Почти 616 млн. лв. европари още не са договорени | webcafe.bg
newscafe

Почти 616 млн. лв. европари още не са договорени

Webcafe.bg
09.09.2013, 11:54 (обновена 09.09.2013, 15:08)
Пари

Трябва да се подписват договори за по 7 млн. лв. във всеки работен ден до края на годината

Над 615.5 млн. лв. от европейските фондове трябва да бъдат разпределени за четирите месеца до края на годината, за да не бъдат загубени, съобщава в."Труд". Според европейските правила, всички пари, които България получава от ЕС за 2007- 2013 г., трябва да бъдат договорени до края на годината, когато е и краят на програмния период.

Сметките показват, че договарянето трябва да върви с темп от средно 7 млн. лв. всеки работен ден.

Забавяне

Неразпределени средства все още има по 6 от 7-те оперативни програми, въпреки че като цяло е прехвърлен общият бюджет от кохезионния и структурните фондове от 15.68 млрд. лв. Причината е, че подписаните проекти по Оперативна програма "Околна среда" надхвърлят с 52% предварителната сума, показва справка в системата за наблюдение на европарите ИСУН.

През нея се отчитат оперативните програми, но не и средствата за развитие на селските райони и за рибарство.

Най-сериозна сума за договаряне е останала по програмата за бизнеса "Конкурентоспособност". Разпределени са 85.55% от бюджета от 2.27 млрд. лв. До края на годината трябва да бъдат подписани договори за още 328.35 млн. лв. За това се разчита основно на схемата за енергийна ефективност във фирмите, по която обаче подаването и разглеждането на предложения и подписването на договори вървеше бавно.

Според зам.-министъра на икономиката Юнал Тасим, в последно време интересът се е повишил и загуба на средства заради слабо договаряне по схемата няма да има. Досега са подписани договори за 3.4% от общо 293 млн. лв.

Близо 90 млн. лв., или по-малко от 3% от общия бюджет, остава да се разпределят по ОП "Регионално развитие". 18% са все още свободните средства по програмата за администрацията - "Административен капацитет". За оставащите по-малко от 4 месеца по нея трябва да се разпределят 63.5 млн. лв. Около 60 млн. лв. чакат проекти и подпис по "Развитие на човешките ресурси".

Най-малки са неразпределените суми по "Транспорт" - 5.86 млн. лв. и "Техническа помощ" - 4.2 млн. лв.

Всички европроекти трябва да приключат до края на 2014 г., а за разплащане ще има година след това.

До момента реално усвоени са 45% от европарите. За следващите 2 г. трябва да бъдат изплатени около 8.67 млрд. лв.

Oще: договаряне  европари  европейски фондове  ес  оперативнио програми  програмен период 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.05.2012, 10:11

1 Алекси Николов | 09.09.201314:34

Ми като няма ясни критерии за оценка и предвидени пари в бюджета така става. Освен това в даден момент върви договаряне по една или две процедури в рамките на всяка ОП. Какво ме интересува да кажем "Енергийна ефективност" като в момента примерно имам нужда от "Въвеждане на международно признати стандарти" или "Иновации" ???
   

оценка

+0 -0