Кучето Мима от Дряново обедини 230 000 души във Facebook | webcafe.bg
newscafe

Хиляди на протести срещу насилието над животни

Webcafe.bg
09.04.2010, 10:28 (обновена 09.04.2010, 12:06)
Мима

Кучето Мима, което стана повод за всенародно възмущение

Над 230 000 души се обединиха за протести за инкриминиране на особената жестокост към животните в социалната мрежа Facebook.

Протести ще се проведат едновременно в няколко града в страната. Всички те са насрочени за 10 април от 10 часа. Паралелно текат и подписки в осем населени места - София, Пловдив, Плевен, Варна, Благоевград, Хасково, Бургас и Русе, които ще продължат до края на месец май.

Митингът в София ще се проведе пред Народното събрание, като на него са поканени да присъстват граждани, представители на природозащитни организации, музикални изпълнители, журналисти и артисти.

Като организатор за Бургас Фондация "Приятели на животните Бургас" е определила дата на мирното шествие на 24 април от 14.00 часа с маршрут "Терасата" - бургаското кметство, а подписи ще се събират всеки уикенд до края на май на три места в града - БСУ, "Часовника" и "Терасата".

Инициативата възникна във Facebook, след като хиляди хора окачествиха като престъпление случилото се с кучето Мима от Дряново. Мима се превърна в емблема на набиращото скорост движение, което се обяви срещу насилието над животните. От Facebook-групата за Мима се надяват митингите да прераснат не само в промени в Наказателния кодекс, но и в нетърпимост към други подобни прояви към животни, към деца и хора в неравностойно положение.

Уникалната по мащаба си група се обедини около това, че Мима, която запали искрата на гражданското недоволство, е шанс да осъзнаем своите позиции и да спрем да бъдем безразлични към проявите на насилие, под каквато и форма да са те. Според световната статистика 90% от серийните убийци са започнали с насилие над животни.

"Насилието над животни е първата крачка към насилие над хора", алармират от групата. „Насилието над животни днес е сигурен показател за бъдещо насилие над хора", алармират администраторите на Facebook-групата http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=105973149434180&ref=ts .

Под натиска на групата министърът на земеделието Мирослав Найденов вече съобщи, че са готови промени в Наказателния кодекс (НК), с които се инкриминират проявите на жестокост към животните. Предвижда се подобни действия да бъдат наказвани със затвор от 1 до 3 г. 

 

Oще: мима  нк  протести 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.04.2010, 14:19

3 Asheara | 09.04.201014:27

Единствените същества, които не могат да живеят в хармония с останалите същества на планетата са хората. Всички останали някак намират начин да съжителстват. Когато прочетох за това куче се разплаках, защото това е поредното невинно същество, което плаща за злобата, омразата и въобще за съществуването на хората като цяло. Единствената причина да пострада кучето е, че онзи който му е причинил това е бил страхливец да нарани съседа си и е знаел, че ще понесе наказание, за това е наранил невинното животно. Както са написали в петицията, 90% от серийните убийци са издевателствали първо над животни. В чужбина такива изроди ги съдят и ги вкарват в затвора. Това, което е спряло насилника да нарани човека е бил страха, че той ще носи отговорност, а не съвестта му за това, което извършва. И кучето е жертва да и ако някой му е писнало да гледа за него /и да се поучи от случая/, то той с нищо не е по-различен от съдиста, отрязал четирите крака и оставил сакато за цял живот едно невинно животно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

2 vanko1 | 09.04.201012:04

Аре стига с тва куче, ако някой е решил да използва хубавото време, за да се прави, че протестира, няма нужда да си търси основателен предлог...И срещу какво точно ще протестират, че не ми стана ясно??? Безадресен протест, ега ти
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.04.2010, 03:11

1 vivo | 09.04.201011:44

За съжаление кучето се превърна в знаме, манифест на нетъпримостта и канализатор за омразата у хората. Прочетох част от коментарите в групата - някой призовават за смърт на насилника, други за смърт на цигани, трети искат да евтаназират турци... Жалка и страшна картинка... Стана ми ясно, че българският народ не е в състояние да се обедини под егидата на благородна кауза. Той иска мъст, а не справедливост.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани