Прокуратурата в Ню Йорк оттегли всички обвинения срещу Доминик Строс-Кан, той обмисля да заведе контраиск | webcafe.bg
newscafe

Строс-Кан свободен, връща се във Франция

Webcafe.bg
24.08.2011, 09:45 (обновена 24.08.2011, 16:31)
доминик строс-кам, мвф

Снимка: © Worldbank.com

В близките дни освободеният вече бивш шеф на МВФ Доминик Строс-Кан ще се прибере във Франция, но не е ясно още дали паспортът му е върнат, предаде CNN.

Всички обвинения срещу него бяха оттеглени от нюйоркската прокуратура. Важно уточнение е, че 62-годишният Строс-Кан е освободен, не оправдан.

Окръжният прокурор на Манхатън Сайръс Ванс-младши помоли обвиненията да бъдат снети не защото екипът му смята Строс-Кан за невинен. А защото прокуратурата е напълно уверена, че вината му може да бъде доказана "вън от разумните съмнения".

Този стандарт на американското съдебно производство означава, че в съдията и съдебните заседатели не трябва да остане и ни най-малко съмнение, че подсъдимият е извършил престъплението, в което го обвиняват. Ако се беше случило, Строс-Кан беше заплашен от 25 години затвор.

Когато се разбра, че камериерката Диало не само се е объркала в показанията си, но преди няколко години е лъгала при заявлението си за убежище в САЩ, прокуратурата осъзна, че с такъв баласт делото не върви на добре.

В Америка да представиш главния свидетел за ненадежден и склонен към лъжа човек е най-сигурният прийом на адвокатите. Особено когато други няма. Излъгалият един път ще излъже пак - това е аксиома.

Както каза един от сътрудниците на прокурора Ванс, всичко е било така, както камериерката е разказала, и физическото й освидетелстване потвърждава, че сексът не е бил от нежните. Но да се докаже, че това е било насилие при толкова ненадежден свидетел е практически невъзможно.

Така защитата на ДСК си осигури победа, а окръжният прокурор на Манхатън - позорно поражение. Това ще повлияе отрицателно на кариерата на Ванс, чието преизбиране на поста предстои след 2 години.

Строс-Кан обмисля контрадело

Адвокатът му Бенджамин Брафан обяви, че финансистът обмисля да заведе дело срещу камериерката, която го обвини в сексуално посегателство заради нанесените му "сериозни щети", съобщиха световните агенции.

Делото стана причина французинът да освободи поста шеф на МВФ, както и да се сбогува с номинацията си за президентските избори във Франция догодина. Той беше смятан за най-силната кандидатура на френските социалисти.

33-годишната камериерка от Западна Африка твърдеше, че Строс-Кан я е нападнал и се опитал да я изнасили в луксозния си апартамент в хотел "Софител" в Манхатън.

Той беше арестуван на 14 май в Ню Йорк. През юли от прокуратурата обявиха, че показанията на камериерката се разминават, освен това тя е лъгала данъчните и социалните служби.

От самото начало бившият шеф на МВФ твърдеше, че интимните отношения не са били насилствени.

Оттук нататък

Адвокатът на Диало вече подаде граждански иск срещу Строс-Кан и още се надява да получи компенсация за нанесените на клиентката му морални и физически щети.

Гражданският иск вече е дело на частно лице срещу частно лице и обикновено завършва с парична компенсация. В 98% от случаите такива дела дори не стигат до федералните съдилища и приключват "по взаимно съгласие".

Строс-Кан се връща в Париж, към ликуващите социалисти и нов иск пак за същото - сексуално посегателство.Във Франция този "подарък" му прави журналистката и писателка Тристан Банон, която твърди, че той се опитал да я изнасили още през 2003 г.

Oще: адвокат  доминик строс-кан  изнасилване  камериерка  мвф  обвинения  прокуратура  софител 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

2 Илия Илиев | 24.08.201121:35

Да и...?Той работи на хиляди километри от Министрество на Културата в гр.София!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2010, 13:43

1 SeoKungFu | 24.08.201110:20

DSK е девствен, бе, не разбрахте ли !?!

Или поне гледа девствено Много щастлив Чуди се Смее се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани