Дянков пред CNN: България може да дава уроци на някои западни държави | webcafe.bg
newscafe

Дянков пред CNN: България може да дава уроци на някои западни държави

Webcafe.bg
22.07.2011, 10:26 (обновена 22.07.2011, 10:51)
симеон дянков

"Предпазливи сме не от монетарна, а от фискална гледна точка, защото трябва да знаем какви данъчни правила ще бъдат въведени"

Страни като България и Естония могат да дават уроци на някои западни държави, "които вече са забравили какво значи преструктуриране на финансовия сектор и бюджетна дисциплина". Това каза вицепремиерът и министър на финансите на България Симеон Дянков в интервю за CNN, където беше гост на бизнес програмата с водещ Ричард Куест.

Дянкво изрази становище, че България не би приела да се присъедини към еврозоната в сегашното й състояние. Той припомни, че преди две години, когато е станал министър,  много е искал България да приеме общата валута. След случилото се в Гърция страната трябва да е много по-предпазлива и да знае "към какво се присъединява", уточни Дянков.

"Предпазливи сме не от монетарна, а от фискална гледна точка, защото трябва да знаем какви данъчни правила ще бъдат въведени. Сегашните данъчни правила не ни харесват, както и идеята за данъчна хармонизация. Именно затова България иска да участва в изработването им."

По думите на Дянков аргументите в полза на присъединяването са "да се възползваме от консервативните фискални принципи, върху които се гради тя."

В същото време той разкритикува това, че често политическите аргументи имат надмощие над икономическите.

"Финансовите министри се събират, говорят, решават, подготвят документи, след това въпросът отива при политиците и в крайна сметка се получава нещо различно от онова, за което са се договорили финансистите", каза той. 

Според Дянков това е една от причините миналата година да не се стигне до надеждно и трайно решение на разрастващата се криза с външния дълг на Гърция. Политическите решения често са частични. А сегашната криза е стигнала дотам, че с частични решения изход не може да бъде намерен, посочи вицепремиерът.

Oще: бюджет  гърция  евро  еврозона  симеон дянков  финаси 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 22.07.201121:45

ако уорлик каже... ще влезе ^^
Как па у бантустана нема един Дзержински деа Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

2 Bichkiiata | 22.07.201117:00

Чинчифон

С две думи: "Мога да копам, мога и да не копам"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 22.07.201115:18

За Запада е важно да се убеди,че Дянков е изключителен икономист.Днес,
от собствените му думи Европа ще научи,че вице-премиера най-напред е искал да влезем във валутния съюз,но в момента не искаме да влезем,а по-нататък ще е или едното или другото.Респектираща прозорливост! Смее се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани