От 4 март отново ще се плаща с четири платежни съответно за данъците към бюджета | webcafe.bg
newscafe

Вече действат 4 сметки за задълженията към бюджета

Webcafe.bg
04.03.2014, 09:56 (обновена 04.03.2014, 11:09)
бюджет

Задълженията към бюджета отново ще се плащат по 4 сметки

Задълженията към Националната агенция за приходите (НАП) от 4 март вече се превеждат по четири различни сметки вместо по една, както беше досега. Единната данъчно-осигурителна сметка беше закрита в последния ден на февруари, след като КС на практика я отмени.

От 4 март отново ще се плаща с четири платежни за данъците към бюджета (ДДС, корпоративен,  върху доходите на физическите лица, глоби и имуществени санкции), приходи за осигурителните фондове, към здравната каса и за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

При превеждане на средства към НАП вече няма да е нужно да се посочва периодът на задължението. Причината е, че принципът първо да се погасяват най-старите задължения, който беше въведен с единното платежно, се запазва в рамките на всяка от четирите сметки.

Така, ако имате по-старо данъчно задължение и внесете средства, те ще отидат най-старото ви. Запазва се възможността да бъде погасявана първо главницата, а след това лихвите.

Запазва се и предимството за осигурителните вноски. Самоосигуряващите се ще могат да посочат за кой период внасят двата вида осигуровки - здравни и пенсионни.

Всяка сметка има код за вид плащане, който трябва да бъде изписан в платежното.

Премахва се практиката внесените пари да седят необвързани със задължението, докато не настъпи падежът му. В рамките на 3 месеца тези, които имат надвнесени средства, могат да посочат кое задължение искат да се погаси с тях чрез изрична декларация.

Всички електронни услуги на НАП ще могат да се ползват в пълния си обем от 4 март, както и досега, с персонален идентификационен код или електронен подпис.

От НАП заявиха, че са уведомили онлайн данъкоплатците за промените. Големите данъкоплатци ще получат хартиени писма, в които ще бъдат изписани и номерата на сметките, по които ще се извършват плащанията.

Oще: данъци  ддс  единна сметка  електронни услуги  нап  осигуровки 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани