БЕХ заплашен с глоба за злоупотреби на пазара на ток | webcafe.bg
newscafe

БЕХ заплашен с глоба за злоупотреби на пазара на ток

Webcafe.bg
12.08.2014, 17:32 (обновена 12.08.2014, 17:50)
Ток

Снимка: © БГНЕС

ЕК предупреди, че може да глоби БЕХ с до 10% от оборота на компанията за миналата година - над 560 млн. лева.

Европейската комисия заплаши Българския енергиен холдинг с глоба за злоупотреба с господстващо положение на пазара на електроенергия.

Спорни търговски практики

От Брюксел оспорват практиката на БЕХ да поставя териториални ограничения пред фирмите, на които продава електроенергия по цени на едро.

С тях се сключват договори, които им позволяват да продават тази електроенергия или само в България, или само в чужбина. Това представлява нарушение на антитръстовото законодателство на ЕС, заявяват от Комисията.

Това от своя страна ограничава свободата на купувачите да избират пазар за търговия на електроенергията, закупена от холдинга.

Според ЕК това е злоупотреба, която поставя изкуствени бариери между България и останалите страни от ЕС.

В случай на продължаваща практика на злоупотреба с господстващо положение, БЕХ може да бъде санкциониран с глоба до 10% от оборота на компанията за миналата година.

Отговорът на БЕХ

От ръководството на Българския енергиен холдинг излязоха с позиция, че наказателната процедура се отнася до текстове в договорите за доставка на ток на НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ Марица изток 2, които към днешна дата не се прилагат.

"Изложението на възражения единствено съдържа първоначалното становище и не предрешава окончателния изход от процедурата", заявяват от БЕХ и декларират, че до края на годината ще изготвят анализ в отговор на критиките на ЕК.

Внимание, монопол

Проверката на Европейската комисия срещу българската енергийната мегакомпания започна в края на 2012 г.

Тя беше последвано от процедури по детайлно разследване на дъщерните дружества на БЕХ "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" по съмнения, че компаниите възпрепятстват достъпа на конкурентни фирми до ключова инфраструктура за пренос и съхранение на природен газ.

Това според комисията се прави с открити или мълчаливи откази или отлагания на искания на трети страни за достъп.

Докато втората проверка на ЕК още не е приключила, "Булгаргаз" беше глобена от КЗК с над 23 млн. лева заради установена злоупотреба с влияние.

Oще: бех  булгаргаз  булгартрансгаз  възражения  глоба  господстващо положение  европейска комисия  ек  електроенергия  кзк  пазар 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани