Прокуратурата в Ню Йорк оттегли всички обвинения срещу Доминик Строс-Кан, той обмисля да заведе контраиск | webcafe.bg
newscafe

Строс-Кан свободен, връща се във Франция

Webcafe.bg
24.08.2011, 09:45 (обновена 24.08.2011, 16:31)
доминик строс-кам, мвф

Снимка: © Worldbank.com

В близките дни освободеният вече бивш шеф на МВФ Доминик Строс-Кан ще се прибере във Франция, но не е ясно още дали паспортът му е върнат, предаде CNN.

Всички обвинения срещу него бяха оттеглени от нюйоркската прокуратура. Важно уточнение е, че 62-годишният Строс-Кан е освободен, не оправдан.

Окръжният прокурор на Манхатън Сайръс Ванс-младши помоли обвиненията да бъдат снети не защото екипът му смята Строс-Кан за невинен. А защото прокуратурата е напълно уверена, че вината му може да бъде доказана "вън от разумните съмнения".

Този стандарт на американското съдебно производство означава, че в съдията и съдебните заседатели не трябва да остане и ни най-малко съмнение, че подсъдимият е извършил престъплението, в което го обвиняват. Ако се беше случило, Строс-Кан беше заплашен от 25 години затвор.

Когато се разбра, че камериерката Диало не само се е объркала в показанията си, но преди няколко години е лъгала при заявлението си за убежище в САЩ, прокуратурата осъзна, че с такъв баласт делото не върви на добре.

В Америка да представиш главния свидетел за ненадежден и склонен към лъжа човек е най-сигурният прийом на адвокатите. Особено когато други няма. Излъгалият един път ще излъже пак - това е аксиома.

Както каза един от сътрудниците на прокурора Ванс, всичко е било така, както камериерката е разказала, и физическото й освидетелстване потвърждава, че сексът не е бил от нежните. Но да се докаже, че това е било насилие при толкова ненадежден свидетел е практически невъзможно.

Така защитата на ДСК си осигури победа, а окръжният прокурор на Манхатън - позорно поражение. Това ще повлияе отрицателно на кариерата на Ванс, чието преизбиране на поста предстои след 2 години.

Строс-Кан обмисля контрадело

Адвокатът му Бенджамин Брафан обяви, че финансистът обмисля да заведе дело срещу камериерката, която го обвини в сексуално посегателство заради нанесените му "сериозни щети", съобщиха световните агенции.

Делото стана причина французинът да освободи поста шеф на МВФ, както и да се сбогува с номинацията си за президентските избори във Франция догодина. Той беше смятан за най-силната кандидатура на френските социалисти.

33-годишната камериерка от Западна Африка твърдеше, че Строс-Кан я е нападнал и се опитал да я изнасили в луксозния си апартамент в хотел "Софител" в Манхатън.

Той беше арестуван на 14 май в Ню Йорк. През юли от прокуратурата обявиха, че показанията на камериерката се разминават, освен това тя е лъгала данъчните и социалните служби.

От самото начало бившият шеф на МВФ твърдеше, че интимните отношения не са били насилствени.

Оттук нататък

Адвокатът на Диало вече подаде граждански иск срещу Строс-Кан и още се надява да получи компенсация за нанесените на клиентката му морални и физически щети.

Гражданският иск вече е дело на частно лице срещу частно лице и обикновено завършва с парична компенсация. В 98% от случаите такива дела дори не стигат до федералните съдилища и приключват "по взаимно съгласие".

Строс-Кан се връща в Париж, към ликуващите социалисти и нов иск пак за същото - сексуално посегателство.Във Франция този "подарък" му прави журналистката и писателка Тристан Банон, която твърди, че той се опитал да я изнасили още през 2003 г.

Oще: адвокат  доминик строс-кан  изнасилване  камериерка  мвф  обвинения  прокуратура  софител 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

2 Илия Илиев | 24.08.201121:35

Да и...?Той работи на хиляди километри от Министрество на Културата в гр.София!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2010, 13:43

1 SeoKungFu | 24.08.201110:20

DSK е девствен, бе, не разбрахте ли !?!

Или поне гледа девствено Много щастлив Чуди се Смее се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани