МВР готви увеличение на заплатите с поне 5% | webcafe.bg
newscafe

МВР готви увеличение на заплатите с поне 5%

Webcafe.bg
15.01.2014, 14:28 (обновена 15.01.2014, 15:58)
полицаи

Снимка: © Sofia Photo Agency

Над 10% от чиновниците в МВР бяха съкратени в края на м.г.

В системата на вътрешните работи се върви към повишаване на възнагражденията. През последните 5-6 години това нещо не е правено, изключително са изостанали доходите на служителите на МВР съобразно доходите в страната и съобразно обстановката.

Това заяви пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в отговор на въпрос дали се очаква повишаване на заплатите на полицаите.

Съкращения на чиновниците в МВР бяха обявени от Йовчев още в началото на мандата му и започнаха в края на м.г. По думите на министъра тези служители са около 30% от общата щатна бройка, като има места, където те достигат и до 45% от състава. До края на декември 2013 в 19 областни дирекции на полицията съкращенията ще достигнат над 10%.

По думите му служителите на МВР работят при изключително тежки условия и същевременно са с ниско заплащане и при лоши условия на труд. "Това е една от стъпките, ние преди това направихме доста добро взаимодействие със синдикатите и редица мерки, които са по-скоро организационни за подобряване на условията на труд, обясни той.

Йовчев заяви, че е намален броят на чиновниците и се продължава в тази посока.

В парламента Петър Чобанов също потвърди информацията, че се предвижда увеличение на заплатите на служителите в МВР, като съществува възможност да е и с 8%.

"Увеличение ще има и е вероятно да бъде по-високо от обсъжданите 5%. В МВР очакваме и оптимизация. Един от основните ни акценти беше оптимизация на администрацията като цяло", добави Чобанов.

"Разглеждаме предложения и от останалите ведомства за оптимизация. Когато е направена оптимизация и когато ресурсът, разписан за заплати, позволява, ще има и увеличение. Не само по отношение на МВР, но и при другите ведомства, където има оптимизация, са възможни увеличения в заплатите", каза още Петър Чобанов.

Oще: възнаграждения  доходи  мвр  синдикати  труд  чиновници 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

1 Rodrigo Diaz de Vivar | 16.01.201409:42

Българина трябва да разбере едно: С протести, единственото което постигаме е да вдигаме заплатите на Ушеви.
Нормално е, статуквото да си купува със заплати силова защита. Ние [стауквото] плащаме, Вие ни пазите.

Цветелин Йовчев:
"... изключително са изостанали доходите на служителите на МВР съобразно доходите в страната и съобразно обстановката".

Цветелин Йовчев явно не е наясно колко са "доходите в страната".
И че има хора с висше образование, които си работят по специалността, а получават 50% от възнаграждението на Ушев, който е завършил тригодишен техникум и често изпитва затруднения да пише без правописни грешки дори на български език.
След като в толкова държавни администрации се постави изискване за задължително висше образование, какво пречи това да се приложи и в МВР?
Или висшист, или навън, трудно ли е?
И ако не му е нужно висше образование на Ушев, защо му е нужно възнаграждение като на висшист, че и доста повече?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани