Сноудън изпълнил мисията си | webcafe.bg
newscafe

Сноудън изпълнил мисията си

Webcafe.bg
24.12.2013, 12:07 (обновена 24.12.2013, 14:23)
Едуард Сноудън

Само в АНС не разбрали, че той работи за тяхно добро

Седем месеца, след като разкри мащабните програми за електронно следене на американските власти, експертът по киберсигурност Едуард Сноудън обяви, че е изпълнил мисията си. Той направи този коментар в пространно интервю за Washington Post - едно от изданията, заедно с британския Guardian и германския Spiegel), които първи публикуваха документи, предоставени им от бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност (АНС).

„Аз вече победих. В момента, в който журналистите можеха да работят, всичко, което исках да направя, се изпълни. Имайте предвид, че аз не исках да променя обществото. Исках да му дам шанс да реши дали иска да се промени само. Исках хората да могат да решават как са управлявани", каза още Сноудън.

Още съм си на старата работа

Американецът отрече да има връзка с руското правителство: „Ако въобще съм дезертирал, то е от редиците на властта към тези на обществото". Сноудън даже заяви, че все още работи за Агенцията за национална сигурност, но „те са единствените, които не го осъзнават". „Не се опитвам да срина АНС, работя за нейното подобряване", добави той.

По думите му има и други служители на агенцията, които за изразявали загриженост за огромното количество данни, които тя събира. Сноудън коментирал пред поне четирима началници и 15 редови колеги, че „пипалата" на АНС стигат твърде далеч.

Освен това, той предложил на шефовете си да се въведе специална система, която да изисква поне двама служители да разрешат трансфера на информация на външно устройство. Ако тази функционалност беше въведена в АНС, самият Сноудън нямаше да може да изнесе информацията, която предостави на медиите.

Очаквано, от АНС отричат всички тези разговори да са водени някога.

Без застраховка

Едуард Сноудън отрече слуховете, че е заделил огромно количество секретни документи и те ще бъдат публикувани, ако той бъде убит от АНС или друга шпионска агенция. По думите му това би било равносилно на самоубийство, защото много повече разведки ще имат интерес да отнемат живота му, само и само за да се доберат до информацията.

Oще: агенция за национална сигурност  едуард сноудън  информация  следене  специални служби 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани