Без присъди за подкуп за лекарите | webcafe.bg
newscafe

Без присъди за подкуп за лекарите

Webcafe.bg
07.01.2012, 11:01 (обновена 07.01.2012, 11:10)
лекари

Снимка: © Getty Images

За подкуп могат да бъдат разследвани само административните ръководители и шефовете на отделения в държавни и общински болници

Лекарите, които не са на ръководни позиции и са без управленски функции, няма да бъдат обвинявани и съдени за подкуп или други длъжности престъпления.

Причината е, че те не са длъжностни лица по смисъла на Наказателния кодекс, постанови Върховният касационен съд в тълкувателно решение. Остава възможността да бъдат образувани дела за изнудване или измама.

Със същото тълкувателно решение магистратите приемат и че когато пари за подкуп са осигурени от изнудвания, МВР или ДАНС, те не могат да се конфискуват от държавата като предмет на престъпление.

Върховният касационен съд излезе с тълкувателното решение поради питане на главния прокурор Борис Велчев дали лекарите у нас може да бъдат подвеждани под наказателна отговорност като длъжностни лица. Причина за това стана противоречивата практика на съдилищата по прилагане на текстовете от Наказателния кодекс във връзка с деяния, извършени от лекари.

Така за искане и получаване на нерегламентирана облага или дар ще бъдат разследвани само административните ръководители и шефове на отделения в държавните и общинските болници. Наказанието за това в сегашния НК е до 6 г. затвор и глоба до 5000 лева. Останалите медици не осъществяват пряко публична или държавна дейност и поради не могат да бъдат съдени.

Тълкувателното решение изяснява и статута на болничните листа и епикризите.

Ако са издадени от семейни лекари или частни болници, те няма да се считат за официален документ, а за частен", коментираха юристи. А пък докторите, издали неверни болнични, няма да бъдат съдени за фалшифициране на официален документ. За това престъпление се предвижда до 5 г. затвор и лишаване от права. Едновременно с отпадане на възможността да се търси по-тежка наказателна отговорност на част от лекарите отпада и специалната им защита, която законът дава срещу посегателства над длъжностни лица.

Oще: епикризи  лекари  нк  отговорност  подкуп  решение 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани