Без присъди за подкуп за лекарите | webcafe.bg
newscafe

Без присъди за подкуп за лекарите

Webcafe.bg
07.01.2012, 11:01 (обновена 07.01.2012, 11:10)
лекари

Снимка: © Getty Images

За подкуп могат да бъдат разследвани само административните ръководители и шефовете на отделения в държавни и общински болници

Лекарите, които не са на ръководни позиции и са без управленски функции, няма да бъдат обвинявани и съдени за подкуп или други длъжности престъпления.

Причината е, че те не са длъжностни лица по смисъла на Наказателния кодекс, постанови Върховният касационен съд в тълкувателно решение. Остава възможността да бъдат образувани дела за изнудване или измама.

Със същото тълкувателно решение магистратите приемат и че когато пари за подкуп са осигурени от изнудвания, МВР или ДАНС, те не могат да се конфискуват от държавата като предмет на престъпление.

Върховният касационен съд излезе с тълкувателното решение поради питане на главния прокурор Борис Велчев дали лекарите у нас може да бъдат подвеждани под наказателна отговорност като длъжностни лица. Причина за това стана противоречивата практика на съдилищата по прилагане на текстовете от Наказателния кодекс във връзка с деяния, извършени от лекари.

Така за искане и получаване на нерегламентирана облага или дар ще бъдат разследвани само административните ръководители и шефове на отделения в държавните и общинските болници. Наказанието за това в сегашния НК е до 6 г. затвор и глоба до 5000 лева. Останалите медици не осъществяват пряко публична или държавна дейност и поради не могат да бъдат съдени.

Тълкувателното решение изяснява и статута на болничните листа и епикризите.

Ако са издадени от семейни лекари или частни болници, те няма да се считат за официален документ, а за частен", коментираха юристи. А пък докторите, издали неверни болнични, няма да бъдат съдени за фалшифициране на официален документ. За това престъпление се предвижда до 5 г. затвор и лишаване от права. Едновременно с отпадане на възможността да се търси по-тежка наказателна отговорност на част от лекарите отпада и специалната им защита, която законът дава срещу посегателства над длъжностни лица.

Oще: епикризи  лекари  нк  отговорност  подкуп  решение 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани