Иван Искров отговори на Цветан Василев | webcafe.bg
newscafe

Иван Искров отговори на Цветан Василев

Webcafe.bg
23.09.2014, 16:50 (обновена 23.09.2014, 19:25)
Управителят на БНБ Иван Искров

Снимка: © БГНЕС

Управителят на БНБ Иван Искров отговори на твърденията на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, който го обвини, че мълчаливо е допуснал атака срещу КТБ. И Василев, и Искров използват жанра на „отвореното писмо" до медиите.

Искров припомня, че решението на УС на БНБ за поставянето на КТБ, а два дни по-късно и на ТБ "Виктория", под специален надзор, бе взето след получаването на изричното писмено искане от страна на ръководствата на двете банки в Централната банка.

Никоя от двете банки не е депозирала искане за предоставяне на ликвидна помощ от БНБ. Такава и не би била възможна, тъй като банките не са разполагали с изискваните от чл. 33 от Закона за БНБ обезпечения, посочва гуверньорът на БНБ.

„Не бих искал да коментирам абсурдните и грозни твърдения и квалификации по мой адрес и внушенията, които се опитва да прави г-н Василев", пише Гунев, но твърди, че го прави „в името на обективността и доброто име на институция със 135-годишна история, каквато е БНБ".

Искров е провокиран твърденията на Василев, сред които: "очевидното нежелание на Централната банка да заеме адекватна позиция, и страха на Иван Искров от прокуратурата" и "Централната банка отсъстваше тогава, независимо от моите опити и опитите на изпълнителните директори да убедят ръководството й да се намеси". Василев допълва, че в личен разговор Искров му е казал, че не може да тръгне „срещу прокуратурата".

Сега управителят на БНБ се защитава, че „твърдение като "изнесени чували" или думата "чували" никога не са използвани нито в изявлението на УС на БНБ от 11.07.2014 г., нито от мен, както и не ми е известно друг мой колега да ги е употребявал".

„Дали е имало изнесени пари в чували или с друг способ, това никой от нас не е коментирал. Единствено оповестихме наличието на разписка и нейното съдържание за изтеглени и предадени на мажоритарния собственик парични средства, предоставена ни от квесторите и фактът, че сме я предали незабавно на компетентните органи", заявява Искров.

Тезата за парите, изнесени в чували от трезора на КТБ, първоначално беше част от обвинението по делото, но впоследствие прокуратурата обяви, че е била подведена от неверни свидетелски показания на главния касиер на банката Маргарита Петрова.

„От първия ден на заемането на поста управител на БНБ от мен и в работата на УС на БНБ винаги сме имали равнопоставено отношение към всяка една от банките, опериращи на територията на Република България", казва Искров и посочва, че "всяко едно решение, което е взимано от УС на БНБ или други компетентни органи в рамките на институцията, се е подчинявало единствено и само на юридическата и икономическа логика и при абсолютно спазване върховенството и буквата на закона.

Той уточнява, че от 1 юли 1997 г, когато бе въведен валутният борд, до момента БНБ не е влизала в ролята на кредитор от последна инстанция по отношение на нито една банка в страната.

Искров пожелава на Цветан Василев наистина да изпълни ангажименти си по оздравяване на КТБ. „Още веднъж подчертавам решимостта си да защитавам стабилността на българската финансова система, върховенството на закона и да се противопоставям на всеки опит за рушене авторитета на Централната банка и доверието в българските банки", допълва Иван Искров.

Oще: иван искров  ктб  прокуратура  цветан василев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани