Уволнената шефка на НЦИОМ съди Миков | webcafe.bg
newscafe

Уволнената шефка на НЦИОМ съди Миков

Webcafe.bg, по в. Сега
22.08.2013, 14:05 (обновена 22.08.2013, 15:56)
Правосъдие

Лидия Йорданова е поредната кадрова промяна, извършена от властта

Уволнената шефка на държавните социолози Лидия Йорданова ще заведе дело срещу председателя на парламента Михаил Миков. Цитирайки доклад за нарушения в НЦИОМ, социалистът отстрани дисциплинарно Йорданова от длъжност, с която тя не е съгласна.

"Бяхме безкрайно лоялни към институцията и аз лично ще остана такава винаги. Ще съдействам с голямо желание на всеки, който иска да изясни случая. Няма по-заинтересован в случая от мен", обясни Йорданова.

"Завеждам дело срещу уволнението ми, надявам се на добра развръзка, защото познавам себе си и нещата, които съм направила", изтъкна тя.

Миков се позова на вътрешен одит в НЦИОМ за периода от 1 януари 2012 до 30 юни 2013 г. Оказало се, че служителите на агенцията са получавали по две заплати за една и съща работа - веднъж по трудов и веднъж по граждански договор.

Като анкетьори за набиране на данни на терен били използвани техни роднини, които получават заплащане без договор. Става дума за над 200 000 лв. Проблем имало и с командировките Йорданова, при които не бил спазен принципът на "двойния подпис".

Данните от проверката бяха пратени в прокуратурата. Докато държавното обвинение не се произнесе, подробности от ревизията ще останат в тайна.

Властта пък обмисля да закрие НЦИОМ, въпреки 24-годишната му история, защото имало достатъчно частни социологически агенции.

Oще: лидия йорданова  михаил миков  нциом  обществено мнение  парламент  прокуратура  социология 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани