Армията дава 35 сгради на бежанците | webcafe.bg
newscafe

Армията дава 35 сгради на бежанците

Webcafe.bg, по БТА и Агенция Фокус
12.10.2013, 11:34 (обновена 12.10.2013, 11:45)
найденов

Снимка: © sofia photo agency

"Имаме готовност да се включим и с военнослужещи, но в рамките на ограничените правомощия, които има армията по въпроса с бежанците", каза министърът на отбраната Ангел Найденов

Министерството на отбраната е предоставило на Държавната агенция за бежанците списък с 26 войскови района, като 4 от тях, с 35 сгради, вече се подготвят за използване, обяви министърът на отбраната Ангел Найденов вчера в предаването "Панорама" по БНТ.

МО е предоставило още легла, завивки, лекарства, ваксини, медицински екипи. "Имаме готовност да се включим и с военнослужещи, но в рамките на ограничените правомощия, които има армията по въпроса с бежанците", каза Найденов.

По думите му, рисковете, свързани с бежанците, могат да бъдат анализирани в четири посоки:

- потенциалният риск бежанската вълна да се превърне в хуманитарната криза;

- здравните рискове;

- рисковете, свързани със социалното напрежение в местата, в които се настаняват бежанците, от гледна точка на интеграция и криминогенна обстановка;

- не на последно място и рисковете, свързани с достъпа до българска територия на лица, свързани с терористични групировки.

Да се засили здравният контрол над пристигащите в България бежанци, тъй като може да внесат тежки инфекциозни болести, призова вчера проф. Камен Плочев, началник на клиника по инфекциозни болести във Военномедицинската академия.

Той посочи, че не е изключено да дойдат хора, болни от малария, туберкулоза,морбили. Особено опасно е, че може да бъде "внесен" детски паралич.

Заплахата от поява на инфекциозни болести с бежанската вълна може да се раздели в три групи. Става въпрос за дихателни инфекции, такива на стомашно-чревния тракт и причинени от ухапвания от насекоми, пренесени чрез багажа на хората.

Всичко това не сатанизира по никакъв начин бежанците, тъй като всички тези зарази могат да "пристигнат" и чрез пътуващи българи, каза Плочев.

Oще: ангел найденов  бежанци  болести  министър  мо  рискове 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани