Нова версия: Литвиненко не е убит | webcafe.bg
newscafe

Нова версия: Литвиненко не е убит

Webcafe.bg
11.08.2013, 10:32 (обновена 11.08.2013, 16:27)
Лондон

Снимка: © БГНЕС

Нова версия: Отровеният с полоний в Лондон разузнавач Александър Литвиненко не е убит

Смъртта на Александър Литвиненко през есента на 2006 г. е плод на нещастен случай, а не е заговор за убийството му от страна на руското разузнаване. Това твърди известният американски разследващ журналист Едуард Ъпстейн в статията в лондонския в. "Дейли мейл".

Той се прочу в света с двете си книги за убийството на американския президент Джон Кенеди през 1963 г.

Журналистът е направил свое разследване по случая Литвиненко и стига "до извода, че общоприетата версия за случилото се е далеч от истината. Установените от мен факти...поставят следния въпрос: имат ли пръст британските служби в случилото се?", пише той. Едуард Ъпстейн припомня, че "причината за отравянето е радиоктивният полоний-210, който е изотопен материал, използван в първите фази от създаването на ядрено оръжие.

Необяснимото присъствие на полоний би трябвало да положи началото на разследване от страната на международните организации за неразпространение на ядрени материали, за да се установи от коя страна е дошло това радиоактивно вещество. Но вместо това полицията решила, че веществото е незаконно внесено в Лондон за извършване на убийство", пише Едуард Ъпстейн.

"Според мен тази версия е малко вероятна. За целта има други средства - нож, куршум. Като оръжие за убийство полоният е твърде сложен, защото е опасен за онези, които смятат да го използват", твърди журналистът.

Той уточнява, че е посветил месеци за разследване на убийството на Литвиненко, анализирал е официални документи, беседвал е с очевидци и специалисти. "Бях в Москва, където изслушах Логовой, когото британската страна обвини в убийството на Литвиненко, изслушах неговото виждане за случилото се", пише авторът.

"Моята версия е, че никой не е убивал Литвиненко, той е умрял от заразяване с полоний заради случайния му теч", подчертава журналистът. Полоният често се използва от спецслужбите за "маркиране" на дрехите на човек, за да се проследи маршрута му на движение, а също в подслушвателните устройства.

Другото му приложение от спецслужбите е използването му като "примамка" за онези, които иска купят ядрени материали на черния пазар. Ясно е какви сили могат да стоят зад тези сценарии", отбелязва авторът.

"Известно е, че Литвиненко е работил за британските, американските и италианските спецслужби. Абсолютно точно е, че Литвиненко и група лица от обкръжението му са били в контакт с контейнера, в който се е намирал полоний-210. Аз стигнах до извода, че в някакъв момент е имало теч от контейнера, който е довел до катастрофални последствия", пише разследващият журналист.

В потвърждение на своята гледна точка той посочва факта, че ключови свидетелства, включително отчетът за аутопсията на Литвиненко, са били засекретени от британското правителство като "държавна тайна". Американецът предполага, че "странната смърт на Литвиненко поради радиоактивно отравяне ще си остане неразкрита".

Редица независими специалисти вече са подкрепили версията на автора, според тях Литвиненко е участвал в операция на западните служби за разобличаването на група от лица, която се е опитвала да се сдобие с ядрени материали. Има данни, че групата е действала в интерес на една от страните в Близкия изток и Персийския залив.

Oще: александър литвиненко  лондон  полоний  разследване  разузнаване  разузнавач  русия  спецслужби  убийство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.