Критики, самокритики и хвалби по доклада на ЕК | webcafe.bg
newscafe

Критики, самокритики и хвалби по доклада на ЕК

Webcafe.bg
08.02.2012, 17:13 (обновена 08.02.2012, 17:20)
диана ковачева

Снимка: © Sofia Photo Agency

По думите на правосъдния министър Диана Ковачева ЕК възприема като положителни редица мерки на родното правителство, предприети през последните шест месеца

"Боя се, че голяма част от разследванията, които сме правили през годините, включително и по тежки дела за организирана престъпност, бяха половинчати. Това призна главният прокурор Борис Велчев, който заяви, че у нас не са оценили своевременно необходимостта да се направи опит за пълноценни финансови разследвания, предаде репортер на БГНЕС.

Велчев коментира днешния доклад на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка за България. ЕК напомня за това в предишни свои доклади. Велчев призна, че "не се отиде до край, не се анализира имуществото на тия лица, не се направи необходимото да се установят подставените лица и това имущество да бъде съответно конфискувано. Аз съм готов веднага да си призная вината за това. Аз лично подцених този проблем", зави той.

Друго, което Велчев отбеляза, но и то е от доклада от средата на миналата година, е свързано с работата по европейските фондове. "Основателно ни критикуваха за това, че не търсим отговорността за цялостната картина на престъпната дейност и не търсим отговорността на евентуалните длъжностни лица". Той обаче посочи, че това не е изцяло отговорност на държавното обвинение и че вече е говорил с правосъдния министър. За това, че правилата, по които се отпускат европейски средства да не позволява размиване на отговорността. "Това е реален проблем", заключи Велчев.

Главният прокурор подходи самокритично и относно работата по противодействие на корупцията. "Аз съм длъжен да призная, че борбата с корупцията в България не дава необходимите резултати", каза главният прокурор. Той посочи, че едва след две години напомняне, тази година ще се направят специализирани екипи за противодействие на корупцията.

Правосъдният министър: Докладът е положителен

По думите на правосъдния министър Диана Ковачева ЕК възприема като положителни редица мерки на родното правителство, предприети през последните шест месеца, сред които структурните реформи в администрацията, стартът на специализираните съд и прокуратура, внасянето на Закона за конфискацията в парламента, дейността на новосформираната Комисия за конфликт на интереси, готовността за продължаване на съдебната реформа, както и създаването на аналитични звена във Върховната касационна прокуратура и Върховния касационен съд.

Според Ковачева острите констатации в евродоклада за тоталната липса на доверие към кадровата политика на Висшия съдебен съвет (ВСС) и процедурата са само препоръки.

МВР си иска даренията

Едно от заключенията в доклада, по които говори заместник-вътрешният министър Веселин Вучков, са даренията за МВР, за които ЕК посочва, че продължават да предизвикват известни въпроси. Вучков припомни, че от 1 септември м. г. силовото ведомство приема безусловни помощи само от общини, което според ръководството е допустимо изключение.

Вучков коментира, че "това е може би най-критичната оценка в доклада", като добави, че с колегите си ще проведат допълнителни разговори с ЕК, за да изчистят всички съмнения за създаване на зависимости и заобикаляне на обществени поръчки чрез дарения.

"Ще се опитаме да ги убедим, че публичният регистър изигра своята роля за публичността на този процес. Ще се опитаме да ги убедим, че изключенията са допустими".

Той не пожела да коментира препоръките за "повече професионализъм при полицейските акции" с аргумента, че е "много трудно да се отдели работата на МВР от тази на прокуратурата".

Oще: дела  доклад  ек  съд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани