Загражденията на парламента - предоставени от частна фирма | webcafe.bg
newscafe

Загражденията на парламента - предоставени от частна фирма

Webcafe.bg
02.09.2014, 13:10 (обновена 02.09.2014, 15:39)
парламент

"ВИП Секюрити" са предоставили на МВР 69 парапета, а "Балкан стийл инженеринг" - 5 броя защитни пана

Загражденията около Народното събрание, които опасваха сградата в продължение на осем месеца, са дарени на МВР от частна охранителна фирма. Това обяви на пресконференция вътрешният министър в служебното правителство Йордан Бакалов.

„ВИП Секюрити" са предоставили на МВР 69 преградни парапета, които бяха поставени миналото лято заради антиправителствените протеси, които започнаха след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Металните прегради стояха около Народното събрание от 13 ноември 2013 г. до 4 август тази година, когато приключи работата си 42-то Народно събрание. Фирма "Балкан стийл инженеринг" пък е предоставила 5 броя защитни пана на СДВР безвъзмездно.

За тези ограждения МВР не е платило нищо, но това е проблем, защото още в началото на мандата си в кабинета „Орешарски" министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев забрани със заповед даренията от частни фирми. В момента текат проверки по случая, като според Бакалов даренията са нередни и министерството не е имало право да ги използва.

От "ВИП Секюрити" обявиха, че фирмата е потърсена с молба да осигури допълнителните ограждения от оперативното ръководство на СДВР и МВР с обяснението, че е единствената охранителна компания, която разполага с подобни съоръжения на територията на България. Огражденията били предоставени за безвъзмездно ползване, а не дарени. Нито са дарение за МВР, посочват от фирмата. Според тях съоръженията са поискани и предоставени за безвъмездно ползване за срок от една седмица, а след това не са върнати обратно, въпреки многократните молби на фирмата. От "ВИП Секюрити" твърдят, че както при предаването на огражденията от страна на компанията на МВР, така и при връщането им обратно, са изготвени съответните двустранни приемо-предавателни протоколи.

"Ако има извършени административни нарушения от страна на служители или ръководството на МВР, това е извън компетенциите, отговорността и ангажиментите на компанията", посочиха от фирмата.

Служебният министър посочи, че участници в протестите срещу кабинета "Орешарски" не са подслушвани и следени със специални разузнавателни средства. Срещу тях няма дела на оперативен отчет и не се извършвани следствени действия. Поне това показва справка от главните дирекции на МВР, областните звена и столичната полиция.

Министърът заяви още, че няма да има проблеми със заплатите на полицаите, въпреки че към 25 август тази година МВР има неразплатени финансови задължения в размер над 17,85 млн. лв.,
В бюджета на министерството не е осигурено финансиране в размер на 42 585 691 млн. лв.

Oще: заграждение  заграждения  мвр  народно събрание  ограда  пана  парапети  парламент  протест 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.01.2014, 13:55

1 Petar Stoimenov | 02.09.201416:04

За онези платени от Бойко 100-200 човека ли говорим? Или за истинските 50 000 протестиращи срещу неговото управление?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани