След като пусна под парична гаранция Борислав Гуцанов, варненският окръжен съд пусна и приятеля му Данаил Славов-Дънката - срещу 200 000 лева | webcafe.bg
newscafe

И последната Медуза опразва ареста - срещу 200 000 лева

Webcafe.bg
28.05.2010, 18:39 (обновена 28.05.2010, 19:27)
Полицаи

Снимка: © БГНЕС

Те ги хващат, други ги пускат...

*В ареста няма да остане нито една Медуза, след като Варненският окръжен съд пусна днес и последния, останал там - Данаил Славов-Дънката, като определи за него парична гаранция от 200 000 лева. 

Преди ден апелативните съдии в града пуснаха окончателно и приятелят му Борислав Гуцанов, бивш председател на Общинския съвет и член на ИБ на БСП. В края на април пък ареста напуснаха първите двама от задържаните "Медузи" - прокуристът на "Градски транспорт" Пенчо Пенчев и главният счетоводител на общинската фирма Йоана Кръстева. Оттогава са под домашен арест. Четиримата бяха задържани заради неизгодна сделка с автобуси за общинския транспорт във Варна. 

Славов не може да излезе на свобода докато по мярката не се произнесе Апелативният съд - в случай че прокуратурата протестира днешното решение на Окръжния съд. Дънката обясни желанието си да излезе на свобода с факта, че е работодател на 1100 души.

*В България е имало и все още има чадъри на всички нива", заяви в Кърджали Константин Пенчев, председател на Върховния административен съд. Според него скандалът с имотите в Приморско на роднини на тримата ръководители на отделения във ВАС е избухнал случайно. "Смущаващо е, че от много време са текли проверки в прокуратурата по тези случаи и нищо не е открито и съобщавано за тях. Ако се проверят и другите курорти в страната, ще излязат още много имена", каза Пенчев, който се надява разпоредената от главния прокурор проверка да доведе до резултати. Според него страшното е, че уреждането на сделки от типа на разкритите се е приемало през последните години като нещо нормално, като част от благините, които носи израстването в съдебната система.

Председателят на ВАС не изключи възможността в скоро време да станем свидетели на осъден висш магистрат. Според него това, което не се вижда на повърхността, е безобразното кадруване в съдебната система през последните 20 години. То се е извършвало на базата на лобистки, материални или партийни интереси и едва сега е поставен въпросът как трябва да се попълва съдебната система и по какви критерии да се кадрува, каза Пенчев, който оглави ВАС по предложение на НДСВ. В Кърджали той откри сградата на Административния съд. Още 15 административни съдилища в страната имат сериозни проблеми със сградния фонд, но решаването им се отлага във времето заради икономическата криза и свития бюджет.

*Районът на Кърджали е нападнат от марокански скакалци, които са опустошили вече десетки декари пасища и ливади, предаде БНР. Милиони насекоми нападнаха близки до града села и заплашват реколтата, най-вече в землището на село Севдалина. Започнала е обработка на засегнатите площи с моторни пръскачки. Бедствието не се появява за първи път в района.  Агрономите очакват до дни масирано нападение на марокански скакалци и в района на Асеновград, Момчилград и Джебел. Те обясняват появата на тази напаст с топлата зима и многото пустеещи земи. В средата на май вредните насекоми се появиха и в Петричко. Нашествие там не беше имало през последните пет-шест години.

*Функционерът в политиката, бизнеса и спорта Александър Томов съди бившия премиер и лидер на БСП Сергей Станишев за 1.1 млн. лева имуществени и неимуществени вреди заради намеса в отнемането на лиценза на ФК "ЦСКА".

Томов твърди, че лидерът на БСП е злоупотребил с властта си като премиер и чрез използването на ДАНС и НАП се е стигнало до отнемане на лиценза на ЦСКА. Според Томов политическият интерес на Станишев е бил да не допусне явяването на изборите през 2009 г. на втора лява политическа сила. До момента не е известно социолози, анализатори, а най-малко избиратели да са припознали партия "Българска социалдемокрация", която оглавява Томов, като втора лява политическа сила.

В момента срещу Томов тече дело за присвояване на 5 млн. евро от ЦСКА и за ощетяване на "Кремиковци" с 29 млн. лева. Заедно с него на подсъдимата скамейка са шефът на фирма "Финметал" Божко Бонев, бившият изпълнителен директор на футболния клуб Александър Гарибов и членът на управителния съвет на "Кремиковци" Иван Иванов.

*Комисия на Сената на САЩ гласува за отмяна на забраната в американската армия да служат хора с открита хомосексуална ориентация.  Това е първата стъпка към отмяната на закона от 1993-а, поискана от настоящия президент Барак Обама в предизборната му кампания. В гласуването при затворени врати членовете на Сенатския комитет за въоръжените сили подкрепиха отмяната на ограниченията, известни като политиката: "Не питай, не казвай", с 16 на 12 гласа. Предстои по текста да гласуват пълният състав на Сената и Камарата на представителите, което вече поставя под въпрос окончателното му приемане.

*В новия британски кабинет от консерватори и либерал-демократи има 18 милионери, предадоха световните агенции.
Начело в класацията е министърът на транспорта Филип Хамънд, чието състояние се оценява на 7,1 милиона лири стерлинги. 54-годишният консерватор Хамънд е заработил по-голямата част от своето богатство от работата си в компанията за продажба на недвижимо имущество „Касълмид". Той е бил сред учредителите й, а днес държи дял от 85%.

На второ място е министърът на околната среда, прехраната и селските въпроси Каролайн Спелман с 5 милиона лири стерлинги. 52-годишната Спелман, също консерватор, притежава в градчето Солихал, графство Уест Мидландс, къща за 2 милиона паунда.

На трето място е министърът на финансите и канцлер на държавното съкровище Джордж Озбърн, чието състояние е оценявано на 4,6 милиона лири стерлинги. 39-годишният Озбърн, отново консерватор, притежава дял от 15% в семейния бизнес - компанията за тапицерия „Озбърн енд литъл".

Премиерът Дейвид Камерън е едва на шеста позиция с 3,4 милиона лири стерлинги. В активите на консерватора Камерън е бизнес за производство на луксозни канцеларски материали.
Вицепремиерът и лидер на малкия партньор в коалицията - либералните демократи, Ник Клег е чак на 12-о място със „скромните" 1,8 милиона лири стерлинги.

*Около 1.2 милиона българи са бедни, като броят им е постоянна величина, се казва в становище на Икономическия и социален съвет (ИСС), разпространено на конференция за борба с бедността днес.

Относителният дял на бедните у нас не се различава съществено от този в останалите страни-членки на ЕС и в частност на последните присъединили се, но са съществени разликите по отношение на праговете на бедност.  В България доходите на 21.1% от хората са под официалния праг на бедност (211 лв. за 2010 г.). В ЕС средният дял на бедните е 17%.

Прагът на бедност в евро за България е 2.8 пъти по-нисък в сравнение с новоприсъединилите се страни и 13 пъти по-нисък от този за старите страни-членки на ЕС.

При равни ценови условия доходите у нас са в пъти по-ниски и осигуряват по-нисък жизнен стандарт. Като следствие от финансовата и икономическа криза ИСС откроява и проблемът "работещи бедни".

До края на годината България ще има национална стратегия за борбата с бедността и социалното изключване, съобщи зам.-социалният министър Валентина Симеонова. Работата по стратегията започва, както му е редът, с изработването на 28 областни стратегии за справяне с бедността.

Образованието е ключът за решаване на проблемите с бедността, смята постоянният представител на Световната банка в България Флориан Фихтъл. По думите му особено внимание трябва да се обърне на ранното отпадане на уязвимите групи от образователната система. В България едва 13% от ромите имат средно образование, за разлика от 90 на сто от останалото население, каза Фихтъл. 

Oще: борислав гуцанов  дънката  медузи  милионери  роми  хомосексуалисти 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани