Правителството не взима адекватни мерки и е прехвърлило тежестта на кризата върху домакинствата и малкия и среден бизнес | webcafe.bg
newscafe

Кабинетът прехвърли кризата върху по-слабите

Webcafe.bg
12.08.2011, 11:10 (обновена 12.08.2011, 14:40)
Иван Костов

Снимка: © БГНЕС

Според Иван Костов всички знаци свидетелстват, че кризата ще се задълбочи и няма да ни се размине...

Правителството не взима адекватни мерки и е прехвърлило тежестта на кризата върху домакинствата и малкия и среден бизнес. Това заяви пред Нова телевизия днес лидерът на ДСБ Иван Костов.

Бившият премиер прогнозира, че кризата в България ще се задълбочи, като ще се увеличи инфлацията. Това ще засегне предимно по-бедните хора, смята той. 

"Инфлацията не удря най-мощните икономики и богатите хора. Като на "Титаник" - и от първа класа пасажери са загинали, но много по-малко отколкото от трета класа", аргументира се лидерът на ДСБ.

Според него всички знаци свидетелстват, че шансовете кризата да се задълбочи са по-големи, отколкото да ни се размине. Въпреки това той смята, че кабинетът трудно ще събере воля, компетентност и способност, за да се справи с реформите.

Съпредседателят на Синята коалиция заяви, че има нужда не просто от мерки за намаляване на дефицита, което управляващите сочат като свое постижение като антикризисна мярка, но и от големи структурни реформи в администрацията, здравеопазването, образованието и МВР.

Той цитира данни, според които данъците на хората са нараснали средно от 66 лева на 99 лева, а осигуровките - от 74 лв. на 115 лева. През последните две години домакинствата са поели допълнителна данъчна и осигурителна тежест, намалили са разходите и са увеличили спестяванията си с 11%. Това показва, че хората имат антикризисно поведение, каза Иван Костов.

Според него, ако кризата се задълбочи, правителството няма резерви, с които да посрещне последиците. Много е вероятно през следващите години ЕС и САЩ да се опитат да излязат от кризата с печатане на пари, което ще доведе до затруднения за българския износ, прогнозира още Костов.

Лидерът на ДСБ коментира и казуса с отнетите лицензи на "Лукойл" и определи решенията на съда във връзка с тях като по-скоро политически и целесъобразни.

Костов обаче смята, че премиерът Бойко Борисов не е подкрепил достатъчно позицията на агенция "Митници" и министерство на финансите. Според него "Лукойл Нефтохим" продължава да е монополист на пазара и да злоупотребява с господстващото си положение.

Съдът възпрепятства проверките дали "Лукойл Нефтохим" участва в източване на ДДС и акцизи, както и дали укрива данъци, каза още Костов.

Той поясни, че по въпроса за отнетия лиценз предстои да се произнесат допълнително и Софийският административен съд и Върховният административен съд. Хората плащат за кризата, категоричен е лидерът на ДСБ

По думите му сега проверката не може да бъде направена. Трудно е да се осъществи контролът сега, докато при спряно предприятие можеше да се направи този контрол, поясни Костов. Според него въпросът с "Лукойл" е бил прехвърлен в съда и съдът спря изпълнението на решението на Агенция "Митници" да бъде спряно производството в рафинерията.

На въпрос за това, че преди време премиерът Борисов заяви: "Ситуацията с "Лукойл" е тест и за моите министри", Костов каза, че цялото правителство не е издържало този тест, включително и премиерът, когото са призовали да застане твърде и категорично зад действията на Министерството на финансите и Агенция "Митници".

По думите на Костов премиерът едно говори, съвсем друго прави. Ако той беше дал силна подкрепа, нямаше да има този резултат, посочи Иван Костов. "Г-н Колев, председателят на ВАС, беше назначен от ГЕРБ и специално от Цветан Цветанов, това не е тайна. Министърът, който се е възпротивил срещу затварянето на "Лукойл" е Цветан Цветанов, това стана ясно", заяви Костов по повод решението на ВАС. Според него решението е политическо и целесъобразно.

"Това, че цените са паднали с 5 стотинки не е сериозно. Ефектът трябваше да бъде сериозно падане на цените като 15-20 стотинки", смята Костов.

Растежът се забавя до 1.9%

Брутният вътрешен продукт (БВП) забавя нарастването си през второто тримесечие на годината до 1.9% спрямо същия период на м.г. Това показват публикувани днес експресни данни на Националния статистически институт (НСИ).

През първото тримесечие на годината бе отчетен годишен ръст на БВП от 3.4%, след като през последното тримесечие на 2010 г. бе 3.8%.

Спрямо първото тримесечие на годината през второто БВП нараства само с 0.1%, докато при предните две тримесечия нарастването спрямо предходните е съответно с 0.6 и с 0.5%.

Забавянето на икономиката през второто тримесечие засилва опасенията на някои икономисти, че няма да бъде изпълнен прогнозният годишен ръст на икономиката от 3.6%, заложен в бюджета за тази година, и най-вероятно БВП ще нарасне с 2.2-2.5%.

Според експресните оценки на НСИ за второто тримесечие на 2011 г. БВП в номинално изражение достига 18.7 млрд. лв. Реализираната добавена стойност е 16.1 млрд. лв., като най-голям дял в общата добавена стойност се формира от сектора на услугите (61.4%), следван от индустриалния сектор (33.3%). Аграрният сектор определя 5.3% от общата добавена стойност в икономиката.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (76.4%), което в стойностно изражение възлиза на 14.3 млрд. лева. Външнотърговското салдо е отрицателно.

Oще: бойко борисов  данъци  домакинства  ес  иван костов  криза  лиценз  лукойл  митници  проверки  рафинерия  сащ  спестявания  съд  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани