Иван Костов предупреди за шест риска без ревизия на Бюджет 2014 | webcafe.bg
newscafe

Иван Костов предупреди за шест риска без ревизия на Бюджет 2014

Webcafe.bg
04.08.2014, 14:37 (обновена 04.08.2014, 14:40)
Иван Костов

Снимка: © БГНЕС

Рисковете включват по-високи данъци през 2015 и нови заеми

Отказът от актуализация на Бюджет 2014 ще доведе до нови шест риска за финансовата стабилност на държавата.

Това е изводът в извънреден доклад на ръководената от Иван Костов Лабораторията "Управление на рискове" към НБУ, публикуван на 31 юли.

Първият риск, според анализа, е свързан с отлагане на плащанията по обществени поръчки и възстановяване на ДДС, което вероятно ще бъде принудено да направи служебното правителство.

Ефектът ще бъде нова междуфирмена задлъжнялост, забавяне на плащания на заплати и повишаване на безработицата, нова спирала на свиване на потреблението и рецесия".

Вторият риск е свързан с бюджета за здравеопазване, където се прогнозират затруднения при доплащането за лекарства от страна на държавата, както и ограничаване на лечението на пациентите заради недостиг на финансиране.

Третият риск е свързан с удължаването на специалния надзор на КТБ от страна на БНБ, което би усилило рисковете за ликвидността на българските банки.

На четвърто място - анализът твърди, че финансовата система няма да може да реагира на нови политически или социални проблеми до есента. Това би създало заплаха за провеждането на изборите, пишат от екипа на Костов.

Повишаване на данъците през 2015 г. е поставено на пето място като негативен ефект от отказа за актуализация на бюджета. Това, според анализа, ще доведе до влошаване на инвестиционния климат в страната.

Вземането на нови заеми не може да бъде избегнато, твърдят от Лаборатория "Управление на рискове", а само ще се отложи за есента. Това ще увеличи делът на лихвените разходи и ще влоши рейтинга на страната за последващи емисии на външните финансови пазари, обобщава анализът.

 

Oще: анализ  банки  бнб  бюджет  данъци  дълг  заем  здравеопазване  иван костов  ктб  лаборатория  управление на рискове 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.