Държавната финансова инспекция е открила нарушения при обществените поръчки на НДК | webcafe.bg
newscafe

Около НДК дрънкат саби, щитове - ето, Симеон пристига

Webcafe.bg , По БНР
08.05.2011, 12:57 (обновена 08.05.2011, 18:55)
Христо Друмев

Снимка: © Sofia Photo Agency

Според бившия вече шеф на НДК Христо Друмев, стопанското обединение, какъвто беше допреди комплексът, не е било задължено да прави обществени поръчки...

Смяната на статута на НДК - и заедно с това проверките, които текат за първи път от години там, бяха обект на дискусия в предаването "Неделя 150" днес.

На заседание на правителството тази седмица Националният дворец на културата смени статута си, даден му през 90-те години на миналия век - стопанско обединение, и вече влезе в правния мир като ЕАД.

Наред с тези промени, бе решено - по предложение на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков НДК да се управлява от петчленен борд на директорите. Досегашният шеф Христо Друмев, начело на комплекса от 23 години, се освобождава от длъжност.

"До миналата година не се знаеше чия собственост е НДК", заяви министърът на културата Вежди Рашидов, който е разпоредил проверки на собствеността.

По думите на Рашидов откритите в областната управа нотариални документи сочат, че НДК е на Министерството на културата.

"Питаха ме какво отчислява НДК, щом е собственост на Министерството на културата. Стана ясно, че нищо не отчислява и никога не е получавало министерството никакви пари от НДК", каза министърът на културата.

"НДК е строено с държавни пари. Основното предназначение наистина е да бъде дворец на културата, такъв какъвто аз, докато съм министър, ще държа да бъде... Административната сграда до НДК е построена с 12.5 милиона от бюджета на Министерството на културата", посочи министърът. 

Според Вежди Рашидов, НДК минава под управлението на Министерството на финансите, за да се направят пълни проверки. По думите му след 7-8 месеца дворецът трябва да се върне на Министерството на културата. 

НДК е публична държавна собственост и тя не може да бъде приватизирана, коментира бившият директор на двореца Христо Друмев, който беше сменен след 23 години управление на НДК. Спореде него обаче не е истина, че Министерство на културата е дало каквито и да било средства за административната сграда".

"Истината е, че това си беше сграда на Министерство на народната отбрана. В кабинета, в който бях аз, беше генерал Славчо Трънски. И тогава заради регионална сесия от месец и половина на ЮНЕСКО, трябваше административна сграда, тогава правителството, не Комитетът за култура, даде пари да се построи така нареченото МИО-2, а пък Министерство на отбраната предостави към НДК тази административна сграда. Това е истината", заяви Друмев.

Органите на Агенцията за държавна финансова инспекция извършват проверки в НДК от декември миналата година, заяви по БНР Теменужка Петкова, шеф на агенцията.

"Задачите, които са обект на проверка, са анализ на вземанията и задълженията, анализ на приходите и разходите, финансовите резултати, проверка за законосъобразност, свързана с прилагането на режима за възлагане на обществени поръчки във връзка с извършени разходи за строителство, доставки, услуги, както и проверка, свързана с управлението и разпореждането с активи и имущество, собственост на НДК. Периодът, който проверяваме, е тригодишен от 2008 до 2010 г. Към настоящия момент фактическите проверки не са приключили", заяви Петкова.

Според Друмев до този момент не са получили един ред, за да разберат какви нарушения са извършили в НДК. "Тези данни бяха разтръбени от вашия шеф (Симеон Дянков - бел.р.) публично, той каза, че може да има каталог от нарушения". Така Друмев коментира отказа на Петкова да обяви резултати публично от проверката до момента.

Петкова заяви, че ще бъдат запознати с доклада на агенцията, когато стане това факт, както и с актовете на нарушения. "Думите на министър Дянков са истина. Има проблем с обществените поръчки в НДК, установили сме доста нарушения, за всяко едно от тях ние ще ви извикаме и ще ги обсъдим", подчерта Петкова.

Друмев попита и къде пише, че НДК в своята дейност е задължен да прави обществени поръчки. "Ако намерите такова разпореждане, ще ви почерпя, а обществените поръчки ние си ги правим факултативно", каза Друмев.

Oще: вежди рашидов  мф  ндк  обществени поръчки  ревизия  симеон дянков  теменужка петкова  христо друмев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.04.2011, 19:05

3 Margarita Krasteva | 09.05.201108:57

Стрелка Стрелка Стрелка полиция
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.04.2011, 19:05

2 Margarita Krasteva | 09.05.201108:55

Ама, Симеончо, вече сме в Европа! Теб каква война ти се привижда около НДК! Прескочи до Брюксел, там е шоуто сега. Лелееее, свят ми се върти от Вас вече. Пхджд не върти чиновниците, че и на тях, светът им се върти.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 08.05.201114:19

Това е доста добра длъжност.Много по добра от премиерската или министерската.За това подхожда повече на някой футболист от отбора на Борисов или бас-баритон от хора на певеца Дянков.Правилно ще е да се употреби още преди изборите.
   

оценка

+0 -0