ДСБ: За пенсиите отговорни са Борисов и Дянков | webcafe.bg
newscafe

ДСБ: За пенсиите отговорни са Борисов и Дянков

Webcafe.bg
14.11.2011, 14:32 (обновена 14.11.2011, 15:45)
иван костов

Снимка: © БГНЕС

Лидерът на ДСБ Иван Костов предизвика на публичен дебат министъра на финансите Симеон Дянков по въпроса за държавния дълг в бюджет 2012

Правителството на ГЕРБ води политика на фалит и национализация на НОИ, вместо да предложи балансиран бюджет на осигурителната институция. Това е становището на ръководството на ДСБ след анализ на проектобюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2012 г., предаде БТА.

Пенсиите на българските граждани остават неактуализирани, зависят не от индивидуалната вноска, а от решението на кабинета, а в същото време се предвижда единствено произволно и популистко увеличение на отделни видове пенсии, заяви Радан Кънев от националното ръководство на тъмносините.

Преди ден председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова заяви по БНР, че за увеличението на всички пенсии с 10% догодина ще са необходими 1 милиард лева годишно. При сегашното състояние на икономиката не могат да се осигурят тези средства, каза Стоянова. 

По думите му ГЕРБ провежда "живковизация" на пенсионната система. Пенсията не зависи от вноските на човека, а от решенията на Министерски съвет и българските пенсионери зависят от настроенията на премиера и финансовия министър, добави Кънев. 

От ДСБ предлагат да има пълно съответствие между пенсионния принос и пенсионните права. В момента най-силно са засегнати и ударени са тези, които си плащат коректно вноските, коментира лидерът на партията Иван Костов. 

За 2012 г. се предвиждат над 190 млн. лева по-малко приходи от осигурителни вноски, а само за 2011 г. дефицитът на НОИ се е задълбочил с 300 млн. лева над планираното, посочват от ДСБ. 
За покриване на дефицита и преодоляване на по-ниската събираемост, пряката бюджетна субсидия към НОИ е увеличена с 37%, близо 2 млрд. лева.

Според Радан Кънев, ако параметрите на общественото осигуряване догодина бъдат приети в този вид, в който се предлагат, отговорността за пенсиите ще носят Бойко Борисов и Симеон Дянков.

Заетите лица са намалели с 60 000 само през първите 9 месеца на тази година и с над 300 000 от началото на управлението на ГЕРБ, показват данни, цитирани от Кънев. 

От ДСБ са категорични, че социалната реформа не е темата, около която биха могли да се обединят политиците у нас. От една страна ГЕРБ и социалният министър Тотю Младенов непрекъснато сменят позициите си, от друга - за 10 години никой не разбра, например, какви са социалните тези и виждания на обявилия се за "социален президент" Георги Първанов, коментира Иван Костов. 

Има дълбоко разминаване между мен и финансовия министър Симеон Дянков за динамиката на държавния дълг, отговори Костов на въпрос дали е доволен от обяснението на вицепремиера за планираното увеличаване на държавния дълг. По думите му, ако се задейства буферът от 3.2 млрд. лева, това ще увеличи дефицита до 5.8 на сто от БВП.

Как го нарича това Дянков - допълнителен буфер, попита Костов и призова финансовия министър на публичен дебат. Т.нар. буфер е предвидената в бюджета емисия на вътрешен и външен държавен дълг за догодина.

Според лидера на ДСБ няма мотив и да се налагат допълнителни ограничения в бюджета, заради влошаване на конюнктурата в Европа.

Oще: бюджет  вноски  герб  доо  дсб  дълг  нои  пенсии  пенсионери  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

4 Чинчифон | 15.11.201112:02

Иване,не знам на къде върви света,нито пък какво съдържание се влага на различните езици за думата "олигархия".Опитвам се да проумея фактите и приветствам всеки,който го прави.Едно знам категорично.От както свят
светува природата,със цялата си мощ,неизбежно е налагала РАВНОВЕСИЕ между всички реални сили.За това много бедните измират от глад под мостовете,а преялите често си намират някой да ги отстреля.Природа! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

3 иван | 14.11.201118:21

Чинчифон

Не го приемай като предизвикателство за спор, искам да изкажа едно свое мнение по постоянната позиция, която отстояваш във всичките си коментари по въпросите на политическия и икономическия живот в страната днес:

Колкото и нелицеприятни да са процесите, които вървят от повече от двадесет години насам, те са част от една промяна, която ни върна в нормалния свят. Нека да не си припомняме времето на соца с носталгия по нашата младост и да го обвиваме в целофан.

Светът като цяло се движи към олигархия, към ликвидирането на средната класа, която е основно условие за съществувание на демократичните принципи, но връщането към тези порядки, които доминираха в „социалистическия лагер”, не е пътят към разрешаването на проблемите на света, включително и в нашата страна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.06.2010, 18:18

2 Сърцеразбивач | 14.11.201117:32

Абе Костов нали беше обиден по едно време?
Що ни прости? Нали не го заслужаваме.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 14.11.201116:48

Пенсиите са част от сценария за закриване на България в полза на традиционна съседка.Истинската отговорност за бавната ни гибел носят алчните за власт демократи,които нито веднаж за 22 години не проявиха интерес към проблемите на собственият си народ.За тези години народа се стопи от 9 на 7.5 милиона,а демократите още имат сурат да приказват! Бесен
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани