Плевнелиев спря поправките за дюните | webcafe.bg
newscafe

Президентът спря поправките за дюните

Webcafe.bg
15.03.2013, 10:24 (обновена 15.03.2013, 14:11)
Ровен Плевнелиев

Снимка: © Sofia photo agency

Президентът не хареса "тоталната защита" на дюните, предложена от ГЕРБ

Президентът Росен Плевнелиев не е съгласен с част от приетите промени в Закона за Черноморското крайбрежие, които депутати от ГЕРБ обявиха за окончателно спасение на дюните от багери и бетон.

Набързо и под натиска на скандала "Дюнигейт", парламентът прие забрана за строителството върху дюни, но с редица позволени изключения - обекти от национално значение, като например тръбата на газопровода "Южен поток".

Президентът настоява, че изключението за строеж на обекти от техническата инфраструктура не осигурява разумното използване на природните богатства. "То трябва да отчита значимостта за обществото на допустимите изключения за строителство, като например националните обекти и общински обекти от първостепенно значение", допълва държавният глава.

Забраната ще важи за акваторията на Черно море (зона А) и територията, отстояща на 2 км от брега (зона Б), върху които има дюни.

Плевнелиев възразява, че с измененията в закона се допуска предназначението на поземлени имоти в горски територии за широк кръг обекти да става с подробен устройствен план, а не както е досега - при общ устройствен план.

В селищни образувания и територии, предвидени за урбанизиране, ще може да се изграждат само озеленени площи - паркове и градини. Ще се допуска и строителство на обекти за хранене, за спорт и културни дейности, площадки за игра и техническата инфраструктура, които са одобрени в подробните устройствени планове.

„Законът не създава механизми, които да гарантират, че промяната на предназначението на поземлени имоти в горски територии в зона „А" и „Б" на Черноморското крайбрежие ще става при баланс между насърчаване на инвестициите, развитието на регионите и общините и създаването на условия за опазване и устойчиво интегрирано развитие на Черноморието", пише още в мотивите на държавния глава.

И още, твърди Плевнелиев, има предпоставки за създаване на двойствен режим - от една страна за горските територии, които попадат в зона „А" и „Б", а от друга - за горските територии в останалата част на страната.

„В условия на икономическа криза, засегнала не само България, трябва да се търсят мерки за насърчаване на инвестициите и за развитие на икономиката. Това обаче трябва да става по ясни правила", пише още президентът в мотивите си до Конституционния съд, но се съмнява в наличието на защитни механизми, които да опазват околната среда.

Oще: дюни  любен татарски  росен плевнелиев  строителство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани