Армията дава 35 сгради на бежанците | webcafe.bg
newscafe

Армията дава 35 сгради на бежанците

Webcafe.bg, по БТА и Агенция Фокус
12.10.2013, 11:34 (обновена 12.10.2013, 11:45)
найденов

Снимка: © sofia photo agency

"Имаме готовност да се включим и с военнослужещи, но в рамките на ограничените правомощия, които има армията по въпроса с бежанците", каза министърът на отбраната Ангел Найденов

Министерството на отбраната е предоставило на Държавната агенция за бежанците списък с 26 войскови района, като 4 от тях, с 35 сгради, вече се подготвят за използване, обяви министърът на отбраната Ангел Найденов вчера в предаването "Панорама" по БНТ.

МО е предоставило още легла, завивки, лекарства, ваксини, медицински екипи. "Имаме готовност да се включим и с военнослужещи, но в рамките на ограничените правомощия, които има армията по въпроса с бежанците", каза Найденов.

По думите му, рисковете, свързани с бежанците, могат да бъдат анализирани в четири посоки:

- потенциалният риск бежанската вълна да се превърне в хуманитарната криза;

- здравните рискове;

- рисковете, свързани със социалното напрежение в местата, в които се настаняват бежанците, от гледна точка на интеграция и криминогенна обстановка;

- не на последно място и рисковете, свързани с достъпа до българска територия на лица, свързани с терористични групировки.

Да се засили здравният контрол над пристигащите в България бежанци, тъй като може да внесат тежки инфекциозни болести, призова вчера проф. Камен Плочев, началник на клиника по инфекциозни болести във Военномедицинската академия.

Той посочи, че не е изключено да дойдат хора, болни от малария, туберкулоза,морбили. Особено опасно е, че може да бъде "внесен" детски паралич.

Заплахата от поява на инфекциозни болести с бежанската вълна може да се раздели в три групи. Става въпрос за дихателни инфекции, такива на стомашно-чревния тракт и причинени от ухапвания от насекоми, пренесени чрез багажа на хората.

Всичко това не сатанизира по никакъв начин бежанците, тъй като всички тези зарази могат да "пристигнат" и чрез пътуващи българи, каза Плочев.

Oще: ангел найденов  бежанци  болести  министър  мо  рискове 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани