Марин помилвал 49 души, въпреки отказа на комисията | webcafe.bg
newscafe

Марин помилвал 49 души, въпреки отказа на комисията

Mediapool
27.02.2012, 14:14 (обновена 27.02.2012, 15:05)
ангел марин

Снимка: © Sofia Photo Agency

Някои помилвания компрометират твърденията на президента Първанов за нетърпимост към корупцията по върховете на властта

Доскорошният вицепрезидент Ангел Марин (2002-2012 г.) е подписал укази за частично или пълно помилване на 49 души, въпреки мотивиран отказ на комисията по помилванията. Това съобщава "Медиапул", като се позовава на справка, изготвена от президентската администрация и предоставена на изданието по Закона за достъп до обществена информация.

В края на миналата седмица Марин обяви на пресконференция, че от 533-имата помилвани за два мандата няма нито един с прякор, нито един скандален случай.

Според изданието повечето от половината помилвани, въпреки отказ на комисията, са били осъдени за убийство, а шестима - за убийство по особено жесток начин.

Мненията на помощната комисия за помилванията не са задължителни за вицепрезидента, който не е длъжен да мотивира своите укази за помилвания. Те се изпращат за изпълнение на министъра на правосъдието, който няма как да промени волята на президента.

Ангел Марин е помилвал изпитателния срок и остатъка от присъдата на председателя на "Евророма" Цветелин Кънчев, въпреки несъгласието на всички осем членове на експертната комисия. "Всички членове на Комисията единодушно отказват помилване, като се позовават на очакване за негативна обществена реакция, неотносимост на доводите за добро поведение след приложението на предсрочното освобождаване, несъгласие, че помилването в този случай ще бъде израз на етническо равноправие и опасение от създаване на напрежение между държавния глава и съда, тъй като помилването ще елиминира фактически и юридически съдебното решение за предсрочно условно освобождаване", заявила комисията за помилванията.

Марин е опростил 1 година и 2 месеца от наказанието на осъден с инициали В.И.П., за когото комисията казва "да не бъде помилван, защото в миналото е осъждан за неплащане на издръжка, измама, кражби и длъжностно присвояване; досега е изтърпял общо 7 години и 4 месеца по затворите; след като изтърпи наказанието, за което иска помилване, има да търпи още 11 години затвор. Множеството престъпления, почти всичките срещу собствеността, обосновават опасност от рецидивиране; осъденият има изградени трайни престъпни навици и липсват изключителни обстоятелства, налагащи помилване".

Марин е опростил 6 години затвор на осъден за опит за подкуп шеф на дирекция "Общинска собственост" в Община Варна, а комисията по помилванията твърди, че "престъплението е тежко не само по смисъла на Наказателния кодекс, но и много обществено укоримо и пряко засяга устоите и авторитета на държавната администрация". Членовете на комисията изтъкват и аргумента, че това помилване би компрометирало твърденията на президента Първанов за нетърпимост към корупцията по върховете на властта.

"Помилването би предизвикало отрицателни обществени реакции, няма да бъде разбрано и оправдано и от другите лишени от свобода; такова помилване ще се окаже в пълно противоречие с позицията на Президентската институция на нетърпимост към корупционните престъпления и ще постави под съмнение лансираните от Президента идеи за борба с корупцията във високите етажи на властта. Цялото общество познава предложението на Президента за създаване на специална независима Комисия за борба с корупцията", се казва в мотивите на експертите.

Oще: ангел марин  помилвания 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

2 Bobby_gBG | 27.02.201219:57

Малееей кой знай Гоце и Марин колко партийни активисти са измъкнали, и колко милиона са прибрали заради пускането за "добро държание".

Те всички престъпници са готови за няколко милиона (или аре в български размери - няколкостотин хиляди) да лежат в затвора, а ако знаеш че вече си се разбрал да дадеш 20-30% на "правилния президент" за да те помилва - дори и в затвора няма да ходиш, а след това ще си се радваш на парите.

Мамицата им долна комунистическа! Бесен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

1 Rowan | 27.02.201216:26

Което ще рече, че в Булгаристан, дори да не можеш да си купиш следователя, прокурора, амнайсе инстанции съдилища, накрая пак можеш да не лежиш, ако можеш да си купиш президенто. И някой с кинти ще има страх от закона, ташак.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани