Кой ще повярва на дете с аутизъм* | webcafe.bg
newscafe

Кой ще повярва на дете с аутизъм*

Webcafe.bg
07.10.2014, 19:14 (обновена 07.10.2014, 19:42)
деца

Снимка: © Getty Images

Децата с увреждания са 3,5 пъти по-уязвими от сексуална злоупотреба

Национална мрежа за децата разпространи позиция за случая в 4-то Помощно училище в София, при който дете с аутизъм е било сексуално насилвано. От мрежата настояват за предприемането на незабавни и координирани действия от страна на институциите за проверка на сигнала и предприемане на действия по случая.

Този случай показва, че всички институции, които работят с деца спешно трябва да въведат процедури за всички, работещи пряко с тях, които да гарантират механизми за подбор на персонала, неговото обучение и супервизия с цел превенция на сексуалното насилие, съобщават от НМД. Такъв механизъм в България все още не е въведен в училищата, детските градини, полицията и съда.

Мрежата пита задвижен ли е координационният механизъм за работа в указаните срокове, дали и кога е регистриран случаят от органите на МВР, направена ли е оценка на сигнала от Отдела за закрила на детето в рамките на 24 часа от неговото подаване. От мрежата питат още:

Сформиран ли е мултидисциплинарен екип по случая, който да подкрепи оценката на случая в рамките на 24-те часа след подаване на сигнала?

Включва ли мултидисциплинарният екип представители на доставчици на услуги и специалисти с експертиза и опит, които могат да подкрепят изпълнението на плана за действие и подкрепа на детето и семейството?

Информирана ли е Държавната агенция за закрила на детето за необходимостта от предприемане на кризисна интервенция и предприети ли са действия за психологическа подкрепа на детето и семейство?

Предприети ли са необходимите действия от страна на Ръководството на IV-то помощно училище в София за изясняване на обстоятелствата около случая и закрила на другите ученици.

На 8 октомври 2014 г. Национална мрежа за децата ще внесе становище по случая към Главна прокуратура, Омбудмана на Р България и отговорните институции.

Според изследване, цитирано от НМД, децата с увреждания са 3.5 пъти по-уязвими от сексуална злоупотреба.

*На 29 септември, семейството на пострадалото дете пуска жалба с настояване за разследване на случая. При внасянето на официалния сигнал в училището, от дирекцията заявяват на майката, че никой няма да повярва на дете аутист.

Oще: аутизъм  дете  деца  национална мрежа за децата  нмд  оббудсман  прокуратура  увреждания 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

2 dedo adji | 08.10.201418:13

Борачо, и себе си ли причисляваш към 100-те процента?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

1 Borracho | 07.10.201423:49

Аз няма нужда да вярвам на детето. Стига ми 100 процентовия факт, че само гнусни изверги живеят в тая бг-кочина. Нация на сексуално болни дегенерати, изверги и прости чалга примати.
   

оценка

+2 -1

Най-коментирани