Премиерът да накаже хората, които не са го информирали за истинското положение на нещата | webcafe.bg
newscafe

Командира: Борисов да накаже клакьорите си

Webcafe.bg
13.05.2010, 12:53 (обновена 14.05.2010, 12:44)
Иван Костов

Снимка: © БГНЕС

Лидерът на ДСБ Иван Костов призова премиерът да свали пухената възглавница, за да чуе - и види, какво става с икономиката на България...

Министрите на Бойко Борисов трябва да имат куража да му казват истината, той няма нужда от клакьори - нито около себе си, нито в парламента. Това заяви в парламента днес лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов по повод деветомайските коментари на премиера, че България е най-добре в ЕС.

Два дни след това Европейската комисия започна процедура срещу нас заради дефицита от 3.9% за 2009 г., установен от Евростат, и той се оказа абсолютно неинформиран, отбеляза Иван Костов.

Само преди ден пък Брюксел официално обяви, че не сме готови за еврото, тъй като отговаряме само на един от критериите за членство в еврозоната.

Според Костов премиерът трябва да накаже хората, които не са му казали какво е истинското положение. България влезе сред страните, които са санкционирани. За това, че не е разполагал с информация, преди да направи тези изявления, си има хора, които носят вина, каза Командира.

Ако това се повтори, ще означава, че вратът му е в някаква пухена възглавница от нечуваемост, посочи лидерът на ДСБ.

Костов отново напомни, че в Синята коалиция има достатъчно хора с познания и добра експертиза, затова не могат да мълчат, когато не само лошото наследство, но и и липсата на реформи е причина за сегашното положение.

На Борисов му се случва нещо много лошо - в ръцете му отмалява икономиката, губи се, умира пред очите му, заяви Костов.

"Българският бизнес отговаря по най-лошия начин на кризата -  той уволнява служителите си, затваря фирмата, без да обяви дори фалит и това е шокиращо за управляващите".

Синята коалиция отново призова за спешни и рационални мерки

Лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров отново настоя правителството да предприеме мерки за справяне с кризата и дефицита в бюджета, без да прибягва до вадене на милиарди от фискалния резерв.

По думите му най-напред трябва да се прегледат сметките за актуализация на бюджета и да се отложат предвидените в тях за плащане 300 милиона лева за военни хеликоптери за армията на френската компания "Юрокоптер", което е най-голямото перо. Той отново повтори обявените преди ден идеи за намиране на средства - финансиране от външните пазари чрез издаване на емисия еврооблигации или заемно споразумение с МВФ. Разбира се, най-важни са реформите, стана ясно от изявлението му.

Депутати от ГЕРБ обаче отхвърлят идеята за емитиране на нов дълг или помощ от МВФ. Независимо че в края на 2009-а и началото на тази година същото предложение фигурираше от страна на финансовия министър Симеон Дянков.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Стоян Мавродиев заяви, че няма идея за вадене на пари от фискалния резерв, което би могло да стане с промяна в закона за бюджета, която да "снижи" сегашния праг от 6.3 млрд. лева. Мавродиев заяви, че самият той е против подобна мярка, ако тя бъде предложена.

Самият Мавродиев не знае откъде Иван Костов има данни, че фискалният резерв е спаднал на 5.3 млрд. лева, съобщено от лидера на ДСБ вчера. Той цитира данни на Министерството на финансите към 30 април, според които е 6.6 млрд. лева.

Икономистът от БСП Георги Кадиев го репликира, че данните се променят всеки ден и посочената сума е все пак отпреди близо две седмици. Кадиев смята, че правителството се е провалило по отношение на събираемостта на данъчните приходи.

"Мерките, приети през октомври, не влязоха в сила и не се изпълниха. Сегашните са безсмислени и неадекватни. Да се намалят разходите на министерствата с тези за работно облекло - това е смешно за държава, на която й липсват 2 млрд. лева. Бяха обсъждани мерки, които отпаднаха и се приеха мерки, които ще спестят някакви си 10 млн. лева", каза още Кадиев.

По странно съвпадение и лидерът на СДС Мартин Димитров също смята, че предложените икономии няма да спестят много пари, камо ли 10 млн. лева...


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани