Обвиненията за банковата паника - обречени на провал | webcafe.bg
newscafe

Обвиненията за банковата паника - обречени на провал

Webcafe.bg, по в. "Труд"
15.07.2014, 10:37 (обновена 15.07.2014, 10:51)
global market

На 30 юни Софийската районна прокуратура повдигна обвинения на двама брокери от "Глобал Маркетс" за всяване на банкова паника. Прокуратурата се позовава на чл. 326 НК за "предаване по радио, телефон или по друг начин на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога". Предвижданото наказание е лишаване от свобода за срок до 2 години и глоба. Този текст обаче не може да се разширява до банковата атака, според съдията от ВКС.

Текстът от Наказателния кодекс, по който прокуратурата повдигна обвинения на двама брокери за умишлено провокиране на паника сред вложителите, не може да се отнесе до ситуацията с банките и затова има вероятност задържаните да не получат осъдителни присъди.

Това заявява Павлина Панова, зам.-председател на Върховния касационен съд, в интервю за в. "Труд".

На 30 юни Софийската районна прокуратура повдигна обвинения на Кирил Джабаров и Робърт Димитров от инвестиционния посредник "Глобал Маркетс" заради разпространение на имейл с предупреждения за "рискове" пред вложенията в българските банки, довели до масови опашки на вложителите.

Прокуратурата се позовава на чл. 326 НК за "предаване по радио, телефон или по друг начин на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога". Предвижданото наказание е лишаване от свобода за срок до 2 години и глоба.

Съдия Панова обаче смята, че този текст не може да се разширява до банковата атака.

"Очевидно този текст урежда различна ситуация от тази с банките. По него преди години бе потърсена отговорност на авторите на т.нар. Атомно ку-ку. По него се търси отговорност за фалшиви обаждания до тел. 112. Той не може да работи за банките", заявява върховният съдия.

По думите й има вероятност да не се стигне до осъдителни присъди заради формулираното обвинение. Тя признава, че в момента няма норма в НК, по която да се потърси отговорност за подобни действия.

Зам.-председателят на ВКС препоръчва на Народното събрание да прецизира предложения от БНБ нов текст в Наказателния кодекс, защото "в този вид той основателно събуди безпокойството за свободата на словото и правото на хората да бъдат информирани". В оригиналния вариант той предвиждаше затвор до 5 години за всяването на "смут и страх у населението" чрез невярна, заблуждаваща информация "или други сведения за банка или финансова институция".

Oще: банкова паника  вкс  върховен касационен съд  глобал маркетс  наказателен кодекс  обвинение  павлина панова  прокуратура 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани