАС спря строежът на на нов ЯР в София (води се "модернизация", на стария, спрян преди повече от 20 г. ЯР на БАН). Интересно дали има друга столица или поне град в света, насред който да е тропосан ЯР. Интересно дали пък т.нар. „български еколози“ изобщо се интересуват от проблема за радиационното замърсяване – най-опасното за планетата.
Внимание!
Отдавна се знае, но никой не говори!
В двумилионна София, в корпуса на стария (спрян вече) реактор на БАН на 7-и км се намират 79 касети с около 240 кг Високоактивно ОЯГ (Отработено Ядрено Гориво). То се пази там съгласно международните нормативи, които изискват ОЯГ да се съхранява в самия реактор, когато той е дезактивиран или в басейни (БОК) до самия реактор, когато той работи. Това е логично поради един прост факт - в света няма все още нито едно Дълговременно Постоянно Хранилище за ОЯГ. Та то просто няма къде другаде да се съхранява...
За сведение: в Софийското ОЯГ се съдържа помежду другото и около 2.5 ... 3 кг чист Плутоний, който би могъл да избие поне половин София, като не смятаме другите радиоактивни елементи. Пак за сведение: Времето за пълна утилизация (за да стане безопасно) на съвременното ОЯГ от АЕЦ-ите по света е МИНИМУМ 200 000 години. В АЕЦ "Козлодуй" в БОК и сухи хранилища има към момента ок 1000 тона ОЯГ.Тук , разбира се не говорим за РАО (РадиоАктивни Отпадъци), които пак там са около 30...40 000 тона.
Дано софиянци най-после се усетят каква „бомба“ цъка насред града, но пък малко се съмнявам - информационното затъмнение е пълно, та нали всички медии са в ръцете на децата и внуците на АБпФК.
Иначе фактите са достъпни - има държавно предприятие за управление на ОЯГ и РАО, действащо съгл. международните норм. документи. Казва се ДП "РАО". Когато кликнете в Нета, ще намерите неговите отчетни документи и там, черно на бяло пише, къде колко ОЯГ и РАО се съхранява (в София 79 касети, 240 кг ОЯГ, в Козлодуй ...) Ще научите, че мин. Август започна строежът на постоянно хранилище за РАО (ПХРАО) НА ПЛОЩАДКА РАДИАНА до с. Хърлец, Козлодуй, което ще се запълва в продължение на 100 г. с РАО (не ОЯГ!) - 300 000 тона и след това щяло! да се наблюдава още 300 г.?!
Иначе софиянци и т.н. "зелени" (иначе наречени "дини" – т.е. отвътре червени) пет пари не дават. Днес се състоя огромно шествие в защита на Иракли, което е много добре. Интересно дали защитата на живота и здравето на софиянци, като кауза не е също нещо поне толкова добро? Кой знае, ...надали.
ПО-ВАЖНО Е ДА ПРЕБЪДЕ МИРНИЯТ И ЗДРАВОСЛОВЕН РУСКИ АТОМ, който ще донесе нови облаги за горепосочените деца и внуци, както и нова, по-тясна братска зависимост от Русия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 14.01.201314:06

Разбира се, че на документи всичко е законно! То и премиерът ни съвсем законно си заема тази длъжност, въпреки, че има доастатъчно основание да е в затвора или най-малкото да бъде под надзора на психиатри.
Нона Караджова си е изпипала нещата така, че в случай на "авария" и тя да си има бушон, който да гръмне, както направи и Найденов, и лекичко сега, от куртоазия говори за някаква законност. Същият сценарии както в Несебър. Незнам тия гербави управляващи как все едно и също измислят.
Но стига са ни правили на маймуни! Време е отново да защитаваме интересите си и истинската законност в тази страна. Видяло се е, че само от нас зависи законите да се спазват. Управляващите, и предишни, и сегашни са врагове на законността (с изключение на нейните чисто формални измерения) и е необходим постоянен контрол върху техните действия.
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани