Писателите на нашето време vs електронното следене | webcafe.bg
newscafe

Най-големите писатели vs онлайн шпионажа

Webcafe.bg
11.12.2013, 17:38 (обновена 11.12.2013, 18:00)
лаптоп, интернет

Снимка: © Getty Images

Илия Троянов е един от инициаторите на подписката

Над 500 от водещите световни автори, сред които и петима носители на Нобелова награда, се включиха в подписка срещу повсеместното електронно следене, извършвано от държавите по света, пише британският в.Guardian. Разкритията на Едуард Сноудън накараха творците да поискат нови международни правила за работата на разузнавателните агенции, за да не се допусне подриване на устоите на демокрацията.

Подкрепилите подписката настояват ООН да приеме Международна конвенция за цифровите права, която да гарантира защита на гражданите в епохата на Интернет. „Човек, поставен под наблюдение вече не е свободен; общество, поставено под наблюдение вече не е демократично. За да запазят валидността си, нашите права трябва да важат както във виртуалното, така и в реалното пространство. Наблюдението е кражба", пишат инициаторите.

Те поставят знак за равенство между следенето и кражбата - използването на личните данни на човек с цел прогнозиране на поведението му го лишава от ключовия принцип на свободната воля.

Преди броени дни водещите технологични компании, сред които Apple, Google, Microsoft и Facebook, на свой ред излязоха с отворено писмо до американския президент Барак Обама, като те също поискаха реформиране на начина, по който спецслужбите работят.

Сред инициаторите на писателската акция е българо-германският писател и преводач Илия Троянов. Той е подкрепен от Ървин Уелш, Умберто Еко, Орхан Памук, Виктор Ерофеев, Амос Оз и още стотици известни имена от 81 държави. Срещу държавата България в момента стои единствено подписът на Георги Господинов.

Подписката е отворена и за граждани на ТОЗИ адрес.

Oще: граждански права  едуард сноудън  интернет  лични данни  подслушване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани