Гърция арестува собственик на софийски мол | webcafe.bg
newscafe

Гърция арестува собственик на софийски мол

Webcafe.bg
28.07.2013, 10:38 (обновена 28.07.2013, 12:33)
пари

Гърция арестува собственик на софийски мол след разследване за пране на пари и незаконно присвояване на средства

В Атина е задържан гръцкият корабен магнат Виктор Рестис. Според публикации в нашата и чуждестранна преса той е собственик на софийския The Мall - един от най-големите търговски центрове в България, съобщи "24 часа".

Той е сред финансиралите "Карфур България" и най-прочутия черногорски туристически проект - о-в Свети Стефан.

Рестис е арестуван за незаконно присвояване на средства и пране на пари от банка FBB (First Business Bank), която е собственост на неговата фамилия и бе погълната в началото на месец май от Националната банка. Заповедта за арест е издадена съгласно специалния закон 4022 за борба срещу корупцията.

Прокуратурата и агенцията за борба с изпирането на нелегални средства разследва отпускането на съмнителни кредити от FBB на стойност 524 милиона евро, от които 5.8 милиона евро са предоставени от FBB на фирми, приближени на бизнесмена.

Става въпрос за заем, отпуснат от банката на офшорна фирма без наличието на необходимите обезпечения. Според данните от преписката за одобряването на кредита е имало само запис на заповед за ипотека на недвижим имот.

Известният бизнесмен е бил арестуван във вилата му в Лагониси след заповед, издадена срещу него от специалния следовател Реа Кацивели, отговаряща за подобен тип престъпления. Съдия-следователят и прокурорът решиха, че той трябва да остане в ареста, защото има риск да избяга в чужбина.

Издадени са заповеди за арест и на двама негови близки партньори.

Прокурорското разследване относно случаите на предоставяне на лоши кредити от FBB е започнало през януари по повод публикации в гръцкия печат.

В преписката са включени два доклада на Националната банка и един от агенцията за борба с узаконяването на нелегални средства. Прокурорът на Атина проучва точния размер на лошите кредити. Извършва се и проверка на Националната банка относно движенията и сделките, извършени от управата на банка FBB в периода преди поглъщането на действащата й част от Националната банка.

Малко след ареста консорциумът на Рестис излезе със съобщение до медиите, в което приветства усилията на съдебните власти да разследват всичко около кредита от 5.8 милиона евро.

"Управлението на FBB, чийто президент е Виктор Рестис, през септември 2012 г. е направило необходимите правни постъпки пред гръцкото правосъдие да заяви незаконни действия на конкретни лица, ощетили имуществото на банката", се казва в съобщението.

В допълнение се подчертава, че "Виктор Рестис е в готовност да улесни властите, за да бъдат отворени всички банкови сметки и да бъде доказано къде са отишли парите и кои лица всъщност са се възползвали от направените трансакции"

Името на Виктор Рестис фигурира в златния списък на най-богатите гърци.

Президент е на петия по големина корабен консорциум в Гърция с успешни бизнес дейности в областта на медиите, енергетиката, хранителната промишленост, банковия сектор, недвижимите имоти. Сред недвижимите му имоти има и частен остров.

Той обяви създаването на MTV GREECE, закупи SMART TV, притежава третия по големина пакет от акции на телевизия МЕГА чрез фирмата си Benbay Limited. От доста време е акционер и във в. "Прото тема".

Като деен корабособственик той е един от най-крупните инвеститори в света в областта на търговските флоти с регистрирани дружества на Фондовата борса в Ню Йорк и с лични контакти с президента на САЩ Барак Обама. Двамата са се срещали през юни 2012 г., когато Рестис се намирал във Филаделфия.

Той е собственик на хотелския комплекс Porto Hydra Hotel в Ермиони, Арголида, един мол в България и на уникалния исторически остров Свети Стефан на крайбрежието на Черна гора. През последните години Виктор Рестис активно инвестира в акции в дружества, регистрирани на Гръцката фондова борса.

 

Oще: арест  банка  бизнес  викор рестис  гърция  заем  мол  пране на пари 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани