11 от 15 в Светия синод са били "шестаци" | webcafe.bg
newscafe

11 от 15 в Светия синод - "шестаци". Не и патриархът

Webcafe.bg
17.01.2012, 15:45 (обновена 17.01.2012, 17:52)
кирчо

Варненският митрополит Кирил очаквано е в списъка на духовниците с досиета в ДС

Единайсет от действащите 15 митрополита в Българската православна църква се оказаха с досие от бившите тайни служби. Само патриарх Максим, Ловчанскиият митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай и Доростолскиият митрополит Амвросий не са сред огласените от Комисията за досиетата (Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия -comdos.bg).

Тя обяви днес имената на висшите духовници от различни вероизповедания, които за различни периоди преди 1990 г. са били агенти на тайните служби.

Всички са работили като агенти за Шести отдел, който е отговарял за "борба с политическата диверсия", показва справка в огласените от комисията списъци. 

Старозагорският митрополит Галактион е работил за бившите комунистически служби под псевдонима Мишо, Неврокопският митрополит Натаил е бил агент Благоев, Русенски митрополит Неофит - Симеонов, Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, нашумял с "Линкълн", е работил под агентурното име Ковачев и Владислав.

В списъка са: Старозагорският митрополит Галактион, Видинският митрополит Дометиан, Плевенският митрополит Игнатий, Сливенският митрополит Йоаникий, Великотърновският митрополит Григорий, на САЩ, Канада и Австралия митрополитът Йосиф, Врачанският митрополит Калиник, Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, Неврокопският митрополит Натанаил, Западно- и Средноевропейският митрополит Симеон, Русенският митрополит Неофит.

Комисията за досиетата уточнява, че проверката продължава.

За ДС са работили само осем духовници от мюсюлманското изповедание. Само софийско-пловдивският епископ Георги Йовчев е установен като агент сред висшите духовници от католическата църква.

Впечатление прави, че при повечето митрополити на Българската православна църква не е посочена дата за снемането им от отчет, изключение прави само ръководителят на епархията в САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф, който е снет от отчет през 1988 г.

За повечето от духовниците има данни, че са работили срещу заплащане. Почти всички са сътрудничели на Шесто управление - политическата полиция, някои са били към Първо главно управление - разузнаването, а Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон е бил и в контраразузнаването.

Митрополит Симеон е минал през всички нива на ДС - агент, секретен сътрудник с псевдоними Христов и Торис, а впоследствие - през 1967 г., и щатен служител на Първо главно (разузнаването). За него има собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи, отчетени от ръководили го щатни служители, а личното и работното му дело е в 27 тома.

Главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи е бил агент Андрей в управлението на Държавна сигурност във Велинград. Той е вербуван през ноември 1989 г. и регистриран месец по-късно.

Бившият главен мюфтия Недим Генджев е бил разузнавач - втора степен, назначен през 1973 г. През 1977 г. е бил преназначен за инспектор, а от 1984 г. е привлечен за нещатен сътрудник.

Oще: бпц  досие  дс  духовници  комисия  митрополити  светият синод 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

1 иван | 17.01.201218:09

„Голям джубмбуш (веселба, забава; майтап)” е за бившите служители на ДС и настоящи големи бизнесмени, дърпащи конците на националната политика поредното изваждане на досиетата.

„Колко далновидно беше, че като използвахме принудата и неизбежната заплаха от жестока репресия принудихме толкова много знаещи, можещи и изобщо переспективни хора да подпишат прословутите картончета. Още повече, че това беше „патриотичен акт” и който откажеше беше враг на народа със всички последствия за него и семейството му.” потриват сега ръце далновидните апаратчици.

Едни по едни по този сценарии минаха хора от различните съсловия, сега е ред на поповете! Не е важно какъв е резултатът от дейността на тези „доносници на ДС”. Има ли реално съсипани съдби или хората са фигурирали в тези списъци на всесилните служби без да сътрудничат дефакто !

Важно е картончето, а неговата достоверност се доказва от „честната дума” на служителите от бившите ОРГАНИ!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани