Прокуратурата извади Октопода на ГЕРБ | webcafe.bg
newscafe

Прокуратурата извади Октопода на ГЕРБ

Webcafe.bg, по Фокус, БГНЕС
17.07.2013, 12:54 (обновена 17.07.2013, 17:19)
Правосъдие

Разследващите намериха случайно тефтера на Пандора

Обиск, тефтер с тайни записки и гранзиоден скандал как политици, кметове и други хора са били "поръчвани" на Комисията за борба с конфликт на интереси. Това извади прокуратурата, която открила случайно записките при обиск в дома на шефа на комисията Филип Златанов.

Президентът Росен Плевнелиев, куп политици, сред които "ББ" и "ЦЦ", както и лицето И.Ф. с водеща роля изплуваха в разследването срещу Златанов, назначен по времето на ГЕРБ, тъй като беше депутат от управляващото мнозинство.

От днес обаче Златанов е привлечен като обвиняем за длъжностно престъпление, като му е наложена парична гаранция от 5000 лева. По-късно днес се очаква да се раздели с поста си.

Да прочетем тефтера

Винаги да се уведомява И.Ф. за обаждания от първите мъже на държавата:

Плевнелиев - сигналът е прекратен, да не се качва.

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов изнесе данни от "тайния тефтер" на Златанов, където са споменати президентът Росен Плевнелиев, съветничката му по финансовата политика Димана Ранкова, бившият вече депутат от ГЕРБ Емил Димитров, съдиите Венета Марковска и Галя Гугушева, зам.-министрите Владислав Горанов и Иво Маринов, куп хора от властта.

"Огромната работа по делото", както се изказа Сарафов, има за цел да установи дали комисията е вземала своите решения под влияние и натиск, но не и същината им. Ще се сверяват указанията от тефтера с бележките в него.

В това число влиза и преписка срещу Плевнелиев за конфликт на интереси. "Росен Плевнелиев - сигналът е прекратен, да не се качва в интернет", записал е Филип Златанов.

По-късно от пресссекретариата на държавния глава разпространиха негово изявление с настояване цялата преписка, свързана с него, да стане обществено достояние.

Често споменавана е и съветничката му по финансовите въпроси Димана Ранкова. Тя беше член на Комисията за финансов надзор, но напусна през април 2012 г. - "благодарение" на шефа на КФН Стоян Мавродиев.

С решение от 20 септември 2012 г. Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси постановява, че Ранкова е нарушила правилата по времето, когато е била зам.-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност". (Виж вдясно.)

Един ден преди Бойко Борисов да подаде оставка (20 февруари) Златанов си отбелязва - "хората да се изкарат от улиците" и "самосезиране за Семерджиев". По-късно НАП и прокуратурата започнаха подробна проверка за имотите и доходите на бившия шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев и цялото му семейство. Стана ясно, че той е успял да икономиса 240 000 лева, да се сдобие вила и мезонет на брега на морето, както и с луксозен автомобил.

На 100% съвпадение

Като вражески са описани изданията - "Капитал" и "Дневник". "Ако има обаждане - на секундата да се звъни", отбелязал си е Златанов.

"На 100% има съвпадение от написаното в тефтера и това, което се е служило по тези преписки", обяви Сарафов, след което даде пример с Емил Димитров. В тайния бележник пишело: "Е. Димитров - не се бърза за цигарите" и "Е. Димитров - внимание, първо трябва да се съгласува с ИФ".

Златанов е предрекъл бъдещето на депутата, който преди изборите се обърна срещу ГЕРБ: "Е. Д. ще се удари след около месец и половина (вече не е фактор в ГЕРБ)".

В края на март 2013 г. Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси установи, след близо година разследване, че Емил Димитров е прокарвал лобистки поправки в Закона за лова и опазването на дивеча, Закона за здравето и Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Целта им е била финансова изгода за свързани с него компании като "Фабрика Медикет" АД, която стопанисва ловните стопанства "Шерба" и "Етрополе" и фирмата "Симеон-2" ЕООД, дистрибутор на тютюневи изделия.

Самият Димитров обяви тогава, че ще обжалва актовете и че решението на комисията е взето под натиска на Искра Фидосова и Цветан Цветанов.

Лицето И.Ф. - непреодолим фактор

Златанов е вкарал там следното уточнение: "Винаги да се уведомява И.Ф. за обаждания от първите мъже на държавата". И още: "Кметът на Медковец - изчакваме 2-3 месеца - И.Ф. е казала в началото на септември". "При проверка се установява, че действително е изпълнено указанието", коментира Борислав Сарафов за тази ремарка в бележника.

На 3 март 2012 г. писмо уличава кмета на Медковец Венцислав Куткудейски в конфликт на интереси - доносът е пратен до Комисията. Няколко месеца по-късно обаче се налага същата Комисия да го оневини. Установява се, че кметът, който кара шести мандат, не е нарушил закона.

Жалбата срещу него е подадена от директор на детска градина. Обвиняват го, че едната от дъщерите му работи като учителка в забавачката, а съпругата му - като медицинска сестра в Медковец.

Проверката установила, че Куткудейски не е назначавал нито съпругата си, нито дъщеря си, тъй като в правомощията му не влизат назначения в детска градина. А жена му работела при частен земеделски производител.

Има съвпадение между оневиняването на Куткудейски и записката в тефтера, която гласи: Кметът на Медковец - изчакваме 2 - 3 месеца - И.Ф. е казала в началото на септември;

"Явно ролята на И.Ф. е водеща", коментира записките дясната ръка на Сотир Цацаров. Попитан дали И.Ф. е жена, Борислав Сарафов отговори, че в "субтитрите" към бележките за И.Ф. се пише в женски род.

По-късно пред "Фокус" Искра Фидосова отрече да е имала каквито и да е срещи със Златанов, а цялата изнесена информация от прокуратурата определи като "недопустими внушения".

Знае се поръчителят

"ИФ > ЦЦ > ББ", гласи друга записка на Златанов. Държавното обвинение знае на кого Златанов е продавал услугите си и кой му е спускал "директивите", но ще пази името в тайна. Прокурор Роман Василев отказа да разкрие откъде е дошъл сигналът срещу Златанов. Сарафов пък коментира, че "всичко това изглежда като търговия с влияние".

До момента са разпитани 10 свидетели, сред които самият Златанов и Емил Димитров. Разследващите ще проверяват имотното състояние на обвиняемия.

"За да бъдем изрядни и пунктуални, трябва да проверим абсолютно всичко - какво се е случило по преписка, ако има такава, която касае Росен Плевнелиев, независимо в какво му качество", посочи още Сарафов.

Записката за президента в тефтера е: Плевнелиев - сигналът е прекратен, да не се качва. Плевнелиев -> недопустимо е да стане известно".

Да четем по тефтера

"Румен Арнаудов" да се оправи.

Румен Арнаудов е кмет на гоцеделчевското село Плетена, избран от листата на ГЕРБ. По време на управлението на партията на Бойко Борисов, едноличната фирма ЕТ "Румен Арнаудов-Айтен Арнаудова" получава 35-годишна концесия за гнайс.

ЕТ "Румен Арнаудов - Айтен Арнаудова" ще добива скалнооблицовъчни материали в землището на Плетена - от находище "Ерковище", участъци "Вриза" /213 850 кв. м/ и "Бистрица" (209 995 кв. м), разположено в землището на с. Плетена, община Сатовча.

След като е избран за кмет през 2007-а, Арнаудов, който се оказа и агент на бившата ДС, прехвърли бизнеса на жена си и  синовете си.

По случая е бил сезиран главният прокурор, Министерство на земеделието и храните, германската фондация "Конрад Аденаудер" за конфликт на интереси.

Явно всичко е оправено, след като нищо не му се случва на Арнаудов.

Да дам на ИФ (Делата) - 7-те, к. съм дал на Г. Колев на 7.11 2012 г. - списъка е при ИФ;

Георги Колев най-вероятно е председателят на ВАС, избран за такъв по време на управлението на ГЕРБ. При тройната коалиция пък Колев оглави Софийския градски съд. За тия дела обаче само Златанов си знае кои са.

Комисията на Яне Янев и гледала на заседание въпроса за Вяра Петрова;
Двама депутати - за глоба от Бойо Великов - санкция;
Н. Зеленогорски - да се удари - става приоритет;
Гугушева - готова за прекратяване;
ВСС се е произнесъл, че е чиста?;
Решенията за Ранкова и президента все още не съм ги пуснал - другата седмица ще се коментира;

Да се изкарат хората от улиците - 19.02;
ДКЕВР - бързо!!!;
Незабравка Стоева, Ситнилска;
Не е среща с Фидосова ->;
Е. Димитров - стоп;
Цеков ни е казал, че няма правомощия;
Надзорника на касата - нито по определяне на цените, нито по скл. договори;
За Ранкова във вторник;
Е. Д. ще се удари след около месец и половина (вече не е фактор в ГЕРБ);
Вяра Петрова (депутат от ГЕРБ, от Варна, шеф на медийната комисия в 41-ото НС - бел.р.)-> м.д. да се удари;
Относно ЦИК - дали са лица, заемащи публична длъжност;
Вече се прави проверка на кабинета (служебния);
Семерджиев е ударен;
Продължават проблемите със съда;
Имаме проблеми с ВСС;

Oще: борислав сарафов  герб  емил димитров  и.ф.  конфликт на интереси  прокуратура  росен плевнелиев  филип златанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

10 Борката | 18.07.201308:38

ТабУет ли?Ко то?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

9 Оня Дето Го Трият | 17.07.201318:14

Абе на предишните депутати нали им бяха купили таблети. Тоя що цъка на тефтерче, има нещо гнило Чуди се
Макар че като му видях физиономията, това че може да чете и пише е направо похвално muhihihihi
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

8 mima | 17.07.201317:56

Това ще се окаже пак фишек. Същата работа като катерушката и пързалката на Цветанов от село "нам си кое си".
Пари им на дупетата от протестите и се чудят как да разсеят хората...
   

оценка

+0 -7

Регистриран на: 12.08.2012, 08:07

7 REDSTAR | 17.07.201316:22

Лиленце , запалиха ви гербавите задници душа ... ще го ду.ате под вода !
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 05.09.2012, 13:35

6 Дара | 17.07.201316:11

Сноуден у нас щеше да умре от глад!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

5 Mile Manolov | 17.07.201316:00

ми старомоден е човека... кат не помни си записва. ако тия данни не стигнат ше му намерят и нощното гърне muhihihihi
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 06.06.2013, 13:45

4 Liliq Todorova | 17.07.201315:45

Много удобно му намериха тефтерчето. Поредната манипулация, така ли се държат компроментиращи записки? Пак ни взеха за балъци.
   

оценка

+2 -5

Регистриран на: 30.03.2012, 10:23

3 partci | 17.07.201314:43

"... парична гаранция от 5000 лева..."

Лелеее.. направо са му пръднали на... нали... Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 17.07.201314:31

"да не се качва в интернет" muhihihihi
не изпълнявате, а?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 11.02.2011, 08:43

1 dessy g | 17.07.201313:44

Е всички знаем, че става дума за Искра Фидосова.
Бесен
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани