Софийският градски съд осъди Александър Томов на 9 години затвор | webcafe.bg
newscafe

На първа инстанция - Александър Томов получи 9 години затвор

Webcafe.bg
26.01.2011, 11:37 (обновена 26.01.2011, 13:26)
Алескандър Томов

Ще лежи ли наистина в затвора Александър Томов...

Софийският градски съд осъди Александър Томов на 9 години лишаване от свобода заради източване на комбината "Кремиковци", чийто изпълнителен директор беше в периода 2006-2008 г. Става въпрос за длъжностни престъпления, чрез които дружеството е било ощетено с 29 млн. лева.

Бившият президент на ЦСКА беше обвинен и за длъжностно присвояване на 3.5 млн. евро от футболния клуб, но беше оправдан.

Той няма право да заема ръководни длъжности и да практикува професии с материална отчетност.

Решението може да бъде обжалвано на по-горна инстанция.

На заключителните пледоарии вчера прокуратурата поиска наказание над 15 години за Томов и Иван Иванов, член на УС на "Кремиковци".

Според обвинението Томов, Иван Иванов и Божко Бонев са искали да продадат „Кремиковци", като за това са извършени две сделки - прехвърляне на поземлен имот и на общежитие, за които е прехвърлена собствеността без да е имало плащане.

Според това обвинение Томов и Иванов са действали като длъжностни лица и чрез действията им са настъпили тежки имуществени последици за комбината, като това най-вероятно е довело до обявяването му в несъстоятелност. "Кремиковци" е в процедура по несъстоятелност от есента на 2008 г., а ликвидацията му се проточва, защото никой не се яви на търговете за разпродажба на активите му.

Съдът прецени, че има достатъчно доказателства, че Томов и Иван Иванов са присвоили  хвостохранилище и общежитие, както и машини и съоръжения на "Кремиковци". Те са прехвърляли собствеността в нарушение на закона, като оценката на присвоеното от тях имущество е над 7 млн. евро.

Общежитието и хвостохранилището са използвани от Томов, за да плати на Васил Божков по сделката за футболния клуб ЦСКА в края на 2007 г. Пред съда Божков го потвърди.

Освен оправдателните присъди на Александър Томов и Иван Иванов по останалите обвинения, съдът оправда изцяло и другите двама подсъдими - бившия изпълнителен директор на ЦСКА Александър Гарибов и шефа на фирма "Финметал" Божко Бонев.

С това съдът отхвърли обвинения срещу Томов и Гарибов за присвояване на близо 3.5 млн. евро от ЦСКА. За тази сума прокуратурата заяви, че е била в банкова сметка на клуба, от която Томов е прехвърлял пари на трети лица.

Пълното обвинение срещу Томов и Иванов беше, че са присвоили активи на "Кремиковци" за над 36 млн. евро, но съдът ги оправда за разликата от 29 млн. евро. Магистратите не признаха пълния размер, тъй като приеха оценката на присвоеното имущество по балансова стойност - 14 млн. лева, а не по пазарни цени, както искаше прокуратурата. Двамата бяха оправдани и по обвиненията за документно престъпление.

 

 

 

 

Oще: александър томов  затвор  кремиковци  присвояване  съд  цска 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.01.2011, 15:01

2 WWW_ORIGINALNI_BE | 26.01.201114:19

А ЛЕЛЕ ТОВА Е ШОКИРАЩО , НЕ СЪМ ГО ОЧАКВАЛ , МАЙ ВЯРНО ИМА ПРОМЕНИ В БЪЛГАРИЯ ОТ СТЪПВАНЕТО НА ГЕРБ ! !!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

1 Borracho | 26.01.201114:03

А, много са му 9 години. Той за има няма 1-2 години ще фалира и разпродаде затвора, земята под него ще я присвои! Кул
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани