Актуализация на бюджета ще има в рамките на 42-то НС | webcafe.bg
newscafe

Актуализация на бюджета ще има

Webcafe.bg
11.07.2014, 16:41 (обновена 11.07.2014, 17:33)
Цонев

Снимка: © webcafe.bg

ктуализацията ще бъде направена, когато ние успеем да постигнем съгласие за мерките, които ще предприемем за преодоляване на кризата с КТБ, обяви Цонев

В ожесточени спорове и призиви за взаимно изслушане премина извънредното заседание на Комисията по бюджет и финанси. По време на заседанието стана ясно, че се обсъжда актуализация на бюджета, свързана със състоянието на КТБ, чийто лиценз ще бъде отнет, а банката ще бъде обявена в несъстоятелност.

Актуализация на бюджета ще има и тя ще бъде в рамките на този парламент, заяви Йордан Цонев, председател на икономическата комисия в парламента. "Актуализацията ще бъде направена, когато ние успеем да постигнем съгласие за мерките, които ще предприемем за преодоляване на кризата с КТБ", каза той.

Финансовият министър Петър Чобанов заяви, че не изключва като държавна подкрепа за уреждане на банковия казус да повиши бюджетния дефицит над разрешения праг от три процента от брутния вътрешен продукт.

„Хипотетично ако се приеме, че подкрепата ще бъде в границите на около милиард и половина, в зависимост от схемите, които се използват и при използване на парите на фонда, може да се стигне и до около два милиарда. Това означава, като добавим дефицита за тази година, че дефицитът на начислена основа би надхвърлил три процента и това е коректно да бъде отбелязано", каза Чобанов, което на практика означава актуализация на бюджета.

Мажоритарният собственик на КТБ и свързаните с него фирми и лица няма да бъдат гарантирани от държавата и остават в КТБ, обясни управителят на БНБ Иван Искров. Той заяви, че извършените криминалните действия в КТБ са нетипични и в неговата практика вижда за първи път такъв случай.

Междувременно Искров обяви, че БНБ е подготвила специален проектозакон във връзка с казуса с КТБ, с който банковият надзор вече да бъде осъществяван от управителя на БНБ, а не от ресорния подуправител, както е сега. Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев увери в подкрепата на парламента и правителството за мерки в тази посока.

Иван Искров отрече разпространената информация за извънредните срещи на БНБ в края на юни за предлагане на банкова ваканция. По думите му просто са обсъдени различни варианти за реакция при подобни ситуации в други държави. Председателят на комисията Йордан Цонев разкри, че в петък (27 юни) е имало атаки и към още няколко банки освен към ПИБ.

Вариантът за банковата ваканция е обсъждан в контекста на очакваната в следващия понеделник паника, която да се разпространи и към други финансови институции и да се стигне до липса на ликвидност.

С тази цел се мислело да се затворят всички банки в рамките на един - два дни. В този период следвало да се осигурят достатъчно пари за банките за случай на масово теглене на влогове. Финансовият министър Петър Чобанов обаче разговарял в събота с Европейската комисия. Оттам дали разрешение за държавна помощ почти веднага. Затова и в неделя на разговорите при президента вариантът за банкова ваканция вече бил отпаднал и там той не се обсъждал.

Индиректно за ББЦ

Депутатът от ГЕРБ Ивайло Московски зададе въпрос, свързан с партията на новия политик Николай Бареков "България без цензура". Той попита председателя на комисията какви действа ще бъдат предприети, ако не се знае къде са изразходвани тези 3.5 милиарда лева, а същевременно има информация, че собственикът на банката е подпомогнал старта на политическа формация.

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев обяви в интервю наскоро, че е финансирал риалити шоуто, с което започна политическият проект „България без цензура".

Московски попита дали има механизъм, по който избраните на различни позиции представители на тези партии да бъдат отзовани. (Новият политик Николай Бареков беше избран за евродепутат и положи клетва като член на групата на консерваторите).

На пресконференция по-рано днес, закрита за голяма част от медиите, Искров обяви, че кредитните документи за 3,5 млрд. от общо 5,4 млрд. лв. липсват, а по-вероятно е да са унищожени. Лицензът на КТБ ще бъде отнет, а всички сметки на граждани и фирми ще бъдат защитени и прехвърлени към дъщерното дружество "Креди Агрикол", което ще бъде одържавено. Искров направи уточнение, че средствата на мажоритарния собственик в КТБ и свързаните с него лица и фирми няма да бъдат гарантирани от държавата.

По-късно Искров хвърли вината за закритата пресконференция на БНБ върху директора на пресцентъра на банката Александър Урумов.

Oще: актуализация  банка  банки  банкова криза  бюджет  дефицит  иван искров  йордан цонев  креди агрикол  ктб  петър чобанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани