Балкански шах за Скопие | webcafe.bg
newscafe

Балкански шах за Скопие

Webcafe.bg
12.11.2012, 15:52 (обновена 12.11.2012, 15:56)
николай младенов

Външният ни министър иска отношенията с Македония да са отново такива, каквито бяха по времето на Любчо Георгиевски

Македония няма да влезе в Европейския съюз, ако не докаже добросъседските си намерения. Това е общата позицията на външните министри на България, Румъния и Гърция, които се срещнаха в София. „Медиапул" коментира, че от думите им е станало ясно, че европейското бъдеще на Скопие зависи от решаването на спора за името с Атина и прекратяването на националистическите нападки към София.

Николай Младенов беше категоричен, че „България няма проблем с Македония, ние имаме проблем с националистическото говорене на някои политически лидери в Македония". Страната ни първа призна независимостта на бившата югославска република, но в последно време зачестиха провокациите от страна на властите в Скопие. След очакваното втвърдяване на тона на София, македонските политици сега смятат своя източен съсед за пречка пред влизането на страната в ЕС.

София официално вече обяви, че е възможно да не подкрепи даването на дата за преговори на Македония за членство в ЕС на срещата на върха през декември. „Нашето желание е да се върнем към принципите, които 99-а година бяха заложени от министър-председателите тогава на България и Македония, които затварят в голяма степен всички възможни двустранни въпроси между двете страни. Нека да вземем тези принципи, но този път да ги препотвърдим и с действия", заяви Николай Младенов, цитиран от БНР.

Още от появата си на картата, Македония е в конфликт с Гърция, която претендира, че нейна северна провинция се казва по същия начин и не може да има самостоятелна държава с такова име. Непреклонната позиция на Атина блокира членството на Скопие в ЕС и НАТО.

Гръцкият външен министър Димитрис Аврамопулос коментира, че "името е важно" и прокарва пътя към ЕС.Той добави, че Гърция е предложила меморандум за разбирателство на Македония. "Те ни изпратиха писмо. Ние отворихме писмото, но реално още нямаме отговор", уточни Аврамопулос.

Румънският външен министър Тит Корлатеан най-ясно намекна каква ще бъде позицията на трите балкански страни, ако Македония продължи с конфликтната си политика: „Контекстът не е много добър за продължаване процеса на разширяване. Затова приветстваме предложението на гръцкото правителство и се надяваме на добър отговор от македонските ни колеги".

Oще: димитрис аврамопулос  македония  николай младенов  тит корлатеан 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.12.2012, 21:14

4 любомир попалексов | 11.01.201320:05

Попалексов ЛДП "Балкански шах за Скопие" - мат за България!.
Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.11.2010, 21:47

3 koce | 12.11.201218:36

Пляс през мръсните ръчички на сърбоманите-буцефалисти
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

2 Bobby_gBG | 12.11.201217:04

Айде стига им толкоз наглост на макетата... А онова леке СърГей никога нямаше да се осмели и една дума да им каже... Мишка нещастна.


Лошото е че може би вече е късно...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

1 Гризли | 12.11.201216:36

мЪкедония иска да стане част от ЕС...
Ако по някаква случайност това стане, в крайна сметка ще се окаже, че просто ЕС е станал част от велика мЪкедония...
Смее се
   

оценка

+4 -0

Най-коментирани