От 4 март отново ще се плаща с четири платежни съответно за данъците към бюджета | webcafe.bg
newscafe

Вече действат 4 сметки за задълженията към бюджета

Webcafe.bg
04.03.2014, 09:56 (обновена 04.03.2014, 11:09)
бюджет

Задълженията към бюджета отново ще се плащат по 4 сметки

Задълженията към Националната агенция за приходите (НАП) от 4 март вече се превеждат по четири различни сметки вместо по една, както беше досега. Единната данъчно-осигурителна сметка беше закрита в последния ден на февруари, след като КС на практика я отмени.

От 4 март отново ще се плаща с четири платежни за данъците към бюджета (ДДС, корпоративен,  върху доходите на физическите лица, глоби и имуществени санкции), приходи за осигурителните фондове, към здравната каса и за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

При превеждане на средства към НАП вече няма да е нужно да се посочва периодът на задължението. Причината е, че принципът първо да се погасяват най-старите задължения, който беше въведен с единното платежно, се запазва в рамките на всяка от четирите сметки.

Така, ако имате по-старо данъчно задължение и внесете средства, те ще отидат най-старото ви. Запазва се възможността да бъде погасявана първо главницата, а след това лихвите.

Запазва се и предимството за осигурителните вноски. Самоосигуряващите се ще могат да посочат за кой период внасят двата вида осигуровки - здравни и пенсионни.

Всяка сметка има код за вид плащане, който трябва да бъде изписан в платежното.

Премахва се практиката внесените пари да седят необвързани със задължението, докато не настъпи падежът му. В рамките на 3 месеца тези, които имат надвнесени средства, могат да посочат кое задължение искат да се погаси с тях чрез изрична декларация.

Всички електронни услуги на НАП ще могат да се ползват в пълния си обем от 4 март, както и досега, с персонален идентификационен код или електронен подпис.

От НАП заявиха, че са уведомили онлайн данъкоплатците за промените. Големите данъкоплатци ще получат хартиени писма, в които ще бъдат изписани и номерата на сметките, по които ще се извършват плащанията.

Oще: данъци  ддс  единна сметка  електронни услуги  нап  осигуровки 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани