Здравният министър д-р Стефан Константинов ще търси политическа подкрепа и от опозицията по най-важните въпроси на здравната реформа | webcafe.bg
newscafe

Вкарват мисъл в здравеопазването...

Webcafe.bg
09.12.2010, 11:30 (обновена 09.12.2010, 12:26)
Стефан Константинов

Снимка: © Sofia photo agency

Успехът на здравната реформа не е свързан с личните качества на един министър, а с готовността на обществото да приеме тези промени, заяви здравният министър д-р Стефан Константинов

Минимум 700 лева ще взема доктор с една специалност в многопрофилна болница, предлага Министерството на здравеопазването. Целта на подобно предложение е да се задържат младите лекари и специализанти в България. Колко точно ще се решава на тристранна среща между здравния министър Стефан Константинов, Българския лекарски съюз (БЛС) и синдикатите.

В момента лекарите започват работа с най-много 650 лева, но масова практика е да бъдат назначавани срещу 300 лева на месец, а шеф на болница бил назначаван и с 450 лева заплата.

Д-р Константинов ще търси политическа подкрепа и от опозицията по най-важните въпроси на здравната реформа, съобщи "24 часа". 

Новите идеи на третия здравен министър за реформата в здравеопазването бетонират монопола на НЗОК, която остава единствената каса, а здравната вноска няма да се вдига. Ще се подкрепи допълнителното доброволно осигуряване.

Кабинети с 24-часови дежурства на лекари ще гарантират достъпа до медицинска помощ нощем и по празници в населени места с над 50 000 души. Те ще са за осигурените, защото джипитата не могат да са непрекъснато на разположение, както се изисква сега, пише "24 часа".

Остава вариантът за освобождаване на достъпа до специалисти с доплащане на цената на прегледа. Но засега не е известно още нито колко ще се доплаща, нито дали направленията напълно ще отпаднат. Или пък само тези, които не искат да чакат, ще могат да ходят направо на кардиолог, невролог, като доплатят разликата между свободната цена на прегледа и това, което дава касата.

В болниците се въвежда еднодневен стационар от декември. Вече има клинични пътеки, които позволяват хирургични манипулации, които не налагат болният да остава през нощта.

Електронното здравеопазване е друг приоритет, а за него ще се кандидатства за пари от еврофондове. Електронен регистър и интегрирана информационна система ще свържат съществуващите сега бази данни в НЗОК, здравното министерство, болниците и лекарските практики. Системата тръгва до няколко месеца, обеща здравният министър.

За да намалеят лекарските грешки, трябва да има работещи медицински стандарти и правила за поведение. В министерството на здравеопазването планират и промени в закона за съсловните организации, а също и нов закон за правата и отговорностите на пациентите.

"Успехът на здравната реформа не е свързан с личните качества на един министър, а с готовността на обществото да приеме тези промени. Хората имат свръхочаквания, че след месеци, най-много година, нещата ще се подобрят кардинално, но няма вариант, при който всички да са доволни", смята д-р Константинов.

Oще: блс  болници  здравеопазване  лекари  нзок  реформа  стефан константинов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани