Кипър отложи секирата върху големите депозити с 3 месеца | webcafe.bg
newscafe

Кипър отложи с 3 месеца секирата върху големите депозити

Webcafe.bg
09.04.2013, 09:41 (обновена 09.04.2013, 13:59)
Евро

Кипър отложи с 3 месеца подстригването на големите депозити

До няколко месеца Кипър ще реши с колко да обложи депозитите над 100 000 евро. Очакваше се това решение да бъде взето в средата на април.

Първоначално трябва да бъде направен одит на активите и пасивите на Банката на Кипър, който ще продължи до края на юни, съобщиха световните агенции.

Не е ясно докога ще действат ограниченията за превод и теглене на пари.

Преди седмица от централната банка обещаха, че ще съобщят точни данни за орязването на депозитите в началото на тази седмица, за да се сложи край на неизвестността и да се нормализира ситуацията в банковия сектор.

Снощи обаче централната банка обясни, че в съответствие с постигната договореност на 25 март между правителството на Кипър и Еврогрупата, 37.5% от незастрахованите депозити ще бъдат обменени в акции от клас А тази седмица, а още 22.5% ще бъдат също конвертирани в акции по-късно.

Решение за това ще бъде взето в срок от 90 дни след оценка от независим одитор на активите и задълженията на Банката на Кипър, която трябва да завърши до края на юни.

Останалите 40% от депозитите се замразяват до нормализиране на ситуацията в Банката на Кипър.

Oще: депозити  евро  кипър  криза  облагане  пари  теглене 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани