МВР готви увеличение на заплатите с поне 5% | webcafe.bg
newscafe

МВР готви увеличение на заплатите с поне 5%

Webcafe.bg
15.01.2014, 14:28 (обновена 15.01.2014, 15:58)
полицаи

Снимка: © Sofia Photo Agency

Над 10% от чиновниците в МВР бяха съкратени в края на м.г.

В системата на вътрешните работи се върви към повишаване на възнагражденията. През последните 5-6 години това нещо не е правено, изключително са изостанали доходите на служителите на МВР съобразно доходите в страната и съобразно обстановката.

Това заяви пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в отговор на въпрос дали се очаква повишаване на заплатите на полицаите.

Съкращения на чиновниците в МВР бяха обявени от Йовчев още в началото на мандата му и започнаха в края на м.г. По думите на министъра тези служители са около 30% от общата щатна бройка, като има места, където те достигат и до 45% от състава. До края на декември 2013 в 19 областни дирекции на полицията съкращенията ще достигнат над 10%.

По думите му служителите на МВР работят при изключително тежки условия и същевременно са с ниско заплащане и при лоши условия на труд. "Това е една от стъпките, ние преди това направихме доста добро взаимодействие със синдикатите и редица мерки, които са по-скоро организационни за подобряване на условията на труд, обясни той.

Йовчев заяви, че е намален броят на чиновниците и се продължава в тази посока.

В парламента Петър Чобанов също потвърди информацията, че се предвижда увеличение на заплатите на служителите в МВР, като съществува възможност да е и с 8%.

"Увеличение ще има и е вероятно да бъде по-високо от обсъжданите 5%. В МВР очакваме и оптимизация. Един от основните ни акценти беше оптимизация на администрацията като цяло", добави Чобанов.

"Разглеждаме предложения и от останалите ведомства за оптимизация. Когато е направена оптимизация и когато ресурсът, разписан за заплати, позволява, ще има и увеличение. Не само по отношение на МВР, но и при другите ведомства, където има оптимизация, са възможни увеличения в заплатите", каза още Петър Чобанов.

Oще: възнаграждения  доходи  мвр  синдикати  труд  чиновници 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

1 Rodrigo Diaz de Vivar | 16.01.201409:42

Българина трябва да разбере едно: С протести, единственото което постигаме е да вдигаме заплатите на Ушеви.
Нормално е, статуквото да си купува със заплати силова защита. Ние [стауквото] плащаме, Вие ни пазите.

Цветелин Йовчев:
"... изключително са изостанали доходите на служителите на МВР съобразно доходите в страната и съобразно обстановката".

Цветелин Йовчев явно не е наясно колко са "доходите в страната".
И че има хора с висше образование, които си работят по специалността, а получават 50% от възнаграждението на Ушев, който е завършил тригодишен техникум и често изпитва затруднения да пише без правописни грешки дори на български език.
След като в толкова държавни администрации се постави изискване за задължително висше образование, какво пречи това да се приложи и в МВР?
Или висшист, или навън, трудно ли е?
И ако не му е нужно висше образование на Ушев, защо му е нужно възнаграждение като на висшист, че и доста повече?
   

оценка

+0 -0